Προς τι η ματαίωση;

on .

Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου να ματαιώσει τις εκδηλώσεις για την 110η επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον Τουρκικό ζυγό, δικαιολογημένα για πολλούς υπήρξε ανεξήγητη. 

Αφορμή αποτέλεσε η εκδημία του αείμνηστου Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και η ένδειξη πένθους για την απώλειά του. Η ταφή του έγινε χθες, Κυριακή και αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές.  

Όμως η μη πραγματοποίηση της παρέλασης (μαθητικής και στρατιωτικής) σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελούσε ασέβεια στη μνήμη του. Αντίθετα μάλιστα, θα «καμάρωνε» και ο ίδιος από ψηλά πλέον, για την απόδοση του πρέποντος  χρέους σε όσους θυσιάστηκαν για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. 

Και θα έδειχνε, όπως είναι το κανονικό και φυσιολογικό, ότι, όπως δεν λησμονούμε τα πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο σ' αυτή την πόλη, το ίδιο και δεν υποτιμούμε και δεν ξεχνάμε και τους σταθμούς της ιστορίας της. 

Τα «Ελευθέρια» είναι ένα κορυφαίο γεγονός για τα Γιάννινα, που δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται. Άλλωστε, η αναβάθμιση των εκδηλώσεων ήταν πάγιο μέλημα και του εκλιπόντος Δημάρχου…

Και εν πάσει περιπτώσει, η ζωή συνεχίζεται! Αυτός είναι ένας κανόνας αυτονόητος, χωρίς να σημαίνει ότι δεν αποδίδεται ο οφειλόμενος σεβασμός σ' έναν άνθρωπο.

Η ματαίωση, λοιπόν, των εκδηλώσεων για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, μάλλον ήταν μια βιαστική απόφαση, που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί και να αξιολογηθεί, παρά μόνο με συναισθηματικά κριτήρια ή σαν κίνηση εντυπώσεων! Αν ισχύει το δεύτερο, ακόμη χειρότερα…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ