Ήρθε η ώρα των πολλών!

on .

Κύριε λοστρόμε, εκείνος ο τύπος στο πρυμναίο της θαλαμηγού, μπέρδεψε τις πετονιές στα πόδια του και θα του καρφωθούνε τα αγκίστρια!
- Μην ασχολείσαι με αυτούς παλικάρι μου, έτσι μπερδεύονται οι σοσιαλιστές και οι αριστεροί όταν μπαίνουν για πρώτη φορά σε κότερο σαν το δικό μας. Άκου τώρα με προσοχή αυτά που έχω να σου πω σαν μεγαλύτερος, για να μαθαίνεις. Πριν πολλά - πολλά χρόνια, όταν ήμουν περίπου στην ηλικία σου, με πήρανε μούτσο στη «Χριστίνα», τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση. Εκεί να δεις χλιδή. Ετούτο εδώ το σκάφος του εφοπλιστή που δουλεύουμε σήμερα, είναι ψαρόβαρκα μπροστά σ’ εκείνη τη φρεγάτα. Τέσσερα εκατομμύρια δολάρια εκείνης της εποχής του κόστισε του Ωνάση η «Χριστίνα», ένα τεράστιο ποσό.
- Λοστρόμε κοίτα να δεις, τώρα πήγε και ένας άλλος τύπος να τον ξεμπερδέψει. Άκουσα πως είναι υπουργός. Αυτόν τον υπουργό τον έχω ξαναδεί να κάνει διακοπές με τη θαλαμηγό μας.
- Σου είπα μικρέ να μην ασχολείσαι με αυτούς εκεί κάτω στην πρύμνη. Εσύ είσαι ακόμα ένας απλός μούτσος και πρόσεχε για να μη χάσεις τη δουλειά σου. Που λες λοιπόν, στη «Χριστίνα» είχαμε φιλοξενήσει πολλές προσωπικότητες της εποχής, όπως την Γκρέις Κέλι που έγινε αργότερα βασίλισσα, την Μέριλιν Μονρόε, τον Τζων Κένεντι, τον Τσόρτσιλ και τον Τίτο, που, αν και κομμουνιστής, τον ξετρελαίνανε οι βόλτες με τα σκάφη!
- Λοστρόμε, εκείνος ο τύπος που μπερδεύτηκε με τα αγκίστρια, πήρε τώρα ένα σελφομπάστουνο και βγάζει σέλφι με τον άλλο τον μουσάτο υπουργό που φοράει βατραχοπέδιλα και κάνει ακροβατικά. Λες να φουντάρει στη θάλασσα; Με τους πέντε κόμβους που πελαγοδρομεί το καράβι, μάλλον θα τον γυρεύουμε μεσ’ τον αφρό της θάλασσας σε λίγο!
- Από αυτούς όλα να τα περιμένεις μικρέ, τώρα μαθαίνουνε να κυβερνάνε. Αλλά εσύ πρέπει να προσέχεις αυτά που σου λέω. Το λοιπόν, το σκάφος το δικό μας, το «SEA FORCE ONE», μπροστά στη «Χριστίνα» είναι πολύ φτηνιάρικο. Εκείνη είχε εννιά σουίτες με ονόματα ελληνικών νησιών. Στη σουίτα Ιθάκη για παράδειγμα, έμενε η Μαρία Κάλλας, η Τζάκι Κένεντι και ο φίλος του Ωνάση ο Ουμπέρτο Ανιέλι της Φίατ. Τα λουτρά της, που ήταν απομίμηση από τα Μινωικά ανάκτορα, ήταν διακοσμημένα …
- Κοίτα, αφεντικό, του επίσημου καλεσμένου μας του έπεσε το κινητό στη θάλασσα και θέλει να βουτήξει να το πιάσει!
- Μη φοβάσαι δεν πρόκειται να πέσει να βραχεί. Αυτός όταν δεν έχει αυταπάτες, αρέσκεται στις προσποιήσεις. Να μη με ξαναδιακόψεις όμως, γιατί θα σε βάλω να σφουγγαρίσεις όλο το κατάστρωμα και να ξεμπερδέψεις τις πετονιές τους. Όπως σου έλεγα λοιπόν, τα καθίσματα στο μπαρ της «Χριστίνας», ήταν καλυμμένα με δέρμα λευκής φάλαινας...
- Αφεντικό συγνώμη που σε διακόπτω πάλι, αλλά εκεί στο βάθος στη στεριά, έπιασε μεγάλη φωτιά και έχει ανεμογαλούδα. Καίγεται κόσμος!
- Σε εκείνη τη θαλαμηγό μικρέ δούλεψα ως το 1978 που τη δωρίσανε στο ελληνικό δημόσιο για της ανάγκες του προέδρου της δημοκρατίας. Αλλά το δημόσιο την άφησε και καταστράφηκε! Είκοσι χρόνια μετά, το 1998, την αγόρασε ένας άλλος εφοπλιστής που ξόδεψε πενήντα εκατομμύρια δολάρια για να τη συμμαζέψει, καθώς, όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, η θαλαμηγός «Χριστίνα» λεηλατήθηκε. ‘Όπως συνέβη εξάλλου και με το Τατόι, με τα Ολυμπιακά ακίνητα και με ότι άλλο έχει πέσει κατά καιρούς στα χέρια του ελληνικού δημοσίου.
- Λοστρόμε, το ράδιο λέει ότι έχουμε νεκρούς από την φωτιά. Λέει ακόμα πως απανθρακωθήκαν ολόκληρες οικογένειες και καταστράφηκαν περιουσίες. Πάνω από εκατό άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο. Μήπως πρέπει να ενημερώσουμε τους καλεσμένους μας τώρα που τους έπεσε το τηλέφωνό στη θάλασσα και χάσανε την επικοινωνία;
- Σήμερα τη «Χριστίνα» την έχει πάρει ένας Σαουδάραβας και τη νοικιάζει για 470.000 ευρώ την εβδομάδα παρακαλώ, όταν το δικό μας το «SEA FORCE ONE», δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί για τους καλεσμένους μας ως δωράκι, μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ για λίγες μέρες διακοπών!
- Αφεντικό δεν αντέχω άλλο. Θα πάω να τους ενημερώσω γιατί θα εκτεθούν.
- Μην ενοχλείς μικρέ τους καλεσμένους μας, είναι πολύ κουρασμένοι γιατί αναλάβανε τα τελευταία χρόνια να εκδημοκρατίσουν την Ελλάδα και να αλλάξουν την Ευρώπη. Χρειάζονται καμιά φορά κι αυτοί διακοπές. Γι αυτό εξάλλου υπέκυψαν και δέχτηκαν το δώρο του εφοπλιστή ιδιοκτήτη της θαλαμηγού, παρότι μισούν θανάσιμα την πλουτοκρατία και αποστρέφονται το κεφάλαιο όπως ο διάολος το λιβάνι. Να έχεις υπόψη σου, ότι όση ώρα εμείς εδώ πέρα κουβεντιάζουμε, αυτοί στο κατάστρωμα κάτω από τη τέντα φωτογραφίζονται και ξεκουράζονται με παιχνίδια της θάλασσας, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για το καλό του λαού που τους χρειάζεται! Γιατί όπως προσφάτως άκουσα, «Ήγγικεν γαρ η ώρα των πολλών»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΛΕΓΚΑΣ