Σε ηθική παρακμή και διάλυση η οικογένεια!

on .

 Δυστυχώς η ελληνική οικογένεια, αυτή, που κάποτε ήταν το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, που ήταν δυνατό και απροσπέλαστο οχυρό, με τείχη γερά, με ιστορία και παράδοση, γνωρίζει μεγάλη παρακμή και παρουσιάζει εμφανή σημάδια διάλυσης. Αυτά τα σημάδια είναι πολλά και ανησυχητικά. Μας έλεγαν νηπιαγωγοί, που υπηρετούν στην επαρχία, ότι τα μικρά παιδάκια είναι πλέον πολύ επιθετικά και εριστικά, μερικά από αυτά βρίζουν (!) και όλες οι κινήσεις τους εμφανίζουν νευρικότητα, αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού, γεγονός, από το οποίο μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τα βιώματα στο οικογενειακό περιβάλλον, όπου διαμορφώνουν συμπεριφορά και προσωπικότητα, δεν είναι τα κατάλληλα.

Σε πόλη της Ηπείρου δύο ανήλικοι συνελήφθησαν πρόσφατα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας,  στην αυλή σχολείου, με μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης.  Συνελήφθησαν και οι γονείς των δύο ανήλικων, για παραμέληση της εποπτείας τους. Και είναι πολλά πανελλαδικά τα παρόμοια λυπηρά φαινόμενα... 

Εξάλλου, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα διαζύγια. Συγκεκριμένα το 2009 τα διαζύγια ήταν 13.607 και το 2020 έφτασαν τα 19.190, ενώ ανοδική είναι η πορεία τους και τα δύο τελευταία χρόνια. Βέβαια ορισμένα διαζύγια είναι αναπόφευκτα θα πει κανείς και δεν θα διαφωνήσουμε, αφού μπορεί να διαμορφωθούν αδιέξοδα στη συνύπαρξη. Ωστόσο δεν θα συμφωνήσουμε και με τους χωρισμούς για "ψύλλου πήδημα", σαν αποτέλεσμα όχι ώριμης σκέψης, αλλά σαν ατομικό βόλεμα, χωρίς να εξετάζονται σοβαρά και προσεκτικά και οι συνέπειες αυτής της επιλογής. 

Την ίδια στιγμή η ενδοοικογενειακή βία καλπάζει. Κατά το 2022, όπως φαίνεται από επίσημα στοιχεία, οι αρχές ασχολήθηκαν με 11.476 περιστατικά, που αντιστοιχούν σε 31 την ημέρα! Και αφορούν σε αυτά, που, καταγγέλλονται, καθώς, όπως εκτιμούν ειδικοί, πολύ περισσότερα, δεν δηλώνονται από τα θύματα για διάφορους λόγους. Επιπλέον, καταγράφονται και περιπτώσεις, δεν ξέρουμε κατά πόσο αληθεύουν, αλλά αν αληθεύουν μιλάμε για τραγικότητα, που γυναίκες, αναφέρουν ότι οι σύζυγοί τους έχουν φθάσει στο σημείο να τις εκδίδουν με σκοπό να κερδίζουν χρήματα! 

Όλα αυτά δείχνουν ότι σκοτείνιασε το όνειρο για μια οικογένεια στήριγμα και προστασία μέσα στη ζωή, φωλιά ζεστή για τις ανθρώπινες καρδιές, φυτώριο χαρακτήρων. Το κακό διαποτίζει τον θεσμό της οικογένειας και διαβρώνει τα θεμέλιά της, απειλώντας την με κατάρρευση. Αυτό είναι ένα κατάντημα, μπροστά στο οποίο πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά, γιατί απειλεί να επισωρεύσει, αν δεν έχει επισωρεύσει ήδη, ερείπια επάνω μας. 

Οι νέες απελευθερωμένες, υποτίθεται, αντιλήψεις και ιδέες, που στην πράξη δεν αποδεικνύονται τέτοιες, οι σύγχρονες ασφυκτικές συνθήκες ζωής, ο άκρατος ατομικισμός και η αποθέωση του στενά προσωπικού συμφέροντος, βεβηλώνουν την ιερότητα αυτού, που λέγεται οικογένεια και δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να το διαπιστώσει. Αποδυναμώθηκε η οικογένεια από τα...νεύρα, που τη κρατούν όρθια και τη ζωογονούν. Και οι νέοι έχουν τη δυστυχία να μεγαλώνουν μέσα σ' έναν περίγυρο Σοδόμων και Γομόρων, όπου η οικογένεια αποσυντίθεται και έχει μετατραπεί σε μια αρρωστημένη εστία, απ' ὀπου απουσιάζουν η αγνότητα, η αρετή, η εμπιστοσύνη, η αφοσίωση και η σωφροσύνη. 

Η επιστήμη λέει  πως το οικογενειακό περιβάλλον είναι το φυσιολογικό για να αναπτυχθεί το παιδί. Έρευνες δείχνουν ότι όσα παιδιά στερούνται αυτό το περιβάλλον, έχουν πιθανότητες να γίνουν προβληματικά. Η οικογένεια δεν μπορεί να μετατραπεί σ' ένα... οικοτροφείο, που εξασφαλίζει στέγη, τροφή, ενδυμασία και χρήματα στα παιδιά, αλλά έχει ρόλο να τα διαμορφώνει ως πρόσωπα και να τους προσφέρει ένα θετικό πρότυπο ζωής. 

Αν οι γονείς, που... θρηνούν για το ότι τα παιδιά τους πήραν στραβό δρόμο, είχαν την πρόνοια να τα διαπαιδαγωγήσουν από μικρά δεν θα δοκίμαζαν το πικρό ποτήρι της αποτυχίας. Τα παθήματα ας γίνονται μαθήματα. 

Δεν πρέπει να συνεχιστεί το γκρέμισμα της οικογένειας, που συντελείται από πολλές μεριές, και το οποίο είναι καιρός, αλλά και ανάγκη, να σταματήσει. Χωρίς συγκροτημένη οικογένεια δεν μπορούμε να σταθούμε ούτε σαν άτομα, ούτε σαν φυλή. Γιατί η οικογένεια είναι θερμοκήπιο, που ζεσταίνει και διασώζει.