Η αποχή δεν πρέπει να είναι επιλογή!

on .

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μια αύξουσα αποχή του εκλογικού σώματος από τις κάλπες η οποία πλαισιώνεται, σε αρκετές περιπτώσεις, με έντονη δυσαρέσκεια προς την πολιτική τάξη της χώρας. Το κομμάτι αυτό της κοινωνίας βρίσκεται αντιμέτωπο με τις κατηγορίες της αδιαφορίας, της ευθυνοφοβίας, της έλλειψης πολιτικής συνείδησης, της περιφρόνησης του κοινωνικού γίγνεσθαι, της εκχώρησης και απαξίωσης του εκλογικού τους δικαιώματος. Άραγε είναι δόκιμες αυτές οι επικρίσεις;

 Προσωπικά δεν επικρίνω τους συμπολίτες μας που δεν προσφεύγουν στις κάλπες, όσο κι αν διαφωνώ με τη συγκεκριμένη θεώρηση των πραγμάτων. Αντίθετα, προσπαθώ να κατανοήσω τους λόγους που τους  έχουν οδηγήσει σε αυτή την απόφασή τους. Γι’ αυτό θα ήθελα να αναζητήσουμε μαζί τα αίτια που σπρώχνουν πολλούς πολίτες να απέχουν με την ψήφο τους από τις εκλογές. Διότι μόνο αν εκριζωθούν οι αιτίες, η Δημοκρατία θα νικήσει  και ο Λαός θα μπορεί ελεύθερα να απολαμβάνει τα απαράγραπτα δικαιώματα που το Σύνταγμά μας τού παρέχει. 

Οι ίδιοι οι πολίτες είναι αυτοί που υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες των πολιτικών επιλογών που ποτέ δεν επικρότησαν και για τις οποίες ποτέ δεν ερωτήθηκαν. Παρατηρώντας τα πολιτικά τεκταινόμενα των τελευταίων δεκαετιών διαπιστώνουν ότι οι προσδοκίες τους για αντιστοίχιση κοινού συμφέροντος και πολιτικής βούλησης υπήρξαν μάταιες. Από την άλλη, οι προσπάθειές τους να επηρεάσουν τις αποφάσεις, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους δεν επιφέρουν κανένα αποτέλεσμα. Επομένως οι πολίτες βρίσκονται σε πολιτική αδυναμία, κατανοώντας ότι η ψήφος τους είναι κενή περιεχομένου. Η αποχή λοιπόν υποδηλώνει την αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και των πεπραγμένων του από ένα μέρος της κοινωνίας. 

Σηματοδοτεί ταυτόχρονα μια περίοδο προβληματισμού και επιτακτικής ανάγκης ανοίγματος ενός δημοσίου διαλόγου με θέμα την αντιστοίχιση κοινωνίας και πολιτικής. Όσο η Πολιτική δεν αφουγκράζεται τον Άνθρωπο τόσο οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό μας πολίτευμα. 

Γιατί η αλήθεια είναι πώς η αποχή των πολιτών από τις εκλογές δεν μπορεί να αποτελεί μια «ηχηρή ψήφο», αντίθετα πλήττει τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας, καθώς τις αποφάσεις δεν λαμβάνει ο κυρίαρχος Λαός αλλά ένα μόνο ένα κομμάτι του. Οπότε ένα μήνα πριν τις Εθνικές Εκλογές της 21ης Μαΐου του 2023, το πρώτο που οφείλουμε να αναλογιστούμε είναι πώς με την αποχή δεν γίνεται να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα, χρειάζεται να αντιληφθούμε πώς με την ψήφο μας καθίσταται δυνατή η αλλαγή και η εξέλιξη των πραγμάτων, επιλέγοντας βέβαια ο καθένας τον προγραμματικό λόγο της παράταξης που τον αντιπροσωπεύει.