2023: Σταθερά μπροστά!..

on .

 Το 2023 ήρθε... Και η ζωή συνεχίζεται. Ναι, συνεχίζεται, παρά το απλωμένο αίσθημα μελαγχολίας. Τα φαινόμενα, όμως, της εποχής επιβεβαιώνουν την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της ζωής, ώστε να καταλάβουμε την αξία της και να τη ζήσουμε.

Και ποια είναι τα φαινόμενα της εποχής; Πολλά... Εκτός από τα «τραύματα», που άφησε και αφήνει ο κορωνοϊός, ο οποίος αποκάλυψε τα πολλά κενά μέσα μας και γύρω μας, εντοπίζουμε μερικά από αυτά: 

- Ηθική κατρακύλα, με τα αδιανόητα εγκλήματα είτε της μαφίας, είτε ατόμων, γυναικών, που κατηγορούνται ότι σκοτώνουν τα παιδιά τους, ανδρών που φέρονται ως δολοφόνοι των γυναικών τους και πάει λέγοντας…

- Η ακρίβεια, σε οικονομικό επίπεδο, μαστίζει τον κόσμο και κάνει ασφυκτική, πιεσμένη και αγχώδη τη ζωή του.

- Το μεταναστευτικό εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, άσχετα αν δεν στρέφονται πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.

- Η Τουρκία μας απειλεί διαρκώς! Θέλει να επεκταθεί στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωθεί δια ξηράς και θαλάσσης μη νόμιμους μετανάστες στην Ελλάδα και γενικά είναι ένας ανεξέλεγκτος βραχνάς. Βέβαια, η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας αποτελεί ούτως ή άλλως μια αρνητική εξέλιξη. 

Κι ενώ αυτά τα τόσο σημαντικά συμβαίνουν, την ίδια στιγμή οι κομματικοί σχηματισμοί, αντί να εμφανίζονται ενωμένοι μπροστά σε ορατές απειλές και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, που είναι υψίστης εθνικής σημασίας, «τρώγονται» μεταξύ τους για «ψύλλου πήδημα»!

Αλλά και τοπικά, στην Ήπειρο, χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι δράσεις εντυπώσεων, για να μπορούμε να πούμε ότι βαδίζουμε ανοδικά και με σιγουριά προς την ανάπτυξη.

Μέσα σ' όλα αυτά, τη νέα χρονιά υπάρχει και το σκηνικό των διπλών εκλογών, βουλευτικών πρώτα και αυτοδιοικητικών μετά, όπου οι πολίτες θα κληθούν, σε δύσκολες συγκυρίες να πάρουν ώριμες αποφάσεις.

Τι είχαμε πει και τι είχαμε ακούσει στις αρχές του 2022; Καλή χρονιά. Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος! Τα ίδια και τώρα, αρχές του 2023.

Είναι, στ' αλήθεια, όμορφες λεκτικά οι πρωτοχρονιάτικες ευχές, έλα, όμως, που συνήθως μένουν μόνο ευχές! Ωστόσο μέσα από αυτές ζούμε τη λαχτάρα του αύριο και τρεφόμαστε με ελπίδες και όνειρα, που κάποιες φορές καταντάνε εφιάλτης!

Το 2022 για πολλούς, ούτε ευτυχισμένο ήταν, ούτε καλή χρονιά! Τραβήχτηκε το… σεντόνι, και σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις, φανερώθηκε η «γύμνια» μας σε πολλούς τομείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα μηδενίζουμε όλα και πως δεν έγιναν και πολλά θετικά βήματα. Για τη «γύμνια» βεβαίως… κανείς δεν φταίει και όλοι φταίμε! (Όχι, βέβαια, με το ίδιο μερίδιο ευθύνης). Έχει διαχρονική προέλευση και πολλές αιτίες, αλλά επιτέλους, κάποτε πρέπει να εκλείψει!.. Γιατί δεν είναι μόνο στην κρατική δομή, δεν είναι μόνο στην κοινωνία, δεν είναι μόνο στην υγεία ή στην παιδεία. Είναι και στην ψυχή του καθενός από εμάς…

Το 2023 είναι μια καλή ευκαιρία, έχοντας πάρει το μάθημά μας -αν φυσικά το πήραμε - να κάνουμε μια καινούργια αρχή, ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα.

Χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς συμφέροντα, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς μικροϋπολογισμούς, χωρίς τακτικισμούς, χωρίς αυταπάτες, χωρίς ψεύτικες προσδοκίες… Με καθαρότητα διάθεσης και πράξεων, ώστε να προχωρούμε σταθερά μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα…

Το καινούργιο του κάθε Χρόνου, βρίσκεται στα χέρια, στη διάθεση και την εξουσία των ανθρώπων. Ας το προσπαθήσουμε...