Διάλογος μεταξύ... ευάλωτων πολιτών

on .

- Μου φαίνεται Μήτσο, πώς είσαι αρκετά τυχερός άνθρωπος… Επειδή ανήκεις στις «ευάλωτες ομάδες» έχεις πάρα πολλά προνόμια! Το δάνειό σου από… κατακόκκινο, λένε πως θα σου το κάνουν πράσινο και θα το ξεχρεώσεις με άνεση…

- Θύμιο μου, θα προτιμούσα να μην είμαι τόσο… ευάλωτος και το δάνειο ας είχε όποιο χρώμα ήθελε! Γιατί εσύ που ξέφυγες από αυτή την… οικονομική βαθμίδα και οδεύεις ολοταχώς προς τη μεσαία τάξη, δεν μπορείς να αντιληφθείς τις δυσκολίες… Δεχόμαστε από παντού «χτυπήματα» και έρχεται το κράτος εκ των υστέρων… να μας προστατέψει!

- Εγώ που παίρνω 600 ευρώ το μήνα, … φρόντισαν, να πληρώνω μειωμένο ΕΝΦΙΑ (σώθηκα…)

- Ενώ εγώ Μήτσο, που παίρνω 800, τον πληρώνω ολόκληρο! Εσύ όμως, έχεις και άλλα προνόμια… Δικαιούσαι από τους πρώτους και με γερή έκπτωση, να βάλεις φωτοβολταϊκό στην ταράτσα της πολυκατοικίας! Με την… σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων… 15 διαμερισμάτων! Ένας… «ανάποδος» αν αρνηθεί, χάθηκε η υπόθεση! Και ξέρεις πόσους… «ανάποδους» έχω στην πολυκατοικία μου!  Ακόμη από τις αρχές του 2024, θα «τσιμπήσεις» μια αύξηση στη σύνταξή σου 3%-4%! Λίγα είναι αυτά; 

- Αν… συμβεί αυτό Θύμιο μου, θα πάρω… διαζύγιο από την κατηγορία των ευάλωτων και θα αποκτήσω «οικονομική ανεξαρτησία»!..

- Η οικονομική ανεξαρτησία, είναι μεγάλη κουβέντα!

- Εσύ δεν παίζεις και τζόκερ! Μόνο αν κερδίσεις το τζόκερ, θα απαλλαγείς από… τη ρετσινιά του ευάλωτου! Και τότε η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, θα είναι για σένα… σαν να αγοράζεις ένα παγωτό στον εγγονό σου!

- Καλύτερα… ευάλωτος, παρά ονειροπόλος!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.