«Η χαριστική βολή»…

on .

Άρχισε η εκλογολογία για το αν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και για ποιον λόγο. Βέβαια στην Ελλάδα είθισται να μην εξαντλείται η τετραετία και να διεξάγονται σχεδόν πάντα πρόωρες εκλογές όχι για λόγους πραγματικούς, αλλά για προσχηματικούς, όταν δηλαδή το κυβερνών κόμμα εκτιμά ότι το συμφέρει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προφανής, εθνικός ή οικονομικός, που να δικαιολογεί τις πρόωρες εκλογές. Αντίθετα μάλιστα μας διαβεβαιώνει ότι στον οικονομικό τομέα όλοι οι δείκτες ευημερούν,  η ανεργία μειώνεται και ετοιμάζεται για την καθαρή έξοδο στις αγορές! Τα εθνικά θέματα –σκοπιανό και ελληνοτουρκικά- επίσης τα διαχειρίζεται επιτυχώς! Άρα, αν μας πει πως προχωράει σε πρόωρες εκλογές, αυτοακυρώνει τον εαυτό της.
Έλα όμως που οι πρόωρες δεν προεξαγγέλλονται ευθέως, αλλά με κάποιες «τροχιοδεικτικές βολές» υπονοούνται! Με αυτήν την έννοια έχουν σχεδόν ανακοινωθεί και το μόνο που απομένει είναι να προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους. Ο κυβερνητικός συνεταίρος Πάνος Καμμένος είπε ξεκάθαρα ότι δε νοείται να κόψει τις συντάξεις και μετά να πάει με «αιματοβαμμένα χέρια» σε εκλογές η κυβέρνηση. Επίσης, πολλοί κυβερνητικοί παράγοντες διαδίδουν ότι θα επιδιώξουν εξάμηνη παράταση εφαρμογής του νόμου για την περικοπή των συντάξεων και κάποιοι άλλοι –κυρίως αυτοί που είναι βέβαιοι ότι δεν θα ξαναδούν τα βουλευτικά έδρανα!- την μη εφαρμογή του νόμου! Με την ελπίδα ότι θα ξανατσιμπήσουν οι αφελείς!
Θα αναρωτηθεί κάποιος. Είναι τόσο σοβαρό θέμα η περικοπή των συντάξεων εξαιτίας του υπολογισμού της προσωπικής διαφοράς πρωτίστως και εξαιτίας της μείωσης του αφορολογήτου δευτερευόντως, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές; Δεν είναι απλώς σοβαρό, είναι σοβαρότατο. Δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και τούτο γιατί η τάξη των συνταξιούχων είναι η πολυπληθέστερη, αυτή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη στα χρόνια της κρίσης, αυτή που συντηρεί την ελληνική οικογένεια και την ελληνική οικονομία! Αν, λοιπόν, κατά τους υπολογισμούς των ειδικών περικοπούν από κάθε συνταξιούχο περίπου τρεις μηνιαίες συντάξεις ετησίως (ενώ τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα τους επανέφερε την 13η και την 14η σύνταξη!!!), θα αποτελέσει τη «χαριστική βολή»! Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Έτσι  με τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι σίγουρη ότι θα τις χάσει, το έγκλημα -που θα διαπραχθεί με όχι «αριστερό χέρι»-εις βάρος των συνταξιούχων  θα χρεωθεί στην επόμενη κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση, οπότε οι σημερινοί κυβερνώντες θα επιστρέψουν στην εξουσία με «καθαρά χέρια»!  Πάντως είναι πασιφανές πως αν η προηγούμενη συγκυβέρνηση έχασε τις εκλογές εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ, η τωρινή θα τις χάσει εξαιτίας της μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου. Αυτό τρομάζει την κυβέρνηση και όχι αν εξοντώσει μια ολόκληρη τάξη. Η απώλεια της εξουσίας! Αν νοιαζόταν για τους συνταξιούχους δεν θα θέσπιζε αυτόν τον εξοντωτικό και απάνθρωπο νόμο!
Άρα πρώτα οι εκλογές και μετά η «χαριστική βολή» στον ημιθανή συνταξιούχο! Όμως μήπως τότε αρχίσει η πιο μεγάλη φάση της κρίσης;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΕΣ