Μεγάλο μηνιάτικο…

on .

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

● Η Ελλάδα κρατάει σταθερά τα… πρωτεία σε αρκετά πράγματα, κυρίως αρνητικά! Έτσι, ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την πρώτη θέση του Έλληνα στη φοροκλοπή και στη φοροδιαφυγή (διαχρονικό αυτό το σπορ), στη… σιαμαία σχέση του με το βουλευτή (προφανώς για ίδιον όφελος…), αλλά και στην… ακλόνητη θέση του πως για τα «κακώς κείμενα» φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο!

Βέβαια οι κυβερνήσεις του «του κάνουν τα χατήρια», ιδίως προς τη λήξη της θητείας τους, πλησιάζοντας στα 4 χρόνια! Γιατί, επί 3,5 χρόνια τον… δέρνουν και τον γδέρνουν, γνωρίζοντας η κάθε κυβέρνηση πως η τελευταία «καλή εικόνα» είναι αυτή που μένει στον Έλληνα ψηφοφόρο, ο οποίος γρήγορα ξεχνάει…
Έτσι, τα τελευταία 3,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με… μπόλικο ΠΑΣΟΚ και με δεξιά απόφυση), η χιονοστιβάδα των σκληρών μέτρων καταπλάκωσε τον Έλληνα εργαζόμενο!
Στο διάστημα αυτό στη ζωή του μπήκαν καινούριες λέξεις, δύσκολες, με οικονομικές απώλειες…
Ως τώρα ήξερε πως ο μισθός του είχε τρεις διαβαθμίσεις: Κατώτερος – Κανονικός – Ανώτερος!
Ντόπιοι και ξένοι οικονομικοί εγκέφαλοι, για… το καλό της Ελληνικής οικονομίας, έκανανα… νέα κόλπα! Μισθός: Υποκατώτατος έως… κατώτερος! (Εξαφανισμένος… ο ανώτερος!)… Ανωτέρα βία, η δικαιολογία τους!
Τώρα, τους τελευταίους 5-6 μήνες της κυβερνητικής τους θητείας, παρουσιάζουν την «καλή εικόνα»! Και έτσι τα 586 ευρώ, γίνονται 650! (Μεγάλο μηνιάτικο, για… 15 μέρες!).
Κάποτε μιλούσαν για 751 ευρώ. Τα 101 ευρώ, είναι… χρωστούμενα, για την επόμενη τετραετία! (Προσευχή και… νηστεία, εργαζόμενε!).
Τώρα, σκέφτονται και την έξοδο στις αγορές! Τις προάλλες, κάποιοι οικονομικοί παράγοντες… ξεμύτησαν από το τούνελ και κατευθύνονταν προς τις αγορές, αλλά βρήκαν δυσκολίες και γύρισαν πίσω! Και αντί για την χρηματαγορά, προχώρησαν προς… τη λαϊκή αγορά!
Αλλά και εκεί τα πράγματα, μήπως είναι καλύτερα; Και δεν φτάνει που η τιμή του… μπρόκολου είναι απλησίαστη, ο καταναλωτής πληρώνει και 30 δραχμές (10 λεπτά!), για τη σακούλα! (Κάποτε, με 30 δραχμές έτρωγες μία μερίδα… κοκορέτσι, έπινες και μία μπύρα, ενώ τώρα…).
Βέβαια, λένε, πως η τιμή της σακούλας έχει σχέση με του περιβάλλοντος τη… σωτηρία!
Ναι, αλλά όχι και 30 δραχμές, είναι… αμαρτία!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.