Ας αποφασίσουμε σωστά!

on .

Από άρθρο του πρώην Πρύτανη  κ. Χ. Μασσαλά: «Οι εκλογές από μέσο για την αποτύπωση της άποψης των πολλών όπως επιβάλλει η Δημοκρατία, μεταβάλλονται αθόρυβα σε εργαλεία για την κατάληψη της εξουσίας. Οι πολίτες από πυλώνες στήριξης της Δημοκρατίας, μετατρέπονται σε εργαλεία για την κατάληψη της εξουσίας και την άσκησή της επί του εαυτού τους…»

Όπως από άρθρο του κ. Εργολάβου: «Η πολιτεία είναι σύνθεση κράτους και κοινωνίας σ’ ένα σύστημα έννομης συμβίωσης των ανθρώπων. Η ευθύνη για όσα συμβαίνουν δεν αφορά  μόνο το κράτος, αλλά αφορά και την κοινωνία, δηλ. μας αφορά όλους…»

Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές και θα ήθελα κι εγώ να καταθέσω ορισμένες σκέψεις με αυτά που ζούμε από την προεκλογική κίνηση των κομμάτων και των υποψηφίων.

Υπεύθυνοι για την εκλογή της κάθε κυβέρνησης είμαστε εμείς οι ίδιοι. Αυτούς εκλέγουμε, αυτοί είναι και είμαστε άξιοι των επιλογών μας. Κατ’ αρχάς στη χώρα μας, όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα κατά τον ποιητή, ανθεί και η φοροδιαφυγή, η αναξιοκρατία και γενικά όλες οι παθογένειες του συστήματός μας.

Αυτές οι παθογένειες είναι που μας οδήγησαν σε, κατά καιρούς, μεγάλες κρίσεις μεταπολεμικά. Όπως την κρίση της περιόδου 2010 - 2020 που μας έφερε και τα επώδυνα μνημόνια. Αναμφισβήτητα οι πολιτικοί μας ταγοί, σε πολλές περιπτώσεις δεν φάνηκαν αντάξιοι του λαού που τους εξέλεξε. Λάθη έγιναν, γίνονται και θα γίνονται στο διάβα της ιστορίας μας, όμως αυτούς τους πολιτικούς εμείς τους εκλέξαμε…

Ας δούμε και την άλλη πλευρά, την θετική, ή αλλιώς το ποτήρι μισογεμάτο. Κατορθώσαμε να βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έχοντας την τύχη να έχουμε άξιους ηγέτες στις κρίσιμες στιγμές, και να είμαστε σήμερα στο σκληρό πυρήνα αποφάσεων της Ευρώπης.

Βέβαια, είμαστε λαός που δεν πειθαρχούμε εύκολα. Συνήθεια που μας έμεινε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και διαπέρασε το DNA μας. Σ’ αυτό οφείλεται άλλωστε και το ότι η φοροδιαφυγή είναι στο αίμα μας, όταν τότε υπήρχε εθνική ανάγκη να κλέβουμε τον Σουλτάνο και να αποδίδουμε λιγότερο χαράτσι. Όταν οι άλλοι λαοί στην Ευρώπη περνούσαν Αναγέννηση - Μεταρρύθμιση, εμείς είχαμε τον Τούρκο κατακτητή με ότι αυτό συνεπάγεται.

TTT

Όμως, αυτές οι παθογένειες δεν εξαλείφονται μονομιάς. Ήδη γίνονται γοργά βήματα προς την πρόοδο. Με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων (NTELOR-SANTER, M.Π.), τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην προκοπή του τόπου μας. Αναμφισβήτητα έγιναν και λάθη, κακές διαχειρίσεις, σπατάλες και διασπάθιση μεγάλων ποσών που, αντί για ανάπτυξη, πήγαν στο αλήστου μνήμης «Τσοβόλα ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ», προκειμένου να πάρουν τις εκλογές. 

Την τελευταία τετραετία όμως άρχισαν να κατευθύνονται σε σωστές υποδομές που, αν συνεχιστεί, θα αλλάξουν την μορφή του τόπου μας όπως π.χ. ο Κυριάκος Πιερρακάκης με την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Κάνοντας έναν απολογισμό όλων αυτών των χρόνων, διαπιστώνουμε πως για δεκαετίες καταναλώνουμε περισσότερα απ’ όσα παράγουμε, φοροδιαφεύγουμε, κάποιοι χρηματίζουν και χρηματίζονται. Όλοι το ίδιο παραβιάζουμε τους νόμους. Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν λιγότερο και να παίρνουν περισσότερα. Ο διαρκής ανταγωνισμός γίνεται και πιο σκληρός. Κι από την άλλη πλευρά να αναφερθούμε στους πολιτικούς του σήμερα: 

Δυστυχώς η «πρώτη φορά αριστερά» μας απογοήτευσε πλήρως, γιατί τελικά ήταν κατασκεύασμα και ΌΧΙ ξέσπασμα λαού. Είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα βαρούν νταούλια κι όμως μας έβαλε στα πιο επώδυνα μνημόνια. Είναι γνωστό τώρα πια, μετά από οκτώ χρόνια, ότι οι μεγαλοκαρχαρίες ανακάλυψαν ελεγχόμενη κυβέρνηση Αριστεράς και βρέθηκε πρόθυμος ο Τσίπρας. 

Το 3% δεν έγινε δια μαγείας  36%, γιατί με αυτή θα μπορούσε να περάσει φόρους, να μειώσει συντάξεις να εφαρμόσει ρυθμίσεις στα εργασιακά (Κατρούγκαλος) και να δώσει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Αλλά τι να περιμένουμε όταν  λέει: «Η θάλασσα έχει σύνορα και δεν το ξέρουμε;» ή τα στελέχη του: «Θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους» (Μπαλάφας - μάλλον σκέπτονται Πρέσπες στο Αιγαίο)! «Δεν πρέπει να είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο» (Ν. Κοτζιάς) για «συνδιαχείρηση στο Αιγαίο» (Κατρούγκαλος). Χρησιμοποίηση τοπικού νομίσματος (Τσακαλώτος). Κλείσιμο τραπεζών με «δημητρούλες»!!! (Βαρουφάκης). 

Δηλώσεις που δεν πρέπει να ξεχνά ο Έλληνας, όπως και η χαμηλής στάθμης πεζοδρομιακή αιτιολόγηση του κ. Τσίπρα (σε τηλεοπτικό σταθμό) για το μικρότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις ότι δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, διότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν στους δημοσκόπους, επειδή «φοβούνται ότι παρακολουθούνται, ότι οι πολίτες εκβιάζονται να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ότι αν η ΝΔ υπερψηφιστεί έστω και με μισή μονάδα διαφορά θα προσπαθήσει με αποστασίες να κάνει κυβέρνηση»!.. 

Δηλώσεις που δείχνουν το χαμηλό επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης που επιλέγει ο πρώην πρωθυπουργός και που θυμίζουν διαλόγους των καφενείων στις εκλογές παλαιών δεκαετιών. Το κακό είναι να λες συστηματικά ψέματα ενώ γνωρίζεις την αλήθεια! Όπως στη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι που έκανε τον ανήξερο! Στο περίφημο Debate Μητσοτάκης: «Εγώ ό,τι είπα το έκανα, εσύ άλλα έλεγες και άλλα έκανες. Ανακολουθία λόγων και έργων. Εγώ η ειλικρίνεια και εσύ το ψέμα». 

* * * 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας με την ενεργειακή -πληθωριστική κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία (πόλεμος Ουκρανίας, Covid-19) βρέθηκε ο Μητσοτάκης την κατάλληλη στιγμή στο τιμόνι της πατρίδας και οι προβλέψεις για την οικονομία έχουν θετικό πρόσημο. 

Έχει επιτύχει 12 αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους αξιολόγησης κι έχουμε φτάσει ένα βήμα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Θα είχαμε σήμερα ζηλευτά επίπεδα στην οικονομία, αν δεν είχαμε την πανδημία και τις απαράδεκτες απαιτήσεις του Τούρκου, που μας οδηγούν σε μπαράζ εξοπλισμών. Κι όμως κι εκεί κατάφερε το ελληνοτουρκικό ζήτημα να το προβάλλει παγκοσμίως, θέτοντας στην απομόνωση τον Ερντογάν.

Γι’ αυτό θα είναι τιμωρία για μας να παρασυρθούμε από τους δημαγωγούς και λαϊκιστές, γιατί έτσι θα μας κυβερνούν κατώτεροί μας. 

Καλό λοιπόν θα είναι όταν προσέλθουμε στις κάλπες να έχουμε κατά νου το δίστιχο του εθνικού μας ποιητή Διον. Σολωμού:

«Αν θες η πατρίδα σου να μην στενάζει

κάνε κάποιος να βγει που να σου μοιάζει…»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ