Μάστιγα τα σεξουαλικά εγκλήματα στην Ελλάδα!

on .

• Δεν υπάρχει μέρα σχεδόν που να μην διαβάσουμε στα ΜΜΕ άρθρα για εγκλήματα σεξουαλικής φύσης στη χώρα μας. Οι αξιόποινες πράξεις των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και των εγκλημάτων κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει στη χώρα μας εκρηκτικές και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις.

Σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλική κακοποίηση, κατάχρηση σε ασέλγεια, πορνογραφία, τράφικινγκ, απόπειρες βιασμού, βιασμοί, ακόμα και φόνοι με σεξουαλικά κίνητρα, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του αστυνομικού δελτίου κάθε ημέρας.  Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι θύματα τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών «πέφτουν» πολύ συχνά ανήλικες και ανήλικοι (παιδεραστία), ενώ κάποιες φορές, όπως στην πρόσφατη υπόθεση στη Ρόδο για εκδικητική πορνογραφία με θύμα μια δεκατριάχρονη και θύτη έναν δεκατετράχρονο, η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμα και την πιο νοσηρή φαντασία…

Πρόκειται για νέα μορφή εγκλημάτων; Μάλλον όχι. Αν εξαιρέσουμε κάποιες μορφές όπως η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) που χρονολογούνται από τις αρχές του 21ου αιώνα, σεξουαλικά εγκλήματα γίνονταν πάντα… Εκείνο που έχει αλλάξει είναι ο αριθμός τους και ιδιαίτερα το είδος όλων όσων δημοσιοποιούνται. Το διαδίκτυο, τα σόσιαλ μίντια, το κίνημα «Me Too», έδωσαν άλλη διάσταση στην ενημέρωση για ανάλογες έκνομες πράξεις.

Πάντα υπήρχαν στην Ελλάδα παρόμοια εγκλήματα, πολλά όμως έμεναν στο στενό πλαίσιο μιας οικογένειας ή μίας μικρής τοπικής, κλειστής κοινωνίας. Σήμερα όμως ακόμα και συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας με σεξουαλικό υπόβαθρο βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ας δούμε τι συμβαίνει με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τη σεξουαλική ζωή των εφήβων στη χώρα μας. Η οικογένεια παίζει όπως και σε πολλά άλλα, βασικό ρόλο για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα εφήβων και νέων. Η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία είναι από ανύπαρκτη έως υποτυπώδης. Έφηβες και έφηβοι μαθαίνουν βασικά πράγματα γύρω από το σεξ από το διαδίκτυο και σχηματίζουν, πολύ συχνά, εσφαλμένες εντυπώσεις.

Πολλά παιδιά στην εφηβεία τους από περιέργεια, βιασύνη να μεγαλώσουν ή ακόμα και αφέλεια πειραματίζονται με πρακτικές, φαινομενικά αθώες, αλλά δυνητικά επικίνδυνες. Η κακή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων είναι μία από τις αιτίες που οδηγούν στη συνέχεια σε «σεξουαλική παραβατικότητα». Η στερεότυπη άποψη περί «ισχυρού φύλου» που καλλιεργείται από πολλούς πατέρες στα αγόρια τους, η ανδρική υπεροχή στη σωματική δύναμη, η νοοτροπία κάποιων ότι το τολμηρό ντύσιμο ορισμένων κοριτσιών επιτρέπει κάθε είδους ενέργεια από τα αγόρια, οδηγούν επίσης σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις, απόπειρες βιασμού κλπ. Πολύ συχνά δράστες ανάλογων ενεργειών είναι άτομα «εμπιστοσύνης» από τον κοινωνικό περίγυρο ή και την οικογένεια των θυμάτων. Η θέση εξουσίας στην οποία βρίσκονται κάποιοι τους οδηγεί πολύ συχνά σε παραβατικές ενέργειες με σεξουαλικά κίνητρα.

Η σύλληψη, η παραπομπή στη Δικαιοσύνη και η παραδειγματική τιμωρία των δραστών ανάλογων ενεργειών είναι αυτονόητη. Δυστυχώς όμως τα σωματικά και, ιδίως, τα ψυχικά τραύματα των θυμάτων δεν επουλώνονται ποτέ. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα θύματα σεξουαλικής φύσης εγκλημάτων στιγματίζονται και φέρουν τη ρετσινιά του «συνυπεύθυνου» για όσα υπέστησαν. Και κάποιες φορές τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι αξεπέραστα. 

Οποιαδήποτε εγκλήματα σχετίζονται με τη γενετήσια ορμή ή ορμές, πρέπει να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά. Από τη στιγμή της καταγγελίας θα πρέπει να υπάρχει εξονυχιστική έρευνα για τη διακρίβωση της αλήθειας. Υπερβολές ή ψεύτικες καταγγελίες προξενούν πάντα πολύ μεγάλα προβλήματα, καθώς κλονίζεται η εμπιστοσύνη των Αρχών, αλλά και της κοινής γνώμης όταν γίνονται μελλοντικές ανάλογες αναφορές. Από τη στιγμή πάντως που αποδεικνύεται η βασιμότητα μιας καταγγελίας και ο θύτης οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία επιείκεια προς αυτόν. 

Και η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει ενεργά τα θύματα ανάλογων ενεργειών μέσω ψυχολογικής στήριξης και ό,τι άλλο χρειάζεται. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, η προβολή σωστών προτύπων, η διαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης και η ενθάρρυνση όσων πέφτουν θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικών εγκλημάτων να προχωρούν σε άμεσες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, θεωρώ ότι θα δώσουν κάποιες αρχικές λύσεις.