Η Χιμάρα έδειξε τον δρόμο στους Βορειοηπειρώτες!

on .

• Η σύλληψη και φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές, υποψήφιου δημάρχου της Χιμάρας και στελέχους της Βορειοηπειρωτικής Οργάνωσης «Ομόνοια», με εντολή του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, προξένησε την οργή, αλλά και τη συσπείρωση των Χιμαριωτών. Η σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη ήταν προαποφασισμένη. 

Οι Χιμαριώτες όμως εννόησαν τις προθέσεις των Αλβανών να τον αποκλείσουν από την εκλογική διαδικασία και αντέδρασαν άμεσα. Χιμαριώτες που ζούσαν «εκτός των τειχών», στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην Αμερική, ταξίδεψαν και έφτασαν εγκαίρως στη Χιμάρα, για να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του φυλακισμένου υποψήφιου δημάρχου. Και το πέτυχαν. Η ομαδική προσέλευσή τους έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Ο Φρέντι Μπελέρης, αν και φυλακισμένος, αναδείχτηκε δήμαρχος Χιμάρας. Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων το αποτέλεσμα ήταν θετικό: Νίκη του Φρέντι Μπελέρη. Aκόμα και ο Έντι Ράμα υποχρεώθηκε τελικά να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπελέρη, όμως είναι σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να του βάλει εμπόδια, όπως αποδεικνύει η αναφορά του στην αλβανική Δικαιοσύνη, η οποία, όπως είπε, θα… αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

Απερίγραπτη η χαρά και η συγκίνηση των Χιμαριωτών. Έξαλλοι από ενθουσιασμό συγκεντρώθηκαν και πανηγύρισαν την εκλογή του δημάρχου τους. Δακρυσμένοι, αγκαλιασμένοι, ενωμένοι, διετράνωσαν την ελληνικότητά τους και έστειλαν ισχυρό μήνυμα στον δήθεν «φιλέλληνα» πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι η Χιμάρα είναι το προπύργιο, η Ακρόπολη του Ελληνισμού. Ο ρεπόρτερ, που μετέδιδε τα γεγονότα, φαινόταν κατάπληκτος από αυτά που έβλεπε. «Νομίζει κανείς, έλεγε, ότι ο ενθουσιασμός τους είναι τόσο εκρηκτικός και εντυπωσιακός, που δείχνουν σαν να βγήκαν από κάποια μακροχρόνια σκλαβιά». 

Η πόλη της Χιμάρας και όλα τα ελληνοχώρια που την περιβάλλουν, βρίσκονται, κατά την κρατούσα άποψη των Αλβανών, εκτός των πλασματικών «μειονοτικών ζωνών». Όμως, οι Χιμαριώτες δεν χρειάζεται να είναι περιχαρακωμένοι σε κάποια «μειονοτική ζώνη». Η ιστορία τους, οι πράξεις και η ζωή τους, είναι συνυφασμένη με την Ελλάδα. Το φρόνημά τους και η εθνική ελληνική τους συνείδηση δεν επιδέχεται αλλοιώσεις.

Έγραφα, και θα συνεχίζω να γράφω στον «Πρωινό Λόγο» όσο θα με βοηθούν οι δυνάμεις μου, ότι η ενότητα, η Ομόνοια, η αλληλεγγύη και η αδελφοσύνη των Βορειοηπειρωτικών, είναι αναγκαία. Συσπειρωμένοι γύρω από την οργάνωσή τους, θα επιτύχουν πολλά. Το απέδειξαν οι Χιμαριώτες. Οι Αλβανοί συνεχώς καταβάλλουν προσπάθειες με εκβιασμούς, με καταπατήσεις της γης τους, με ψυχικούς καταναγκασμούς και με αφόρητους διωγμούς, να κάμψουν το ελληνικό φρόνημα των Χιμαριωτών.

Όταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, πριν από ένα μήνα περίπου, βρισκόταν στην Αθήνα δήλωνε: «Αγαπώ την Ελλάδα και αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου». Έγραφα στον «Πρωινό Λόγο» (Σάββατο – Κυριακή, 8 – 9 Απριλίου 2023): «Πολύ ανθρώπινος και φίλος των Ελλήνων παρουσιάστηκε ο Έντι Ράμα, ο οποίος δεν μας έχει συνηθίσει με τόσες φιλοφρονήσεις, με ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα και γενικά για την αγάπη προς την Ελλάδα».

Έλα, όμως, που δεν πέρασε ούτε μήνας και ο «φιλέλληνας» πρωθυπουργός της Αλβανίας καταφέρθηκε κατά των Ελλήνων της Χιμάρας, δηλώνοντας ότι «η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου της ήταν δείγμα αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης. Η αστυνομία, συλλαμβάνοντας και φυλακίζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο, εφάρμοσε τον νόμο». Απέδειξε με τη στάση και τις δηλώσεις του ότι οι Αλβανοί ηγέτες διακατέχονται από ένα ακατανόητο μίσος κατά των Ελλήνων.

Ο Φρέντι Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος. Φυλακίστηκε, επίσης, μαζί του και ο στενός του συνεργάτης, ο Παντελής Κοκαβέσης, ένας παθιασμένος Έλληνας Βορειοηπειρώτης, ένας γενναίος Χιμαριώτης. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία. Κάλεσε τις αλβανικές αρχές να απελευθερώσουν τον Φρέντι Μπελέρη και δήλωσε ότι «η Ελλάδα δε κάνει εκπτώσεις στην προστασία των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας». Ακατανόητο και απαράδεκτο, είπε, αυτό που έγινε με το Μπελέρη. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, είπε. Θα έχει συνέπειες και η πορεία της Αλβανίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συμπερασματικά να γνωρίζουμε ότι:

- Όταν το ελληνικό στοιχείο, οι Βορειοηπειρώτες, είναι ενωμένοι, επιτυγχάνουν τους στόχους τους, επιλύουν πολλά προβλήματα. Τα γεγονότα της Χιμάρας απέδειξαν ότι η δύναμη της ελληνικής μειονότητας βρίσκεται στην ενότητα και στην ομόθυμη αντιμετώπιση των καταστάσεων.

- Οι εκάστοτε κυβερνήτες της Αλβανίας κατέχονται από μισελληνισμό. Από τον «Πατερούλη» τον Εμβέρ Χότζα μέχρι και τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς και προέδρους στην Αλβανία, μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος, μέχρι και σήμερα, με κάθε τρόπο αφιονίζουν και φανατίζουν τους Αλβανούς πολίτες κατά των Ελλήνων της μειονότητας και κατά της Ελλάδας, με αποτελέσματα σαν αυτά της Χιμάρας.

- Η Ελληνική Πολιτεία και οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται στο πλευρό των ομοεθνών μας και σε κάθε περίπτωση καταπάτησης των μειονοτικών δικαιωμάτων προστρέχουν να βοηθήσουν.

Ελπίζουμε ότι θα κατανοήσουν οι ηγέτες του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού ότι μόνο «η ισχύς εν τη ενώσει» θα φέρει τους προσδοκώμενους καρπούς.