Να γίνουμε καλύτεροι με καλό αγώνα και όχι με ευχολόγια...

on .

 Κάθε χρόνο πάλι από την αρχή, πάλι τα ίδια... Όνειρα, προγραμματισμοί, διαγγέλματα, ευχές για υγεία, για μακροημέρευση, για επιτυχίες, για ευτυχία, για κέρδη, όλα κατ' ευχή. 

Έχουν γίνει κλασικές οι ευχές, και κατά συνέπεια ολίγον ή πολύ βαρετές. Πάντα όμοια λόγια οι άνθρωποι. Φράσεις στερεότυπες, που ξεστομίζονται χωρίς επίγνωση της σημασίας τους πολλές φορές. Και αυτό, που καταφέρνουμε εν τέλει, είναι ο νέος χρόνος κάθε φορά να μας βρίσκει χειρότερους  από τον προηγούμενο.

 Μ' αυτό το άρθρο, το πρώτο για το 2023, δεν θέλουμε να γίνουμε κομιστές απαισιοδοξίας. Ούτε δυσοίωνες Κασσάνδρες. Το αντίθετο θέλουμε να πετύχουμε. Να μη λείψει η ασίγαστη προσπάθεια για κάτι διαφορετικό, για κάτι ανυψωτικό, ώστε να βρίσκουμε την αντοχή και την ορμή να προχωρούμε μπροστά, χωρίς να οπισθοχωρούμε. 

Στο ξημέρωμα του 2023 ας μην περιοριστούμε μόνο σε ευχολόγια, ελπίδες και προσδοκίες, αν και χρειάζονται και αυτά, για να μας τονώνουν, έστω και επιδερμικά και προσωρινά. Αλλά ας πάρουμε την απόφαση ότι δεν πάει άλλο, ούτε με τον εαυτό μας, ούτε με τους γύρω μας, ούτε με τις καταστάσεις, που έχουμε διαμορφώσει, και ας αλλάξουμε στάση ζωής. 

Βρισκόμαστε στην αρχή νέου έτους. Κανείς μας δεν γνωρίζει πόσες στροφές θα κάνει ακόμη ο τροχός της ζωής του.  Βέβαιο είναι τούτο μόνο. Τα μετρημένα και ορισμένα χρόνια της ζωής μας είναι τώρα πλέον κατά ένα περισσότερα. 

Τις στιγμές, που έχουμε στη διάθεσή μας, εάν τις χρησιμοποιήσουμε σωστά, θα μας δώσουν την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και ως άτομα και ως κοινωνία. Και αν γίνουμε καλύτεροι και ως άτομα και ως κοινωνία θα βελτιωθούν και οι καταστάσεις, που ζούμε, και οι οποίες, τις περισσότερες φορές είναι σκληρές και αφόρητες. 

Ο χρόνος είναι ίδιος πάντα. Άχρονος στη διάρκειά του. Κυλάει αδιάφορος, ανεπηρέαστος και ανενόχλητος. Δεν έχει χρώμα και τόνο. Η δική μας ζωή του δίνει χρώμα και τόνο. Αυτή ή τον ομορφαίνει, του δίνει περιεχόμενο, σκοπό ουσία. Ή τον σκοτώνει, τον τσαλακώνει, τον μαυρίζει, τον λερώνει, τον καταστρέφει. 

Τις συνθήκες της ζωής μας τις προσδιορίζουμε εν πολλοίς εμείς. Ίσως ως μονάδες να μην έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τους πολέμους και να λύσουμε τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Μπορούμε όμως να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε  τον προσωπικό  δρόμο της ειρήνης και της δικαιοσύνης, που οδηγούν στο ξέφωτο, στην αυθεντικότητα και στην υπέρβαση των δυσκολιών και των αδυναμιών. 

Τις περισσότερες φορές η αντιμετώπιση του χρόνου από εμάς είναι σκέτη επιπολαιότητα. Λέμε, να περάσει αυτός ο χρόνος, μας έφερε τόσα και τόσα κακά. Δεν τάφερε ο χρόνος, εμείς τα φέραμε στο χρόνο.  Ούτε λίγο, ούτε πολύ τα... βάζουμε με αυτόν! Του ρίχνουμε πάνω όλες τις ευθύνες!  Για την πολιτική, για την οικονομία, για τους πολέμους, για τα εγκλήματα, για τον "πάτο", που πιάνουμε... Για τα πάντα ο χρόνος φταίει... Του φορτώνουμε τις δικές μας ευθύνες. Και ο  νέος χρόνος επανάληψη των προηγούμενων θα είναι, αν δεν ζούμε τη ζωή μας κουτσουρεμένη και αν δεν αλλάξουμε ριζικά.

Ας σκεφτούμε, τώρα, στην αρχή του νέου χρόνου, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, αν αυτό, που βιώνουμε κοινωνικά και ηθικά, μας ικανοποιεί και μας αξίζει. Ε, όχι, η κατρακύλα ούτε μας ικανοποιεί, ούτε μας αξίζει. Ας αντιδράσουμε στην ηθική κατάρρευση, στις κραυγές του πολέμου, στις καμπάνες της συμφοράς, στον οδοστρωτήρα του κακού, που τα ισοπεδώνει όλα και κάνει τους ανθρώπους άψυχα νούμερα, στη ρουτίνα, που μας καθηλώνει, στο άγχος, που μας διαλύει. 

Το έσχατο νόημα του κόσμου το δίνει ο άνθρωπος. Γι' αυτό το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας να το αξιοποιούμε, να το κάνουμε φτερά για να πετάξουμε προς τα ανώτερα, ξεπερνώντας τα κατώτερα, που μας κρατάνε δέσμιους. 

Επιλέγουμε ως ευχή  για τον καινούργιο χρόνο  όχι το συνηθισμένο: "Ευτυχισμένο το νέο έτος" ή "καλή χρονιά". Αλλά "καλός αγώνας", ανεξάρτητα από εμπόδια και αντιξοότητες και μόχθους και  κόπους.   Αν είναι αγωνιστική η διάθεσή μας θα δούμε ήλιο, που τόσο, μα τόσο τον έχουμε ανάγκη, να πλημμυρίζει την καρδιά μας.

Να είναι, λοιπόν, γεμάτος ο χρόνος και γόνιμος σε καλό αγώνα...Μόνο τότε θα προβάλλει ένα παρόν και ένα  μέλλον πραγματικά  ηλιοφώτιστο κι ελπιδοφόρο.