ΒΡΟΧΗ… ΤΟ ΥΒΡΕΟΛΟΓΙΟ!

on .

Οι αρχαίοι Έλληνες, ως γνωστόν, είχαν το κουσούρι, να υβρίζουν πάρα πολύ! (οι νεοέλληνες να δεις…) Στην Εκκλησία του Δήμου, γινόταν μεγάλος χαμός! Έπαιρναν το λόγο και αν αυτά  που έλεγαν, δεν ήταν αρεστά στους πολιτικούς τους αντιπάλους, έπεφτε βροχή το υβρεολόγιο! Είχαν αυτό… το προνόμιο οι αρχαίοι Έλληνες, σε σχέση με άλλους λαούς! Ενεργοποιούνταν πιο γρήγορα από άλλους το… δεξιό μέρος του εγκεφάλου τους, εκεί όπου υπάρχουν οι… μηχανισμοί και βρίσκονται «συγκεντρωμένες» όλες οι κακιές λέξεις που εκστομίζονται! (για όλα φταίει… ο δεξιός φλοιός!)

Αυτή η «συνήθεια» των αρχαίων Ελλήνων, συνεχίζεται κανονικά, μέχρι τις μέρες μας! Ο νεοέλληνας, ό,τι καλό των αρχαίων το απέρριπτε, αλλά στα «στραβά» δεν είπε ποτέ όχι!

Έτσι, σήμερα για παράδειγμα, κάθε φορά που παίρνει στο χέρι του, το χαρτί της ΔΕΗ, βρίζει θεούς και δαίμονες! (ως ένα σημείο είναι… δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του! Λογαριασμοί είναι αυτοί ή αριθμητικοί σιδηρόδρομοι;)

Επίσης, όταν ψάχνει για παρκάρισμα, ρίχνει «τα μπινελίκια» στον μπροστινό οδηγό, που διεκδικεί παράνομα τη θέση!

Όταν βγαίνει από τις αγορές στο σούπερ-μάρκετ και ο ρεπόρτερ τον ρωτάει, πως του φάνηκε το καλάθι του νοικοκυριού του Άδωνι, «κατεβάζει καντήλια» και η αθυροστομία του δεν έχει όρια!

Όταν όμως πηγαίνει στην Τράπεζα, για τη δόση του στεγαστικού του, που αυξήθηκε, για… ευνόητους λόγους… βρίζει πολύ χαμηλόφωνα, σχεδόν «από μέσα του»!

Τελικά στις δύσκολες μέρες που περνάμε στον νεοέλληνα έχει… ενεργοποιηθεί πλήρως… ο δεξιός φλοιός του εγκεφάλου, καθώς, προς το παρόν, ο… αριστερός παραμένει απενεργοποιημένος! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.