Με… ελαφρά υπόκλιση!

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως μέσα στη Βουλή, ανάμεσα στους 300, δεν υπάρχουν και αξιόλογοι πολιτικοί, με κύρος, σοβαρότητα και γνώσεις, υπηρετώντας με ζήλο το λειτούργημά τους, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και ιδιοτέλειες…

Αλλά και ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, δυστυχώς, δεν βρίσκονται και ορισμένα «φρούτα» κάθε εποχής! Ιδίως την τελευταία περίοδο, η… συγκομιδή είναι μεγάλη! Βέβαια, το εισιτήριο εισόδου στη Βουλή το «κόβει» πάντα ο κυρίαρχος λαός και επομένως ο ίδιος δεν είναι άμοιρος ευθυνών!

Παρακολουθώντας το «βίο και την πολιτεία» ορισμένων εκπροσώπων του λαού, δικαίως ο ίδιος θα αναφωνήσει: Τι ψηφίζαμε… (Βάλε μυαλό για την… επόμενη τετραετία!).
Βουλευτής, λοιπόν, που ήταν σε ένα κόμμα (ίσως… και σε κώμα!), βρέθηκε σε άλλη… ομάδα, εντός του δημοκρατικού τόξου! Εκεί, εκθείαζε τα… προσόντα των νέων του συναδέλφων! Ο ένας ξέρει άριστα τα αρχαία ελληνικά, ο άλλος μιλάει πολύ καλά… τα «γαλλικά» και ο ίδιος γνωρίζει τα ποντιακά! (Και με αυτές τις δηλώσεις, πρόλαβε να… καταναλώσει και δύο γκαζόζες!).
Άλλη βουλευτίνα, ωραία σαν την Πανωραία, δήλωσε πως θαυμάζει τον Πρωθυπουργό που είναι «λεβεντιά», ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων είναι όλοι τους «κουραμπιέδες»! (Την άλλη μέρα στο ζαχαροπλαστείο απέναντι από τη Βουλή, δεν… έμεινε κουραμπιές για κουραμπιές!). Τέλος, κάποιοι «γυρολόγοι» -και αυτοί του δημοκρατικού τόξου- τη μια μέρα παραιτούνται και την άλλη… παράταση αιτούνται! Γενικά, επικρατεί ένας «μύλος», αυτοί νομίζουν πως κάνουν αγώνα για το λαό, με το… αζημίωτο βεβαίως και ο λαός μετανοιωμένος περιμένει να πάρει την… εκδίκησή του!
Επειδή λοιπόν οι εκλογές δεν είναι πολύ μακριά, χρειάζεται περίσκεψη και σωστή αξιολόγηση… Θα περάσουν από τα καφενεία πολλοί για το «σταυρό»! Άλλους θα τους υποδεχτούμε με… ελαφρά υπόκλιση (όσοι έχουν πρόβλημα… οσφυοκαμψίας!), άλλους με αδιαφορία και αποστροφή… Χρειάζεται να γίνει η σωστή δημοκρατική επιλογή! Για να μη φτάσουμε στο σημείο να αυτομαστιγωθούμε εκ των υστέρων, λέγοντας τη σκληρή φράση: Τι ψήφιζα… ο μακάκας!
* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.