Η εκλογή του Μωυσή Ελισάφ…

on .

Ο καλός φίλος Δημήτρης Δράκος, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βουτσαρά μου θύμισε, προσφάτως μια συζήτησή μου με τον Μωϋσή Ελισάφ το 2003. Του είχα πει τότε: «Αυτή η πόλη δοκίμασε μουσουλμάνους και χριστιανούς δημάρχους. Εάν κάποτε σκεφθεί να δοκιμάσει και δήμαρχο με ρωμανιώτικη εβραΐκή καταγωγή, τότε αυτός θα είσαι εσύ»! Επιβεβαιώθηκα δεκαέξι χρόνια μετά. Χαίρομαι για αυτό. Κυρίως δε γιατί η επιλογή του Μωϋσή Ελισάφ ξεπέρασε τα τοπικά όρια και αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλα τα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει σήμερα σε άλλλες ευρωπαΐκές χώρες, όπου το φαινόμενο του εθνικισμού, του αντισημιτισμού και του λαϊκισμού δυστυχώς θεριεύει. Οι κάτοικοι του Δήμου Ιωαννιτών πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Και αυτό τους τιμά ιδιαιτέρως.
Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές ρώτησα ένα σπουδαίο Γιατρό, Πρ. Δ/ντή Υγειονομικής Μονάδας του ΕΣΥ, για το Μωϋσή Ελισάφ. Αυτός μου είπε επί λέξει τα εξής: «Μιχάλη πρέπει να ξέρεις τούτο. Για το μόνο γιατρό, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων, που βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν πήρε ποτέ από ασθενή του ούτε μία δραχμή ούτε ένα ευρώ είναι ο Μωϋσής Ελισάφ. Αυτό τα λέει όλα»! Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου άκουσα τον Ελισάφ, σε τηλεοπτική εμφάνισή του, να λέει μεταξύ των άλλων και τα εξής: «…Μόνη φιλοδοξία μου είναι να επιστρέψω στον τόπο όπου γεννήθηκα και μου πρόσφερε τα πάντα ένα πολύ μικρό αντίδωρο, τίποτε άλλο…»
Ο Δήμος Ιωαννιτών περιμένει πολλά από τον Μωϋσή Ελισάφ. Οι συνδημότες του έκαναν ένα άλμα προόδου. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, τα απανωτά χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, τη συσπείρωση του σκοτεινού παρελθόντος και πολλά άλλα οι πολίτες επέλεξαν το δήμαρχο που θέλουν, για να δημιουργήσουν ένα Δήμο σύγχρονο και Ευρωπαϊκό. Αλλά αυτό θα κριθεί στην πράξη. Ίδωμεν…
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ