Συνταξιούχοι και «market pass»…

on .

Δεν θέλω να μηδενίσω τα όποια μέτρα στήριξης των λαϊκών τάξεων πήρε και παίρνει η Κυβέρνηση στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του τιμάριθμου. Η αλήθεια είναι ότι και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας εκλογικεύτηκαν από ένα σημείο και μετά, και κάποιες επιδοτήσεις στα καύσιμα έγιναν και επιδόματα φτώχειας ή ακρίβειας δόθηκαν και το «market pass» ήδη υλοποιείται. Το βέβαιο είναι ότι τα μέτρα αυτά είναι θετικά «κατά βάσιν» αλλά ανεπαρκή, και το χειρότερο ότι τα καρπούνται και κάποιοι που δεν τα έχουν ανάγκη, αφού είναι σ’ όλους γνωστό ότι πολλές από τις παροχές αυτές τις απολαμβάνουν όχι οι πραγματικά φτωχοί, αλλά και όσοι ψευδώς δηλώνουν φτωχοί. Αγνοεί άραγε η Κυβέρνηση ότι η παραοικονομία οργιάζει και το μαύρο χρήμα ρέει άφθονο, ή αδυνατεί να εντοπίσει τη φοροαποφυγή; Το βέβαιο είναι ότι ελεύθεροι επαγγελματίες και οικονομικοί μετανάστες με εισόδημα χιλιάδων ευρώ το μήνα δηλώνουν το ελάχιστο δυνατό εισόδημα για να ευεργετούνται από όλα τα κοινωνικά οφελήματα.

Θα θεωρήσω συγχωρητέα και συνήθως συμβαίνουσα την υπερπροβολή και ωραιοποίηση των όποιων θετικών μέτρων λαμβάνει η Κυβέρνηση. Δεν μπορώ όμως σε καμιά περίπτωση να ανεχθώ ανακρίβειες ή ανοησίες. Δεν έχω φάει το κουτόχορτο. Και γίνομαι συγκεκριμένος:

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, το «market pass» (ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι) καλύπτει το 85% της κοινωνίας. Και εγώ αναρωτιέμαι: ανήκω στο πλουσιότερο 15% της κοινωνίας; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι με μισθούς ή συντάξεις χιλίων (1.000) ευρώ καθαρά αποκλείονται από την πλατφόρμα του «market pass».

Οι πληροφορίες που έχω από τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εκπροσωπώ είναι ότι όλα σχεδόν τα ζεύγη συνταξιούχων, με τις εναπομείνασες συντάξεις μετά τις μνημονιακές περικοπές, απορρίπτονται από το σύστημα. Ακόμη και ζεύγη συνταξιούχων που έχουν μία μόνο σύνταξη σε αρκετές περιπτώσεις δεν απολαμβάνουν του ελαχίστου αυτού ευεργετήματος. 

Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι συμπεριλαμβάνονται στο 15% των πιο πλούσιων Ελλήνων ή στο 85% των ευάλωτων συμπεριλαμβάνονται και πολλοί εύποροι που απλά φοροδιαφεύγουν και θεωρούνται φτωχοί και ευάλωτοι.

Συγχωρήστε με κ. Κυβερνώντες και Κυβερνήσαντες αν κάνω λάθος. Πιστεύω όμως ότι αδυνατείτε ή δεν θέλετε να συλλάβετε τη φοροδιαφυγή και χορηγείτε επιδόματα φτώχειας και παρέχετε διάφορα ευεργετήματα σε ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από άλλους που τα στερούνται.

Δυστυχώς συνεχίζετε ακόμα αυτό που πάντα ισχύει: με την ανοχή της Πολιτείας όσοι θέλουν και μπορούν φοροδιαφεύγουν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι τα συνήθη υποζύγια που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της άμεσης φορολογίας. 

*Ο Σταύρος Μπόκιας είναι Πρόεδρος των Συνταξιούχων Δημοσίου Πρέβεζας