Ο σκουπιδότοπος και η ΕΡΤ…

on .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «σκουπίδια» τις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ». Αυτή η έκφραση φανερώνει, πέραν της χυδαιότητας, μια καθεστωτική αντίληψη για όποιον ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Εκτιμώ πως τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές είναι πρωτόγνωρες στην Ελλάδα και μας παραπέμπουν στον Ερντογάν και στον Μαδούρο.
Ίσως ο κ. Τζανακόπουλος λόγω της ηλικίας του και προπαντός λόγω της ιδεοληψίας του να έχει κουλτούρα που δεν συμβιβάζεται με τον διάλογο, με την πάλη των ιδεών και κυρίως με την αλήθεια. Όμως, το δυστύχημα για τον τόπο μας είναι που αυτή η νοοτροπία διακρίνει όλο το κυβερνητικό – κομματικό προσωπικό. Άρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αντιδημοκρατική πρακτική που απαξιώνει θεσμούς, αρχές και κανόνες που πρέπει να διέπουν ένα σύγχρονο πολίτευμα. Και σε ό,τι αφορά τους πολίτες – αναγνώστες αυτών των εφημερίδων θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει φτάσει σε όρια προσβολής της αξιοπρέπειάς μας και ύβρης των δικαιωμάτων μας.
Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ας ρίξει μια ματιά κατά τη μεριά της ΕΡΤ για να αντιληφθεί με βεβαιότητα ποιο μέσο ενημέρωσης είναι για τον σκουπιδότοπο ή για την χωματερή της πολιτικής μας ζωής. Και ας μην ξεχνάει ότι ένα ιδιωτικό μέσο μπορεί να φτάσει και σε υπερβολές, αφού ο ανταγωνισμός εκβιάζει και οριοθετεί συμπεριφορές, κρίσεις και εκτιμήσεις. Ενώ ένα δημόσιο – κρατικό κανάλι, όπως είναι η ΕΡΤ, οφείλει να σέβεται τον πολίτη και να ενημερώνει αντικειμενικά και αμερόληπτα. Άλλωστε, χρηματοδότης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ είμαστε όλοι οι Έλληνες και μάλιστα αναγκαστικά και χωρίς κανείς να ζητήσει την έγκρισή μας.
Αυτά τα πληρωμένα από όλους εμάς δίκτυα, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά της ΕΡΤ, παραβιάζουν κατά τρόπο προκλητικό και αλαζονικό κάθε δεοντολογία αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Από το πρωί ως το βράδυ ευλογούν και λιβανίζουν τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πραγματικά ας δοκιμάσει κάποιος να παρακολουθήσει από την ΕΡΤ ένα δελτίο ειδήσεων ή μια εκπομπή ενημερωτική. Μόνο ένας αφελής θα αντέξει έστω για δέκα λεπτά να τους ακούσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η ακροαματικότητα βρίσκεται σε ποσοστό 2%. Και όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και αναρωτιούμαστε γιατί να πληρώνουμε την ΕΡΤ, όταν δεν έχουμε τίποτε να πάρουμε.
Μόνο θυμηδία προκαλεί η επιμονή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ να μας πείσουν ότι οι Έλληνες είναι ευτυχισμένοι χωρίς να το ξέρουν! Και η αιτία της ευτυχίας μας κατά την ΕΡΤ; Επειδή μας κυβερνά ο Τσίπρας με τον Καμμένο!
Και δεν φτάνει που τα κρατικά μέσα μας ταΐζουν χόρτο στεγνό, ταυτόχρονα μας προκαλούν με τις πρακτικές τους. Για παράδειγμα, έστησαν «Μνημείο Πεσόντων» στην αυλή της ΕΡΤ και ετοιμάζονται να καθιερώσουν την 29 Απριλίου, μέρα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, ως εθνική, για να γιορτάζουμε όλοι μαζί. Αν αυτό δεν είναι χυδαιότητα, πρόκληση και ολοκληρωτισμός, τότε τι είναι;
Δυστυχώς όλα αυτά τα αίσχη της ΕΡΤ η κυβέρνηση δεν τα κατακρίνει, αλλά αντίθετα τα ευλογεί και τα πληρώνει. Συνεχώς διορίζει συγγενείς, φίλους και κομματικούς με την ευχή να συνεχίσουν το φαντασιακό τους έργο. Αλλά μπροστά σ’ αυτό το καθεστωτικό σύστημα της ΕΡΤ τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σιωπούν. Ίσως, γιατί ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε τον χρόνο και έτσι θα εκμεταλλευτούν οι ίδιοι την ΕΡΤ με την ίδια λογική και με τα ίδια πρόσωπα, αφού οι δημοσιογράφοι της δεν δυσκολεύονται το πρωί να υμνολογούν τον έναν αφέντη και το βράδυ να χειροκροτούν τον άλλον.
Θυμάμαι τη Μελίνα προ του ’80 πόσο αγωνίστηκε για να μην πληρώνει ο Έλληνας τη χειραγώγησή του από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Αλλά σήμερα τα κόμματα δείχνουν να μην εκτιμούν τη σημασία που έχει η σωστή πληροφόρηση και η αντικειμενική ενημέρωση για την πολιτική σκέψη και συμπεριφορά των πολιτών.
Επιτέλους, ας σταματήσει η κυβέρνηση τον εμπαιγμό του πολίτη και ας σεβαστεί το δικαίωμά μας να διαβάζουμε όποια εφημερίδα επιθυμούμε και να παρακολουθούμε όποιο κανάλι μας εκφράζει.
Όσο για τα «σκουπίδια» του Τζανακόπουλου, ας ζητήσει τη συνδρομή ενός συνεργείου καθαριότητας και θα δει τι θα μαζέψουν και σε ποια χωματερή θα τα πετάξουν.
Υ.Γ.: Μήπως έπρεπε να καταθέσει στεφάνι ο Κάρολος στο «Μνημείο Πεσόντων» της ΕΡΤ;

ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ