Δίνοντας στους εφήβους στέρεα βάση για το μέλλον!

on .

  • l Κάθε φορά που μου φέρνουν την αξιολάτρευτη εφημερίδα της Ηπείρου «Πρωινός Λόγος» τη μελετώ με προσοχή, γιατί με τη μελέτη αυτή, βρίσκω  τους σφυγμούς, τα χρώματα κα τα αρώματα της Ηπείρου.
  • Και όχι μόνο φωτίζομαι εγώ, αλλά και αποκτώ γνώση για να μπορέσω να φωτίσω κάθε νέο Ηπειρώτη, που με ρωτάει για το πώς μπορεί να αναπτύξει δράση και να μη φύγει από την Ήπειρο. Έτσι, στο φύλλο της 31ης Δεκεμβρίου του 2022, στον αποχαιρετισμό του έτους και στο άνοιγμα της αγκαλιάς μας για να υποδειχτούμε το 2023, διάβασα το άρθρο: «ΔΥΠΑ: Αιτήσεις παροχών για συμμετοχή στο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας». Χάρηκα ειλικρινά και αισθάνθηκα υπερήφανος που με τους συνεργάτες μου είχαμε συνθέσει ένα ίδιο πρόγραμμα για έφηβους 14-18 ετών, εδώ και μια δεκαετία.

Το πρόγραμμα αυτό το είχαμε βαφτίσει ΠΡ.Α.ΕΡ.ΕΜ (Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας) και ήταν και είναι ο θεμέλιος λίθος για να μπορέσει ένας έφηβος να θεμελιώσει την επιλογή των σπουδών του και να δρομολογήσει την επαγγελματική του πορεία.

Σας πληροφορώ δε, ότι τα ξένα πανεπιστήμια ενέταξαν το βραβείο που πήραν μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στο ΠΡ.Α.ΕΡ.ΕΜ, στα κριτήρια υψηλού επιπέδου και υποδέχονταν όσους είχαν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία μέσου του προγράμματος ΠΡ.Α.ΕΡ.ΕΜ στον κύκλο σπουδών που αντιστοιχούσε η εργασιακή τους εμπειρία.

Γονείς και υποδοχείς εργοδότες εξετίμησαν πάρα πολύ τη φιλοσοφία του ΠΡΑΕΡΕΜ κι έγιναν κήρυκες, για τη διάδοσή του και τη σωστή εφαρμογή. Πιστεύω ότι οι Ηπειρώτες αν ενημερωθούν σωστά θα το αγκαλιάσουν και γονείς και εκπαιδευτικοί θα παροτρύνουν τα παιδιά τους να το ακολουθήσουν. Προσωπικά είμαι στη διάθεσή τους αν χρειαστεί να γίνουν στα Γιάννενα μια - δυο ημερίδες για ενημέρωση παιδιών, γονέων, εκπαιδευτικών και ανθρώπων που διακονούν τις επιστήμες.

Θα ήθελα όμως παράλληλα να συγχαρώ τον «Πρωϊνό Λόγο» που καταφέρνει να ενημερώνει τόσο αποτελεσματικά τους Ηπειρώτες και όχι μόνο αναγνώστες του. Με την ευκαιρία αυτή ας μου επιτραπεί να διακηρύξω στους συμπατριώτες μου Ηπειρώτες και όχι μόνο, ότι οι τοπικές εφημερίδες μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης του δείκτη σκέψης για ξεκίνημα τοπικών επιχειρηματικών δράσεων.

Σ’ αυτή τη μεγάλη Ιεραποστολή πρέπει να συνδράμουν πολιτικοί, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και εκπαιδευτικοί. Δεν μπορεί η Ήπειρος, που έχει θάλασσα, γόνιμες πεδιάδες και πανέμορφα βουνά και οροπέδια να μην έχει αυτάρκεια αγαθών. Οι πόρτες του παραδείσου της αγροτιάς και του τουρισμού πρέπει ν’ ανοίξουν και να σύρουμε όλοι μαζί το χορό της δημιουργίας.

* Ο Ελευθέριος Γείτονας είναι ιδρυτής των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων στη Βάρη Αττικής.