Ο Αλ. Τσίπρας κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια;

on .

Σε κάθε χώρα, σύγχρονη και δημοκρατική, οι ηγέτες της και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός της, έχουν απόλυτη γνώση της πραγματικότητας με τα πλεονεκτήματα, με τα προβλήματα και με το μέλλον της. Γιατί η επίγνωση και η πρόβλεψη αποτελούν βασικά στοιχεία κάθε ηγέτη, αλλά και προϋποθέσεις για να έχει μέλλον ένας τόπος.
Δυστυχώς στην Ελλάδα μας σήμερα απουσιάζει παντελώς η αίσθηση της κυβερνητικής ευθύνης με αποτέλεσμα οι πολίτες να βλέπουν το μέλλον τους αβέβαιο και χειρότερο από το τωρινό επίπεδο. Καμιά πράξη του Πρωθυπουργού δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς τόσο για την ατομική κατάσταση του καθενός όσο και για την πορεία του τόπου μας σε όλα τα ζητήματα… Και το χειρότερο είναι που ο κ. Τσίπρας συνεχώς δείχνει ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Παρουσιάζεται να λειτουργεί και να συμπεριφέρεται σαν να είναι ηγέτης μιας ξένης χώρας ή σαν να μην έχει αίσθηση του τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας.
Τούτο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με περηφάνια ή μάλλον με αλαζονεία υποστήριξε ότι «ο λαός μας κοιτάζει στα μάτια», εννοώντας βέβαια ότι ο κόσμος αναγνωρίζει το έργο της κυβέρνησης και νιώθει σίγουρος για το μέλλον του, αν συνεχίσει να κυβερνά το κόμμα του!
Εκτιμώ πως η εξουσία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους εξαναγκάζει να συμπεριφέρονται και να μιλάνει έξω από κάθε κανόνα λογικής, ευθύνης, σύνεσης και μέτρου. Δηλαδή οι εξουσιολάτρεις γίνονται αδίστακτοι αρκεί να κερδίσουν ένα χειροκρότημα, μια καλή κουβέντα ή λίγο χρόνο παραμονής στην εξουσία. Και ποιος Έλληνας δεν ξέρει τι εννοούμε με τη φράση «κοίταξέ με στα μάτια».
Πρόκειται για μια συμπεριφορά έναντι του άλλου που πηγάζει από την αλήθεια και την αξιοπρέπεια. Το αντίθετο αυτής της συμπεριφοράς δηλώνεται με τη φράση «σκύβω το κεφάλι» ή «χαμηλώσε τα μάτια». Και όμως, όλα από τον Πρωθυπουργό προσαρμόζονται στις δικές του ανάγκες και στις δικές του ανησυχίες. Έγινε Πρωθυπουργός από το πουθενά και γι’ αυτό δε μπορεί να σκεφτεί ότι μπορεί μετά τις εκλογές να μείνει χωρίς πρωθυπουργικό αεροπλάνο, χωρίς μέγαρο, χωρίς υποταχτικούς και χωρίς επευφημίες.
Ξεχνάνε οι κυβερνητικοί ότι σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα και σε χώρα ευρωπαϊκή όλα αλλάζουν και ότι κανείς δεν εξουσιοδοτείται να παραμένει στην εξουσία αιωνίως. Προς επιβεβαίωση θυμίζω ότι μόνο ο Ελ. Βενιζέλος έχει κερδίσει τρεις συνεχείς εκλογές. Και αυτό επειδή είχε διπλασιάσει την Ελλάδα. Μήπως και ο δικός μας Πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχει να δείξει ανάλογα κατορθώματα;
Αντίθετα, πέραν από τη διάλυση της οικονομίας και των θεσμών, έχει δημιουργήσει συνθήκες αμφισβήτησης των εθνικών μας συμφερόντων και έχει παραδώσει ιστορικά δικαιώματα της Ελλάδας στη Μακεδονία. Ο ίδιος αρχίζει τώρα να αντιλαμβάνεται γιατί αντιδρά ο λαός και γι’ αυτό όπου βρίσκεται είναι σιδερόφραχτος. Γνώμη μου είναι να ανακαλύψουν οι σύμβουλοί του κάποιον άλλο τρόπο προστασίας του, για να μπορεί να επικοινωνεί με τον κόσμο. Για παράδειγμα δε μπορούν οι προστάτες του, ξένοι και ντόπιοι, να μηχανευτούν ένα νέου τύπου «δούρειο ίππο»; Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός έχει ξυπνήσει και δεν πρόκειται να «ξεχάσει».
Προ ημερών με σταμάτησε ένας επώνυμος γιατρός της πόλης και μου πρότεινε να γράψω σε άρθρο μου μια πρόταση: «Με νόμο του κράτους να ονομάζεται στο εξής η δικιά μας Μακεδονία ΕΛΛΗΝΙΚΗ»! Δηλαδή ο συμπολίτης μας εκφράζει την απόλυτη απαξίωση στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται τα εθνικά μας ζητήματα.
Επομένως, πώς ο πολίτης μπορεί να κοιτάζει στα μάτια τους κυβερνητικούς; Μήπως θα πρέπει να αντιστρέψουμε τη σκέψη και να θέσουμε τούτο το ερώτημα: Έχει το δικαίωμα ο πρωθυπουργός να κοιτάζει τον πολίτη στα μάτια;
Χωρίς αμφιβολία, ύστερα από τις αποκαλύψεις του Ζάεφ για τις παραχωρήσεις του Πρωθυπουργού μας λόγω του εθνομηδενισμού του ή της ιστορικής του απαιδευσιάς, μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τη σκέψη της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ ότι «Η Ελλάδα κινδυνεύει σήμερα από τους Έλληνες, που ξέχασαν να είναι Έλληνες»;
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ