Δημοτικές εκλογές: Η επόμενη ημέρα!

on .

Ήρθε λοιπόν η εποχή, που αυτοί που εκλέχτηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κριθούν από το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν και από το πόσο είναι διατεθειμένοι να το κάνουν για το κοινό καλό. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οι άνθρωποι του νέου Δημοτικού Συμβουλίου να είναι με πλατιά σκέψη και βαθύ ορίζοντα. Άνθρωποι που να γνωρίζουν πώς πρέπει να οργανωθούν, να έχουν σχέδιο, ανιδιοτέλεια, όρεξη για δουλειά και θέληση για προσφορά.
Επειδή το νέο εκλογικό σύστημα είναι πιο απαιτητικό από το προηγούμενο και επειδή με την απλή αναλογική υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της μη πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, πολλές εισηγήσεις του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων να απορρίπτονται και τομείς της Δημοτικής εξουσίας να παραχωρούνται σε συμβούλους της αντιπολίτευσης, με αντάλλαγμα την ψήφο τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι δημότες θα έπρεπε να είναι και προσεκτικοί και υποψιασμένοι για τα άτομα που αποφάσισαν να στηρίξουν και τελικά να εκλέξουν.
Πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές, ότι με την απλή αναλογική (που για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο), η πιθανή καταψήφιση σοβαρών θεμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στον Δήμο και κατ’ επέκταση στους δημότες. Πρέπει επίσης να γίνει σαφές, ότι για την καθημερινότητα και την αμεσότητα της ζωής όλων, οι Δημοτικές Εκλογές είναι ίσως πιο σημαντικές και από τις Βουλευτικές, γι’ αυτό η ψήφος ήταν πολύ σημαντική και κρίσιμη.
Πιστεύω πως αυτό είναι τελικά καθαρά θέμα νοοτροπίας. Με τα σημερινά δεδομένα και έτσι όπως έχει δομηθεί και εδραιωθεί (για δεκαετίες) το Δημαρχοκεντρικό κράτος, μια συνεργασία δύο ή και περισσότερων παρατάξεων, δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί. Λόγω των κατεστημένων νοοτροπιών, αλλά και των μικροκομματικών και προσωπικών συμφερόντων, καινοτόμες ιδέες και πρωτοπόρες, αντισυμβατικές προτάσεις νέων ανθρώπων είναι βέβαιο, πως δεν θα καρποφορήσουν.
Όλα όμως θα κριθούν στην πράξη και βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα επιλεγούν σε θέσεις «κλειδιά» για την διοίκηση του Δήμου. Για να έχει αποτέλεσμα μια συνεργασία και μάλιστα θετικό, προϋποθέτει, πέρα από έναν λειτουργικό και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό, να υπάρξουν και άτομα που να διακατέχονται από έναν πολιτικό πολιτισμό, άτομα που προτίθενται να βάλουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το ατομικό.
Πάντως σίγουρα βγήκαμε πλουσιότεροι σε προτάσεις από αυτή την προεκλογική περίοδο κι η επόμενη ημέρα θα δοκιμάσει την ειλικρίνεια, την αλήθεια και τις συνεργασίες μακριά από στείρες μικροπολιτικές και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και φανατισμούς δίχως ουσία και θετικό αποτέλεσμα αλλά μόνο για εντυπωσιασμούς!

ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ