Το δημόσιο συμφέρον και οι ανεπαρκείς που διοικούν

on .

ΑΥΤΟ ήταν, το παιδέψαμε από εδώ, το παλέψαμε από εκεί, τον περάσαμε κι αυτόν τον χρόνο. Με τις συνέπειες μιάς δεκαετούς οικονομικής κρίσης, μιάς διετίας και βάλτε με καραντίνες και lockdown εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού - η οποία είναι εδώ και σαρώνει με τις παραλλαγές της - πάει και το 2022. Με διαμαρτυρίες και καταγγελίες για την ανεπάρκεια όσων ασκούν διοίκηση, εξουσία και σε τοπικό επίπεδο και που από πολλούς θεωρούνται ως υπεύθυνοι της κακής εικόνας της περιοχής, της υπανάπτυξής της και της ζημίας του δημοσίου συμφέροντος.

ΑΝ τα συμμεριζόμαστε αυτά; Αυτά και πολλά περισσότερα και ας μας επιτίθεται υβρίζουσα και παντί τρόπω προκαλούσα δικηγόρος των Αθηνών κ. Γεωργία Τατάγια, ακριβοπληρωμένη από την σταθερά παρανομούσα Περιφέρεια Ηπείρου, από εμάς τους Ηπειρώτες δηλαδή. Οι φτηνές και χιλιομασημένες επινοήσεις της του τύπου...«θα δεις τι σόου θα γίνει, εγώ δε θα βάλω μεσάζοντες για αναβολές κι ούτε θα παρακαλέσω» κι άλλα τέτοια, δεν πρόκειται να μας σταματήσουν. Ποτέ, ούτε μιά παράκληση σε κανέναν. Αν τέτοια της είπαν, τότε την παραμύθιασαν αγρίως.

ΟΛΑ μας τα κείμενα είναι απολύτως στοιχειοθετημένα, λέξη προς λέξη και φυσικά οι Ηπειρώτες τους οποίους υπηρετούμε επί δεκαετίες, δεν περιμένουν από την οποιαδήποτε κ. Τατάγια (της οποίας χαλάσαμε τη βόλεψη με τις παράνομες απευθείας αναθέσεις...) να τους πληροφορήσει για το ποιοί είμαστε- κι ούτε μας ενδιαφέρει άλλωστε. Χάνει το χρόνο της. Φυσικά και δεν θα της χαλάσουμε πρωτοχρονιάτικα την... ωραία ιστορία της «αντιστασιακής της δράσης ως Κνίτισσας», όπως τη διηγείται και σύμφωνα με την οποία λογομάχησε αμέσως μετά την... πτώση της δικτατορίας (!) με έναν καθηγητή- που είχε ρόλο ως διορισμένος στη διάρκειά της. Φοβερή δράση! Μας αρέσει να τη διαβάζουμε, αλλά να μας πει και τι λέει το ΚΚΕ ή και ποιά είναι η γνώμη της για αυτό το κόμμα. Να μην την πιέζουμε όμως χρονιάρες ημέρες, άλλη φορά  αυτά, να είναι καλά η γυναίκα και να έχει μιά καλή και πιό αποδοτική χρονιά.

ΛΕΓΑΜΕ για τους ανεπαρκείς που μας διοικούν. Που δε φτάνει που τα κάνουν μαντάρα (πως γίνεται όμως και στα προσωπικά τους μιά χαρά τα καταφέρνουν;), ωρύονται κιόλας ότι αδικούνται! Συγγνώμη, αλλά μας θυμίζουν το γάτο που σκούζει ενώ «περιποιείται» τις γάτες στα κεραμίδια. Ναι, έτσι και χειρότερα. Διότι π.χ. δεν βρίσκουμε κανένα επιεική λόγο που αντί να ενταχθεί και δημοπρατηθεί άμεσα ο οδικός άξονας προς Κακαβιά, όπως έλεγαν, τώρα εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ οι μελέτες (όπως έγινε γνωστό) για να δημοπρατηθούν σε ένα χρόνο από τώρα και βλέπουμε. Εν τω μεταξύ σιγή ιχθύος για τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό, ούτε και για τι, πως και πότε θα γίνει με τους όγκους των σιδερικών κλπ υλικών που αγόρασε η Περιφέρεια Ηπείρου δια του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης για να γίνει το κλειστό γυμναστήριο στον Κατσικά.

ΔΕΙΤΕ τώρα και κάποια άλλα έργα εκατομμυρίων (πέραν της βιομηχανίας των απευθείας αναθέσεων) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, αν προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και πως: Για να ανακατασκευαστεί το παλιό κτίριο του Πανεπιστημίου στην οδό Δομπόλη θα διατεθούν 12,5 εκατ. και μιά εταιρία που συμμετείχε έδωσε έκπτωση 0,11%. Για το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων της πόλης των Ιωαννίνων προϋπολογισμού 3 εκατ. έκπτωση 0% και για τον φωτισμό με λαμπτήρες τύπου led προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, η έκπτωση (πάλι από την μιά εταιρία που συμμετείχε) ανήλθε στο 1%. Και τώρα με τα 8 εκατ. που ανακοινώθηκε ότι διατίθενται για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα (Γιαννιώτικο Σαλόνι), θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη.

ΤΙ λέτε λοιπόν; Αδικούμε τους τοπικούς μας άρχοντες όταν τους ασκούμε σκληρή κριτική, όπως κάναμε και για την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, της οποίας το κόστος εκτινάχτηκε στα 5,2 εκατ. από την σημερινή Δημοτική Αρχή, έναντι του 1,2 εκατ. εκείνης του κ. Θωμά Μπέγκα και μάλιστα με τις ίδιες αρχιτεκτονικές μελέτες; Αλλά πέστε μας, ποιός σοβαρός άνθρωπος, όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι, μπορεί να δεχτεί ως συμφέρουσες τις μηδενικές εκπτώσεις και μάλιστα έργων με τέτοιους προϋπολογισμούς; Ναι, ναι το γνωρίζουμε· ίσως θα μας πούνε ότι τα ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου ή η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα υπηρεσία του Επιτρόπου Ιωαννίνων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οπότε όλα νομίμως καμωμένα. Όλα, εκτός από το λαβωμένο έως λεηλατημένο δημόσιο συμφέρον! 

Καλή χρονιά σε όλους και καλά μυαλά στους ασκούντες εξουσία...