Αυτοδιοικητικές Εκλογές στην Αλβανία και Ελληνική Μειονότητα…

on .

Στις 14 Μαΐου στην Αλβανία θα διεξαχθούν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς θα πάει στις εκλογές η Εθνική Ελληνική Μειονότητα και ποια είναι η κατάσταση; 

Μόνον για τους Δήμους Φοινίκης και Δρόπολης, οι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημάρχου είναι έξι, ενώ οι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημοτικού συμβούλου 396. Λες και ότι διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για έξι Δήμους της χώρας, λες και είμαστε ένα εκατομμύριο! 

Κάποιοι φαίνεται ότι έχουν σαν κίνητρο μόνο να πάρουν το χρίσμα του δημοτικού συμβούλου και να… απολαύσουν εκείνο το επίδομα που χαίρουν οι σύμβουλοι του φορέα και όχι τι θα προσφέρουν από τη θέση αυτή. Ούτε τι αγώνα θα δώσουν για τα τόσα εκκρεμή θέματα που ταλαιπωρούν τον βορειοηπειρωτικό χώρο εδώ και 33 χρόνια, όπως είναι η διανομή τίτλων ιδιοκτησίας, η δημογραφική αλλοίωση του βορειοηπειρωτικού χώρου, η πώληση της γης και των σπιτιών σε αλλόθρησκους, η ανασφάλεια που επικρατεί και τόσα άλλα προβλήματα που έχει αυτός ο πολύπαθος χώρος.

Και για να κερδίσουν μια θέση στον ήλιο, γιατί περί αυτού πρόκειται, συνεργάζονται με τα πιο ανθελληνικά κόμματα. Αν θα κάνουμε έναν απλό υπολογισμό, τι θα δούμε; Έξι καταστάσεις με υποψηφίους συμβούλους θα παραδώσουν οι έξι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημάρχου που ισοδυναμούν με 132 άτομα. Οι υπόλοιποι 264 προσέγγισαν κι έκαναν συνασπισμό με άλλα ανθελληνικά κόμματα, οπότε 264 οικογένειες θα δώσουν την ψήφο τους στα κόμματα αυτά για να δουν τον πρώτο ή την πρώτη, που ηγείται τη λίστα, στη θέση του συμβούλου. Επομένως, το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πολυκομματικό και κουμάντο στις αποφάσεις θα κάνουν τα αλβανικά κόμματα, αφού απ’ αυτά θα παίρνουν οδηγίες.

Δυστυχώς, αυτά συνέβησαν διότι τα κόμματα που εκπροσωπούν την Ελληνική Μειονότητα, το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και το ΜΕΓΚΑ- ΕΕΜΜ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον) ολιγώρησαν, ή μάλλον δε θέλησαν να τα βρουν μεταξύ τους, για να κατέβουν μ’ έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής, έντιμο, προσιτό απ’ όλους, με όραμα για το χώρο.  Αυτό δεν συνέβη, διότι κυριάρχησαν τα προσωπικά και όχι τα κοινά συμφέροντα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα βρίσκεται σε αδιέξοδο! Ποιον θα διαλέξουν εκ των τριών σε κάθε Δήμο; 

Θα πρέπει να διαλέξουν τον άνθρωπο που έχει προσφέρει τα πιο πολλά στον τόπο, τον ισάξιο, τον αγωνιστή, που έχει οράματα. Που μπορεί να εκπροσωπεί επάξια το Δήμο του εντός κι εκτός χώρας και να αγωνίζεται για την αναβάθμισή του. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μας δίνει τη δυνατότητα να αυτοκυβερνηθούμε, να προσφέρουμε κάτι για την δική μας κοινότητα, για τον δικό μας χώρο. Να μην αφήσουμε μόνους τους εναπομείναντες Βορειοηπειρώτες στους Δήμους αυτούς, αλλά ν’ ανταποκριθούν και οι εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες, συμμετέχοντας με την ψήφο τους. Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλουμε γι’ αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του… 

* Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ήταν ιδρυτικό και ηγετικό μέλος της ελληνικής οργάνωσης «Ομόνοια», ενώ υπήρξε ένα από τα πέντε στελέχη της που φυλακίστηκαν το 1994 από το καθεστώς Μπερίσα εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης για την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.