Η δημοκρατία «Σπίρτζη»...

on .

 Σε ερώτηση προς τον Καστοριάδη «τι σημαίνει δημοκρατία», ο φιλόσοφος απάντησε: Δημοκρατία είναι ό,τι λέει η λέξη, δηλαδή ο λαός εξουσιάζει (δήμος + κρατώ). Και συμπλήρωσε ότι αυτό εφαρμόζεται στην πράξη με την ψήφο του λαού. Θεωρώ πως κάθε άλλη ερμηνεία περιττεύει και κρύβει σκοπιμότητες ή αποκαλύπτει άγνοια των πολιτικών πραγμάτων.

Και όμως, υπάρχουν σήμερα ανάμεσά μας πολιτικοί οι οποίοι εισάγουν θεωρίες που προκαλούν, καθότι αντιβαίνουν  στο πνεύμα της δημοκρατίας και ταυτόχρονα δημιουργούν ανησυχία για το πώς σκέφτονται και τι προετοιμάζουν αν βρεθούν στην εξουσία. Σ’ αυτή την κατηγορία έχει την πρώτη θέση ο Σπίρτζης, ο Πολάκης και κάποιοι άλλοι από την παρέα τους.

Υποστήριζε, λοιπόν, προ ημερών ότι, κερδίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, θα φέρουν τη δημοκρατία «με το καλό ή με το άγριο»! Αυτή η πρωτάκουστη άποψη αποκαλύπτει την μεγαλύτερη κρίση στις μέρες μας. Πρόκειται για την κρίση του πολιτικού λόγου, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί από τους πολιτικούς μας δεν έχουν πολιτική παιδεία. Αυτό το έλλειμμα γεννάει το πάθος για εξουσία χωρίς ιδέες, χωρίς αρχές και χωρίς σεβασμό στον πολίτη.

Αλλά για να μη δυσκολεύεται κανείς να ερμηνέψει το «δημοκρατικό κήρυγμα» του Σπίρτζη υπενθυμίζω τούτα: Ήταν παιδί του ΠΑΣΟΚ, γέννημα και θρέμμα και με την ψήφο της ΠΑΣΚΕ είχε αναδειχτεί σε πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Υπήρξε από τους φανατικότερους οπαδούς του Παπανδρεϊσμού, αλλά και του συνθήματος ότι «λεφτά υπάρχουν»!

Ως Πρόεδρος του ΤΕΕ διαχειριζόταν τα χρήματα των μηχανικών στην τράπεζα «ΑΤΤΙΚΑ ΒΑΝΚ», η οποία έδωσε εγγυητική επιστολή στον Καλογρίτσα με ενέχυρο βοσκοτόπια και γίδια στην Ιθάκη! Όταν κάηκε το Μάτι, μιλώντας ως Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους πυρόπληκτους ότι έχτισαν παράνομα τα σπίτια, τη στιγμή που έχτισαν με μελέτες μηχανικών, με ρεύμα από τη ΔΕΗ και με νερό από τον Δήμο! Και να θυμούμαστε ότι αυτός είχε την ευθύνη για την κατάτμηση του δρόμου Πατρών – Πύργου, με αποτέλεσμα να το αναλάβει ο φίλος του Καλογρίτσας και για τρία χρόνια να μην κάνει τίποτε!

Αυτός είναι ο θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, άσχετος και αδίσταχτος για την ανακατάληψη της εξουσίας. Απειλεί ότι θα επαναφέρει τη δημοκρατία «με το άγριο», διαλαλεί ότι στις εκλογές θα ψηφίσουμε «δημοκρατία ή Μητσοτάκη». Μ’ αυτή την εμμονή μήπως πρέπει να επέμβει ο Άρειος Πάγος και να θέσει εκτός του Κοινοβουλίου και του δημοκρατικού τόξου τη Νέα Δημοκρατία; Ο άνθρωπος δεν έχει αντιληφθεί ότι η δημοκρατία δεν ανήκει στα κόμματα, αλλά στο λαό.

Και ποια δημοκρατία φαντασιώνεται; Μήπως με το πνεύμα της Θάνου, με τη σκευωρία Novartis του Παπαγγελόπουλου και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ; Είναι βέβαιο ότι πολιτικοί σαν τον Σπίρτζη δεν έχουν διαβάσει ποτέ κείμενα πολιτικής παιδείας και δεν κατανοούν ότι η δημοκρατία προϋποθέτει πρώτα από όλα ήθος δημοκρατικό και σεβασμό στη βούληση των πολιτών.

Ο Αριστοτέλης στην «Αθηναίων Πολιτεία» αναφερόμενος στα γνωρίσματα της δημοκρατίας επισημαίνει: «Απάντων γαρ αυτός εαυτόν πεποίηκεν ο δήμος κύριον, και πάντα διοικείται ψηφίσμασι και δικαστηρίοις, εν οις ο δήμος εστίν ο κρατών…».

Ίσως ο Μοντεσκέ στο «Πνεύμα των Νόμων» να φοβόταν ότι κάποτε στην Ελλάδα θα παρουσιαζόταν πολιτικοί με τις αντιλήψεις του Σπίρτζη και σημείωνε ότι ελευθερία για τους άρχοντες και τους αρχόμενους σημαίνει να κάνουν αυτό που επιτρέπουν οι νόμοι, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος η δημοκρατία να μεταβληθεί σε τυραννία.

Ευτυχώς ο κόσμος τους δοκίμασε και πλήρωσε ακριβά. Γι’ αυτό και οι διακηρύξεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων.