Μόνο ένα «like» από τον Κώστα Καραμανλή!

on .

Για μέρες στην κοινωνία, αλλά και στη Βουλή συζητιόταν το μακεδονικό ζήτημα, τόσο λόγω της αναμενόμενης υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και FYROM, όσο και λόγω της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και στα καφενεία διεξαγόταν ένα πινγκ – πονγκ επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων. Στη Βουλή πήραν το λόγο οι μισοί σχεδόν βουλευτές. Μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ποιοι από αυτούς ήταν διαβασμένοι, ποιοι δεν μπόρεσαν να υπερβούν τα non paper των κομματικών τους επιτελείων και ποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να πάρουν θέση.
Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Διαφημίστηκε μια παρέμβασή του, είτε γραπτή, είτε με μια δήλωση στα ΜΜΕ. Ήταν αναμενόμενο η εξαγγελία αυτής της παρέμβασης να δημιουργήσει προσδοκίες γενικότερα στους υποστηρικτές της ελληνικότητας της Μακεδονίας και όχι μόνο στους καραμανλικούς. Και τούτο γιατί ο πρώην πρωθυπουργός είναι μακεδόνας, είναι ανιψιός του εθνάρχη, είναι αυτός που χάραξε τη γραμμή του Βουκουρεστίου. Περισσότερο λοιπόν από κάθε άλλον ο κ. Καραμανλής όφειλε να παρέμβη όχι απλώς με δήλωσή του, αλλά και να επιχειρηματολογήσει μέσα στη Βουλή!
Δυστυχώς όμως ο κ. Καραμανλής απογοήτευσε για άλλη μια φορά τους πάντες. Κάποιοι μάλιστα εναγώνια περίμεναν την παρέμβασή του! Όμως αρκέστηκε σε ένα “like” στην ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη! Είπε ότι τον καλύπτει η θέση της! Πολύ ωραία! Με το σκεπτικό αυτό θα έπρεπε να μιλάει ένας στη Βουλή, ο εισηγητής και οι άλλοι να του κάνουν “like”! Αλλά τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: αφού δεν μίλησε για ένα τόσο σημαντικό θέμα, πότε θα μιλήσει; Γιατί αποφεύγει να μιλήσει ευθέως ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κινδυνεύει να γίνει γραφικός όταν μιλάνε αντ’ αυτού τα γνωστά φερέφωνά του, οι λεγόμενοι «κύκλοι»; Τι φοβάται;
Η στάση αυτή του Κώστα Καραμανλή μου έφερε στο νου το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Αυτόπτης μάρτυρας», από το οποίο παραθέτω τους πρώτους στίχους:
«Εγώ τους είδα -λέει- τους δυο διαρρήκτες πίσω απ’ τις γρίλιες
να παραβιάζουν την απέναντι
πόρτα· - δε φώναξα διόλου·
είχε φεγγάρι· φαινόνταν καθαρά
τ’ αντικλείδια τους
και τα στολίδια του γύψου
στον τοίχο. Περίμενα πρώτα
να φωνάξουνε οι άλλοι από δίπλα.
Κανένας δε φώναξε».
Πράγματι, την ώρα που διαπραττόταν το έγκλημα εις βάρος της Μακεδονίας ο πρώην πρωθυπουργός «κρυβόταν πίσω από τις γρίλιες, δεν φώναξε»! Αλήθειες που πρέπει να τις λέμε!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ