Τα ψεύδη δεν μπορούν να τον αγγίξουν…

on .

Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία του αλβανικού λαού, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την καταγωγή και τη γλώσσα, αποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και συμφιλίωσης στη χώρα. Και την αποδοχή αυτή την έχει κατακτήσει στην πράξη με πολύ κόπο και προσφορά, τριάντα και πλέον χρόνια που βρίσκεται εκεί ως προκαθήμενος.

Άλλωστε, οι Αλβανοί πολίτες αδιακρίτως απολαμβάνουν το ανθρωπιστικό του άπλωμα, που είναι τεράστιο και σε πολλούς τομείς.  Από τα πάρα πολλά και μόνο τούτο αρκεί: Το υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο της Εκκλησίας στα Τίρανα, που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, Ορθόδοξους και μη, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι! Όμως, υπάρχουν και σκόπιμες παραφωνίες, όπως αυτή που ανέδειξε η έγκριτη ιστοσελίδα της Ελληνικής Μειονότητας "tachydromos.org".

Στην κρατική Αλβανική Ραδιοτηλεόραση “ADN” και σε εκπομπή του δημοσιογράφου Ιλίρ Υζεϊρί, όπου φιλοξενούμενος ήταν ο ιστορικός Πελούμπ Τζούφι, την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, ακούστηκαν, εντελώς αναιτιολόγητα και άκαιρα, ανακρίβειες και ψεύδη κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας  της Αλβανίας και του Αρχιεπισκόπου  Αναστασίου, μέσα από τις οποίες ξαναειπώθηκαν οι γνωστές διχαστικές απόψεις ακραίων κύκλων για την ελληνική καταγωγή του Μακαριωτάτου και το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας. 

Δεν αξίζουν προσοχής και κριτικής τέτοιες αναφορές, γιατί η δράση του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία, η οποία έχει ως αφετηρία της και ως περιεχόμενο της την αγάπη και τίποτε άλλο, όχι μόνο έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα, αλλά τυχαίνει παγκόσμιας ακτινοβολίας και αναγνώρισης. 

Επί τρεις και πλέον δεκαετίες όχι μόνο μοιράζει με καθαρότητα ψυχής απλόχερα την αγάπη του και «φυτεύει» τον Θεό στις καρδιές  με την πειστική διδαχή του και το μεγαλειώδες έργο του, αλλά ενεργεί και αναγεννητικά και αναμορφωτικά για το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας,  που το υγιές κομμάτι της τον θαυμάζει και τον επαινεί. Και αποτελεί η φωτεινή προσωπικότητά του ένα ισχυρό ηθικό αντίσωμα, ανθεκτικό σε κάθε πρόκληση και κάθε κίνδυνο.

Σκοπός του μια μέρα να ανθίσει ένας καινούργιος κόσμος, πιο ωραίος και πιο καλός από τον τωρινό. Και δίνει σε όλους, με την καλοσύνη, την υπομονή, την κατανόηση, την αλληλεγγύη, την αδελφοσύνη που δείχνει, έχοντας ανοιχτή την αγκαλιά του στον οποιοδήποτε, το μήνυμα ότι πρέπει να πλημμυρίσει φως και ελπίδα τη ζωή μας και να εκλείψει το σκοτάδι. 

Ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες επιθέσεις εναντίον του, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν σοβαρές και τις οποίες αντιμετωπίζει με στωικότητα και κατανόηση, η  λαμπερή μορφή του κ. Αναστασίου είναι ανάχωμα, εντός και εκτός Αλβανίας, στις συνθήκες εκείνες, που καλλιεργούν τον εκφυλισμό του ανθρώπινου προσώπου, αλλά και το μίσος και την εγκατάλειψη της ειρήνης, ατομικής και κοινωνικής, που αιμορραγεί στις ημέρες μας διάτρητη, εκτεθειμένη και ανοχύρωτη, αναζητώντας διέξοδο. Και με αυτά τα δεδομένα, αναδεικνύεται και αποδεικνύεται από τους καταλληλότερους και ικανότερους  διακονητές της οικουμενικής αγάπης.

Και οι Αλβανοί, δεν είναι υπερβολή, το αισθανόμαστε και το γράφουμε, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, όσοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, ότι είναι σημαντικό πράγμα και ευλογία και ευκαιρία για τη χώρα τους, που ανάμεσά τους κινείται και ανασαίνει δημιουργικά και ενωτικά ένα σπουδαίο πρόσωπο με το κύρος και την έκταση, που δεν έχει όρια, της αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.