Έτσι πλουτίζουν…

on .

Πολλά επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι προσοδοφόρα! Μπορεί να εξασφαλίζουν μεγάλο εισόδημα, τέτοιο, που δεν τους επηρεάζει καμία ακρίβεια και κανένας πληθωρισμός! Είναι άνθρωποι αρκετά και αυτούς, το… «καλάθι του νοικοκυριού», δεν τους αφορά! Δεν ασχολούνται με… το κόστος διαβίωσης, ούτε με τα… επιδόματα επιβίωσης! Βρίσκονται σε άλλο οικονομικό επίπεδο!

Μια χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου επαγγέλματος είναι… οι μεσάζοντες ή άλλως πως, αεριτζήδες! Διακινούν προϊόντα, που αγοράζουν πολύ φτηνά και τα πουλάνε πανάκριβα!

Στην αγροτική παραγωγή, γίνεται το έλα να δεις! Ένας… αεριτζής, για παράδειγμα, πηγαίνει στο χωράφι του αγρότη, αγοράζει τα μήλα 20 λεπτά και τα πουλάει στην αγορά 1,5 και 2 ευρώ το κιλό! Έτσι πλουτίζουν οι μεσάζοντες και οι φτωχοί αγρότες τρώνε ξερό ψωμί και… άη-δοντες! (όχι βέβαια… τραγουδώντας, αλλά με… λιγότερα δόντια!)

Κάποιοι λοιπόν, θα πρέπει να κάνουν δυναμική παρέμβαση στην αγορά, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ανασάνουν οι καταναλωτές! Γιατί είναι αλήθεια, πως η αγορά… γέμισε αεριτζήδες! Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το τοπίο και να ζήσουν καλά και αυτοί που παράγουν σ’ αυτή τη χώρα! Και να μην «περνάνε καλά» μόνο αυτοί που τους εκμεταλλεύονται!

Είναι λοιπόν αναγκαία η αλλαγή, στο κομμάτι αυτό! Αλλά ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν, το είχε πει: Σ’ αυτή τη χώρα, την Ελλάδα, αλλάζει μόνο… η ώρα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.