Ο Έντι Ράμα και οι γέφυρες που έριξε προς την Ελλάδα…

on .

Πριν από λίγες μέρες ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα βρέθηκε στην Αθήνα για την προσωπική του έκθεση που έστησε στο Ζάππειο Μέγαρο με έργα ζωγραφικής. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Αυτοσχεδιασμοί».

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ξεναγήθηκε στους χώρους του Εθνικού Κοινοβουλίου και έδωσε συνέντευξη στη Μαργαρίτα Πουρνάρα («Καθημερινή»).

Η ξενάγηση στη Βουλή: Κατά την ξενάγηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας στους χώρους της Βουλής από τον Ηπειρώτη Πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα, γνωστός για τα αισθήματά του υπέρ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού (Πρωινός Λόγος – Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023) είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και, βέβαια, για τον σεβασμό εκ μέρους των Αλβανών, των κατοχυρωμένων μειονοτικών δικαιωμάτων, των Ελλήνων της Βορ. Ηπείρου.

Κατά την υποδοχή του ο Πρόεδρος της Βουλής, προσφωνώντας τον πρωθυπουργό της Αλβανίας του υπενθύμισε τον «διαχρονικό ρόλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για συνεννόηση και συνεργασία των δύο χωρών», καθώς και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε εντυπωσιασμένος από την υποδοχή και τη φιλοξενία από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και απαντώντας στην προσφώνησή του δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και γνωρίζουν συνεχή βελτίωση… Αναμφίβολα στη βάση αυτών των σχέσεων είναι οι δύο λαοί μας και ισχυρές γέφυρες μεταξύ μας είναι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Αλβανία και οι Αλβανοί που διαβιούν στην Ελλάδα».

Ο χρόνος θα δείξει εάν όντως οι Έλληνες, που ζουν στην Αλβανία, στην πατρογονική τους γη από αμνημονεύτων χρόνων, θα αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.

Η συνέντευξη του Αλβανού Πρωθυπουργού: Στην «Καθημερινή» (Σάββατο 25 – Κυριακή 26 Μαρτίου 2023) δημοσιεύτηκε η συνέντευξη που έδωσε ο Έντι Ράμα στην Μαργαρίτα Πουρνάρα με τον εντυπωσιακό τίτλο: «Είμαστε και οι δύο παιδιά του ίδιου Θεού».

Ο Πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών των Τιράνων Έντι Ράμα έστησε έκθεση στο Ζάππειο με τα ζωγραφικά του έργα. Καλλιτέχνης και Πολιτικός δήλωσε ότι: «Χωρίς την πολιτική δεν θα είχαμε τίποτε, ούτε δημοκρατία, ούτε ελευθερία, ούτε ισότητα δικαιωμάτων».

Για το δυστύχημα στα Τέμπη είχε κηρύξει την 5η Μαρτίου ημέρα εθνικού πένθους για την Αλβανία. Δήλωσε στη συνέντευξη: «Η τραγωδία σας είναι και δική μας τραγωδία… Όταν πέφτουν τραγωδίες στα κεφάλια τότε συνειδητοποιούμε ότι μοιάζουμε μεταξύ μας και ότι είμαστε και οι δύο ευάλωτα παιδιά της φύσης, του ίδιου Θεού».

Πολύ φιλικός παρουσιάστηκε ο Έντι Ράμα προς την Ελλάδα. Όπως είπε: «Την Ελλάδα την αγαπώ και την αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, ως προς το τοπίο, τους ανθρώπους, τη ζεστασιά».

Κατά τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας τα ακανθώδη προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας θα επιλυθούν με καλή θέληση. Με πολιτική βούληση και από τα δύο μέρη θα λυθεί τόσο το πρόβλημα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία όσο και το θέμα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ), που συμφωνήθηκε να προσφύγουν και οι δύο χώρες για την επίλυσή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όλα καλά και όλα ωραία! Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας μίλησε για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, για την αγάπη του προς την Ελλάδα, για γέφυρες της ελληνικής μειονότητας μεταξύ των δύο κρατών και γενικά για την επίλυση όλων των προβλημάτων με διάλογο και καλή θέληση.

Πολύ ανθρώπινος και φίλος των Ελλήνων παρουσιάστηκε ο Έντι Ράμα, ο οποίος δεν μας έχει συνηθίσει με τόσες φιλοφρονήσεις, με ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα και γενικά για την αγάπη του προς την Ελλάδα που την «αισθάνεται σαν στο σπίτι του».

Αντιθέτως! Κατά καιρούς «έδιναν και έπαιρναν» οι μισελληνικές δηλώσεις του, οι καταπατήσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, η προβολή και με κυβερνητικές πρωτοβουλίες του ανύπαρκτου «Τσάμικου» και τόσων άλλων. Η εν ψυχρώ δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Μπουλιαράτες δεν ξεχνιούνται. Οι εκφοβισμοί, η ψυχολογική βία, οι αναίτιες συμπεριφορές σοβινιστικών κύκλων της Αλβανίας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ίσως, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, πιστός φίλος του Νεοσουλτάνου της Τουρκίας, του Ερντογάν, να ακολουθεί το παράδειγμα της αποκλιμάκωσης των ρητορικών εντάσεων. Θα παρακολουθήσουμε με προσοχή και το ανάλογο ενδιαφέρον τις μελλοντικές «μεταλλάξεις» του Έντι Ράμα.

Μακάρι, να επικρατήσει η σύνεση, το συμφέρον και της Αλβανίας, ο διάλογος και η πολιτική βούληση και όλα τα ακανθώδη προβλήματα, όπως το «Βορειοηπειρωτικό» και πολλά άλλα να ακολουθήσουν το δρόμο της επίλυσης. Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα να αποτελέσει πράγματι (όπως συνεχώς γράφουμε στον φιλόξενο «Πρωινό Λόγο») γέφυρα συμφιλίωσης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής εμπέδωσης των συγγενικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Άμποτε!

ΝΙΚΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ