Τα debate…

on .

Ήταν Μάρτιος του 1990, όταν για πρώτη φορά οι Έλληνες θα γνωρίσουν τι είναι το debate. Το debate, ορίζεται ως δημόσια συζήτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα ή και συλλογή διαφόρων θεμάτων. Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, στις 12 Μαρτίου του 1990, διοργανώνει για πρώτη φορά ενόψει των εκλογών της 8ης Απριλίου 1990, debate, δημόσιο διάλογο, ανάμεσα στους Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου και Χαρίλαο Φλωράκη. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Γιάννης Καψής ενώ ερωτήσεις θα τεθούν από τον Δημήτρη Κώνστα,  Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου. Προβλήθηκε από την Δημόσια Τηλεόραση και δύο ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτό λοιπόν είναι και το πρώτο επίσημο debate στην ελληνική πολιτική σκηνή. Όμως εκτός τηλεοπτικού studio!

Εκλογές Σεπτεμβρίου 1996. Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ, θα συναντηθούν πλέον σε τηλεοπτικό studio και θα διασταυρώσουν τις πολιτικές τους απόψεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα της εποχής υπό την σκιά των Ιμίων. Συντονιστής ο μετέπειτα Βουλευτής και Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος  Ευθυμίου ενώ οι ερωτήσεις θα γίνουν από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο (μετέπειτα Βουλευτής και Υπουργός της ΝΔ), Παύλο Τσίμα και Γιάννη Παπουτσάνη.

Το 2000 έχουμε debate ανάμεσα σε Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου και δημοσιογράφους τους Έλλη Στάη, Μανώλη Καψή και Θεόδωρο Ρουσόπολο. Καυτό ζήτημα της συζήτησης η οικονομία και το Χρηματιστήριο, ενώ το 2004, στο debate  συμμετέχουν πλέον και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Κώστας Καραμανλής (ΝΔ), Γιώργος Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Συνασπισμός) και Δημήτρης Τσοβόλας (ΔΗΚΚΙ). Συντονιστής ο Νίκος Χατζηνικολάου ενώ ερωτήσεις θα απευθύνουν οι Παύλος Τσίμας, Αλέξης Παπαχελάς, Νίκος Ευαγγελάτος και Σταύρος Θεοδωράκης (μετέπειτα επικεφαλής του συνδυασμού Το Ποτάμι).

Με Κώστα Καραμανλή (ΝΔ), Γιώργο Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέκο Αλαβάνο (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργο Καρατζαφέρη (ΛΑΟΣ) και Στέλιο Παπαθεμελή (Δημοκρατική Αναγέννηση) το debate του 2007, με τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο να αποτελούν μείζον ζήτημα. Συντονίστρια η Μαρία Χούκλη και συμμετέχοντες δημοσιογράφοι οι Νίκος Χατζηνικολάου, Όλγα Τρέμη, Νίκος Ευαγγελάτος, Αλέξης Παπαχελάς, Αιμίλιος Λιάτσος και Έλλη Στάη. Το 2009, θα πραγματοποιηθούν δύο debate, ένα με τους διεκδικητές της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή (ΝΔ) και Γιώργο Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) και ένα με τους υπολοίπους πολιτικούς αρχηγούς, Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Καρατζαφέρης (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι). Την συζήτηση συντόνισε η Μαρία Χούκλη και συμμετείχαν με ερωτήσεις οι Παύλος Τσίμας, Νίκος Ευαγγελάτος, Αιμίλιος Λιάτσος, Ανδρέας Κωνσταντάτος, Αντώνης Σρόιτερ και Σία Κοσιώνη.

Στις εκλογές του 2012 και του Ιανουαρίου 2015 λόγω του γενικού τεταμένου κλίματος εκείνων των ετών δεν θα πραγματοποιηθούν debate, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 θα έχουμε τους Αλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), Ευάγγελο Μεϊμαράκη (ΝΔ), Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ),  Σταύρο Θεοδωράκη (Το Ποτάμι), Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ), Πάνο Καμμένο (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Παναγιώτη Λαφαζάνη (Λαϊκή Ενότητα). Συντονιστής ο Πάνος Χαρίτος και οι ερωτήσεις από τους Όλγα Τρέμη, Μαρία Χούκλη, Σία Κοσιώνη, Αντώνη Σρόιτερ, Μάρα Ζαχαρέα και Μάκη Γιαμπαζολιά. Την ίδια χρονική περίοδο θα αναμετρηθούν και σε δεύτερο debate μόνοι τους  οι Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Στις εκλογές του 2019 επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί debate.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2023, όπου θα αντιπαρατεθούν τηλεοπτικά σήμερα, Τετάρτη, 10 Μαΐου οι Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Αλέξης Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ), Κυριάκος Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (ΜέΡΑ25).