Δρυός πεσούσης…

on .

Οι εκλογές μας άφησαν όλους άφωνους, καθώς κανείς δημοσκόπος, δημοσιογράφος και ειδήμων δεν προέβλεψε το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό έπεσε κεραυνός και άλλαξε ριζικά το πολιτικό μας περιβάλλον. Η καθολική νίκη της Ν.Δ. και η σεισμική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα της πολιτικής ζωής, με αναθεώρηση στερεοτύπων και με άλλη προσέγγιση του μέλλοντος. Ήταν πραγματικά εκλογές βουβές στην προετοιμασία τους, αλλά ηχηρές και απρόβλεπτες στις συνέπειες. Ο Μητσοτάκης με την ψήφο του κόσμου καλείται  να συνεχίσει την πολιτική του, ενώ ο Τσίπρας οδηγείται σε απρόσμενα αδιέξοδα. Και τώρα αλλάζουν όλα, αφού η μεν κυβέρνηση βγαίνει πολύ ισχυρότερη, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

Κανείς δεν μπόρεσε να προβλέψει, όμως τώρα ως επιμυθείς προβλέπουμε τι θα συμβεί στο χώρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Ο Τσίπρας αποκαλύφθηκε και όλα δείχνουν ότι αυτός που δημιούργησε το κόμμα του αυτός θα είναι που θα το επαναφέρει στο 4% του παρελθόντος χωρίς ρόλο και μακριά από τα ενδιαφέροντα των πολιτών.

Πράγματι είναι αξίωμα η ρήση των αρχαίων προγόνων μας που είπαν «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Όσο και να επιμένει ο Τσίπρας να κρατάει τα κλειδιά από τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα φεύγει ο κόσμος του από τα παράθυρα. Και θα συμβεί αυτό άμεσα και γρήγορα, γιατί τώρα αντιλαμβάνονται και οι ψηφοφόροι του ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ποιος σκεφτόμενος πολίτης δεν κατάλαβε ότι η ευθύνη της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει αποκλειστικά στον Τσίπρα; Αλήθεια έχει υποστεί ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης τέτοια ήττα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Και ποιος ήταν αυτός που για τέσσερα χρόνια διαμόρφωνε «τη στρατηγική» πλην του Τσίπρα; Όλοι οι στόχοι του, όλα τα σχέδιά του και όλες οι τακτικές του αποδείχτηκαν φρούδες και χωρίς καμιά σχέση με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πολιτικής.

Είναι αυτός που ως πρωθυπουργός κατ’ εντολήν των ξένων έφερε το τρίτο μνημόνιο και υπόγραψε τη «Συμφωνία των Πρεσπών». Και το πιο ταπεινωτικό για το λαό μας: αυτός ήταν που διοργάνωσε «το δημοκρατικό δημοψήφισμα» για να εξαπατήσει την επομένη τον κόσμο, μετατρέποντας το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, επειδή έτσι το απαίτησαν οι ισχυροί της Ευρώπης!

Αλλά ας σκεφτούμε τον προεκλογικό του αγώνα για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία για το ύψος του ανδρός. Αυτός μίλησε για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» σαν να ήμασταν σε εμφύλια διαμάχη και αυτός έφτασε σε σημείο να χρησιμοποιήσει μέχρι και τον Αντώναρο ως «σκιάχτρο» των αντιπάλων.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πελαγοδρομεί, αφού ο Τσίπρας ως «ηγεμών» δεν έχει καμιά ευθύνη. Τώρα έχουν την υποχρέωση και την ευκαιρία μαζί, το ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και το ΚΚΕ να ενισχύσουν τις κομματικές τους δυνάμεις, ώστε ύστερα από τις επόμενες εκλογές να μπορούν να ασκήσουν αντιπολίτευση σοβαρή και αξιόπιστη.

Γιατί ο τόπος μας για να πορεύεται σταθερά δε χρειάζεται μόνο ισχυρή κυβέρνηση, αλλά και αντιπολίτευση με λόγο καθαρό και με προτάσεις ουσιαστικές. Άλλωστε να μην ξεχνάμε ότι είναι εδώ και περιμένουν τη λύση τους προβλήματα μεγάλα, οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά.

Όσο για τον Τσίπρα, θα παραμείνει στην καρέκλα του για να αποτρέπει πολιτικούς και πολίτες από τον λαϊκισμό, τον διχασμό και τον μηδενισμό του πολιτικού ρόλου.