«Παίζοντας» με το χρόνο…

on .

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

• Ο χρόνος είναι αδυσώπητος. Περνάει από όλους, χωρίς εξαιρέσεις… Ταυτόχρονα, είναι ο «γιατρός» κάθε πληγής, σωματικής ή ψυχικής! Κάνει τη διαδρομή του πάνω από ζωές, από ιστορίες, από γεγονότα…
Το χρόνο, άλλοι τον σπαταλούν, άλλοι τον εκμεταλλεύονται. Σημασία έχει να μην υπάρχει «χαμένος χρόνος». (Αν και αρκετοί «φιλόσοφοι της ζωής», υποστηρίζουν πως ο χαμένος χρόνος είναι ο καλύτερος…).
Στην πορεία του χρόνου οι άνθρωποι κάνουν θετικά βήματα, δεν λείπουν βέβαια και τα αρνητικά από όλους, κοινούς θνητούς, επώνυμους, πολιτικούς… (Το θέμα είναι αν τα λάθη, κυρίως των τελευταίων, βλάπτουν τους πολλούς!).
Πολλοί λένε πως ο χρόνος είναι χρήμα. Ο χρόνος αφήνει τα «σημάδια» του στον άνθρωπο, το ίδιο και το χρήμα! Το τελευταίο, όταν υπάρχει αφήνει σημάδια ευημερίας, όταν… απουσιάζει σημάδια κακουχίας! (Σαν αυτά που περνάει ο Έλληνας, σήμερα…).
Ο πολιτικός χρόνος λένε πως είναι πυκνός. Αν δεν κάνουν οι πολιτικοί αυτά που πρέπει στον κατάλληλο χρόνο, τα προβλήματα… χρονίζουν! (Αλλά δεν… σκοτίζονται, θα λυθούν τα επόμενα 4 χρόνια!).
Γενικά, μέσα στο χρόνο της ζωής ο άνθρωπος έχει στόχο τη δημιουργία και σαν τελικό αποτέλεσμα την ευημερία. Αυτός είναι και στόχος κάθε δημοκρατικής πολιτείας για το λαό της, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, την ευζωΐα κυνηγούν πλούσιοι, φτωχοί, επώνυμοι και μη! Μόνο που οι «επώνυμοι» κάνουν και τις τρέλες τους!
Κάποιοι, κυρίως του καλλιτεχνικού χώρου και όχι μόνο, που δεν έχουν… καλή σχέση με το χρόνο, …χάνουν την ταυτότητά τους, νομίζοντας πως ο χρόνος δεν τους ακολουθεί!
Άλλοι, με… ιατρικές επεμβάσεις προσπαθούν να τον ξεγελάσουν! Όλοι αυτοί αγνοούν πως η ζωή έχει αρχή – μέση και… τέλος!
Χρειάζεται λοιπόν να γίνει ο μεγάλος… συμβιβασμός! Οι… ατασθαλίες σε έγγραφα για να φαίνονται… μεγαλοκυρίες, μικρότερες, δεν αποδίδουν…
Βέβαια ο Βολταίρος είπε πως η γυναίκα το μόνο μυστικό που κρατάει είναι η… ηλικία της! Όμως το… κακό είναι πως τελευταία κρύβουν χρόνια και οι άντρες! Σημεία των καιρών!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.