Ιστορίες προεκλογικής τρέλας!

on .

Η γνωστή λαϊκή ρήση! Αν δεν έφτιαξες σπίτι, ή δεν πάντρεψες παιδί δεν είδες τίποτε στη ζωή σου, θα πρέπει να συμπληρωθεί και από τη φράση: και αν δεν… συνόδευσες υποψήφιο βουλευτή, στην προεκλογική εκστρατεία, πάλι δεν είδες τίποτε!

Όταν μάλιστα αυτός εκλέγεται σε ορεινές περιοχές, το έργο γίνεται δυσκολότερο! Είσαι αναγκασμένος, σαν κοντινός του άνθρωπος, να πατήσεις… απάτητα βουνά!

Άλλος υποψήφιος της Κηφισιάς και της Γλυφάδας και άλλος ο υποψήφιος της ορεινής Ελλάδας!

Ξέρεις τι είναι, να ανέβεις σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και οι 30 ψήφοι του χωριού, να μοιραστούν σε… 20 υποψήφιους; Αλλά δεν μπορείς να αφήσεις καμία ψήφο να πάει χαμένη… 

Και σαν… ακόλουθος του υποψηφίου, είσαι αναγκασμένος, να ακούς τον ίδιο λόγο, σε κάθε καφενείο! Τον… πρόλογο, εμείς οι συνοδοί, τον έχουμε μάθει απ’ έξω! «Αγαπητοί μου, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε τη «γλώσσα της αλήθειας»!»

Στο άκουσμα αυτής της φράσης σε ένα καφενείο, πετάχτηκε… ένας αντιπολιτευόμενος και του είπε: Και τις… προηγούμενες ώρες, ποια γλώσσα μιλούσατε;

Όμως ο υποψήφιος… δεν παρασύρθηκε!

Ήρθε η ώρα, είπε, να υλοποιήσουμε τα έργα που υποσχεθήκαμε! Οι μισοί χειροκρότησαν, κάτι ήταν κι αυτό… Ύστερα φύγαμε για το διπλανό χωριό. Στο δρόμο συναντήσαμε ένα τσοπάνη, με δύο άγρια τσοπανόσκυλα!

Φοβηθήκαμε… να ανοίξουμε το παράθυρο του αυτοκινήτου, να του αφήσουμε δύο ψηφοδέλτια, αλλά αυτός… φαινόταν «δικός μας»!

Η οδύσσεια του υποψηφίου και… των συνοδοιπόρων του συνεχίστηκε, κυνηγώντας την ψήφο, σε ορεινό χωριό των 15 κατοίκων!

Ακριβώς δίπλα στα σύνορα! Φτάσαμε εκεί ασθμαίνοντας και μάλλον… κερδισμένοι, αφού άλλοι υποψήφιοι, δεν είχαν… τα κουράγια για τόση ταλαιπωρία!

Όμως, ο υποψήφιος βουλευτής, κουράστηκε πάρα πολύ! Ο ίδιος, εξουθενωμένος, κατέβηκε στην κωμόπολη, στο κέντρο Υγείας και βρήκε ένα γιατρό.

- Γιατρέ μου, του λέει, έχω ένα πρόβλημα…

- Νοιώθω την ανάγκη, να λέω συνεχώς… ψέματα!

- Και τι θέλεις; Του λέει ο αγροτικός γιατρός;

- Να σε θεραπεύσω ή… να σε ψηφίσω;

- Αν μπορείς και τα δύο, γιατρέ μου, θα σου είμαι… ευγνώμων!

- Άντε, να σε δούμε και στη Βουλή!

Να σε καμαρώσει… η ορεινή Ελλάδα!

 

*Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.