Ζητούνται μέτρα ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

on .

 Πριν από περίπου εκατό χρόνια ο Χαλίλ Γκιμπράν, 1883-1931, Λιβανοαμερικανός ποιητής & φιλόσοφος είπε, «Το έθνος να λυπάστε αν φοράει ρούχο που δεν το ύφανε. Ψωμί αν τρώει, αλλά όχι απ’ τη σοδειά του. Κρασί αν πίνει, αλλά όχι από το πατητήρι του». Αλήθεια, πόσα ρούχα υφαίνει αυτή η χώρα; Αρκεί το αλεύρι και το σταφύλι που παράγει να ταΐσει και να ποτίσει τους Έλληνες κατοίκους ή εισάγει κιόλας; Πολλοί προσπάθησαν να δώσουν ένα ορισμό στην επιχειρηματικότητα. Κάποιοι από αυτούς ήταν οι Herbert & Link (1989), οι οποίοι προσδιόρισαν δώδεκα πτυχές της επιχειρηματικότητας συνδέοντας τες με οικονομικές έννοιες, όπως το κέρδος ή ο κίνδυνος, περιγράφοντας τον επιχειρηματία ως κάποιον που:

- Λαμβάνει αποφάσεις κάνοντας υποθέσεις υπό κίνδυνο και αβεβαιότητα

- Παρέχει στην επιχείρηση του οικονομικό κεφάλαιο

- Καινοτομεί

- Λαμβάνει αποφάσεις 

- Είναι ηγέτης

- Διευθύνει

- Οργανώνει και συντονίζει πόρους και συντελεστές παραγωγής

- Είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης

- Είναι εργοδότης

-Υπογράφει συμβάσεις για την εκτέλεση έργων

- Αντισταθμίζει τον κίνδυνο και

- Κατανέμει τους επιχειρησιακούς πόρους μεταξύ εναλλακτικών επιλογών.

Από τις προσεγγίσεις που έγιναν στο να ορίσουν την επιχειρηματικότητα, όλες κλείνουν στα 12 αυτά σημεία και στο ότι είναι μία δυναμική διαδικασία εντοπισμού οικονομικών ευκαιριών και ανάληψης δράσης εκ μέρους του επιχειρηματία με σκοπό την ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση αγαθών και υπηρεσιών. Αργότερα η επιχειρηματικότητα συνδέθηκε με την αυτοαπασχόληση για αυτούς που εργάζονται για τον εαυτό τους και όχι για κάποιον άλλον. 

Διανύουμε την 14η χρονιά κρίσης από την οικονομική στην υγειονομική για να καταλήξουμε στην ενεργειακή κρίση, ο Έλληνας επιχειρηματίας πέρασε δύσκολα. Λαμβάνοντας αυτά τα δεδομένα, το δύσκολα είναι πολύ μικρή σαν λέξη να περιγράψει το πως στάθηκαν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

Οι διαδοχικές κρίσεις απαιτούν την ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι κρίσιμο να εξετασθεί η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, παρέχοντας τα κατάλληλα οικονομικά κίνητρα στις ΜμΕ να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν έτσι πολλαπλασιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Οι αναπτυξιακοί πόροι του Εθνικού σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας είναι κρίσιμο να διοχετευθούν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες με δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας υψηλής προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Όμως, οι ΜμΕ δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και η υφιστάμενη κατάσταση τις αποτρέπει και δεν τους δίνει αυτή τη δυνατότητα. Να σταματήσει ο αποκλεισμός των ΜμΕ από τον τραπεζικό δανεισμό και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες. 

Είναι απαραίτητο να σχεδιασθούν και να εφαρμοσθούν οι κατάλληλες συνεκτικές δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, με έμφαση στη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης και τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων όπως οι μικροπιστώσεις. Την αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, απλοποίηση διαδικασιών, μείωση φορολογίας και επενδυτικά κίνητρα για τους ενδιαφερόμενους. Επίσης ένα οργανωμένο πλαίσιο υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, θεσμοθέτηση συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών και των ενδιαφερόμενων φορέων και η δυνατότητα μακροπρόθεσμης αποπληρωμής των φορολογικών επιβαρύνσεων μιας επιχείρησης που είναι λαβωμένη από τις διαδοχικές κρίσεις. 

Η κατάληξη όλων αυτών είναι ότι οι δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να μη λαμβάνουν υπόψη τη θεμελιώδη συμβολή των ΜμΕ στη δημιουργία απασχόλησης και προστιθέμενης αξίας στην οικονομία. Κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα τα κόμματα και οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν σαφή θέση για την επιχειρηματικότητα και τον Έλληνα επιχειρηματία, χωρίς μισόλογα, κοιτώντας τον στα μάτια και δίνοντας του την ελπίδα που χρειάζεται για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρίσκο και στην ανάληψη κινδύνου με σκοπό το κέρδος. 

*O Σπυρίδων Γ. Μπέκας είναι  Λογιστής – Φοροτεχνικός, Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ιωαννίνων και Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών.