Με απλή αναλογική ανίσχυροι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες!

on .

Έπειτα από διάφορες μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Καποδίστριας, 1997) και οκτώ χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταθέτει νέο σχέδιο νόμου με την ονομασία «Κλεισθένης Ι» που αφορά τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα στην ουσία δεν προωθεί καμιά ουσιαστική μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και εφαρμόζει στρατηγική με σκοπό και μόνο την παραμονή στην εξουσία χρησιμοποιώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτό που θα γίνεται και δεν αποκαλύπτει η κυβέρνηση είναι ότι στους Δήμους και στις Περιφέρειες που δεν θα καταφέρουν να σχηματιστούν πλειοψηφίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις, θα έρχεται το κράτος να αποφασίζει αντί των τοπικών συλλογικών οργάνων.
Εξάλλου, αυξάνει το φορολογικό βάρος των δημοτών εντάσσοντας την Υπηρεσία Πρασίνου στα ανταποδοτικά τέλη. Πλήττεται η αξιοπιστία των αιρετών αλλά και του ίδιου του θεσμού καθώς ένας που στο Β’ γύρο υποστηρίζει ένα υποψήφιο ο οποίος τελικά θα εκλεγεί Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης θα είναι υπόλογος για προεκλογικό παζάρι, αν τελικά αναλάβει κάποιο αξίωμα.
Προκαλεί ακυβερνησία στην κατανομή εδρών αφού οι Δήμαρχοι που δεν θα εκλέγονται από τον Ά αλλά στον Β’ γύρο, δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θα προκύπτουν τελικά «ανίσχυροι δήμαρχοι» με «διακοσμητικά» Δημοτικά Συμβούλια.
Κατασκευάζει Δήμους ομήρους του εκάστοτε Υπουργού ορίζοντας Επόπτη Νομιμότητας, γεγονός που θα επηρεάζει αποφασιστικά την ελευθερία και λειτουργία δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα δημιουργικό μοντέλο προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί έναν νόμο που καθιστά πιο σφικτό τον εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Εξουσία.
Πρέπει λοιπόν άμεσα η Κυβέρνηση να αποσύρει κάθε πρόθεση για καθιέρωση της απλής αναλογικής, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ελληνικό λαό.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ