Η κοινωνική προσφορά και η ευεργεσία διαχρονικές αξίες του τόπου μας…

on .

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες που προσφέρουν κοινωνικό έργο, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και οικονομικούς πόρους, κερδίζουν την εκτίμηση, την αναγνώριση και τον σεβασμό των συμπολιτών τους.

Μάλιστα τόσο η κοινωνική προσφορά σε περιορισμένη κλίμακα, όσο και η ευεργεσία γενικότερα αποτελούν έννοιες και πρακτικές που έχουν μία διαχρονική παρουσία στον τόπο μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι, χωρίς τις ευεργεσίες των Ηπειρωτών και των Βορειοηπειρωτών, 

για να περιοριστεί κανείς μόνο σε αυτούς, η Αθήνα και η Ελλάδα γενικότερα δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα. Επιβλητικά οικοδομήματα που φιλοξενούν πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, μεγαλοπρεπή στάδια που συνδέουν το παρόν με το ιστορικό παρελθόν, σχολεία και Πανεπιστήμια που παραπέμπουν στους κτήτορές τους. 

Οι ευεργεσίες αυτές δεν έλειψαν ποτέ από αυτόν τον τόπο και είναι ευτύχημα που έστω και σε πιο περιορισμένη μορφή εξακολουθούν να υφίστανται και σήμερα, διατηρώντας την πολιτιστική παράδοση της πατρίδας μας στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά  δίνοντας, παράλληλα, και λύση σε επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Εντυπωσιάζεται κανείς, όταν πληροφορείται τον αριθμό των συμπολιτών που σιτίζουν καθημερινά οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί φορείς που τις εκπροσωπούν, βασιζόμενοι κατεξοχήν στο υστέρημα και στην προσφορά  των συμπολιτών μας. 

Αυτό που, ωστόσο, απαιτεί ο κάθε απλός πολίτης είναι η διαφάνεια και το «καθαρό πρόσωπο» αυτών που διαχειρίζονται το υστέρημά του. Γνωρίζει, βέβαια, ο καθένας ότι αυτό ισχύει στον μέγιστο βαθμό, γιατί βλέπει και παρακολουθεί τον αγώνα αυτών των ανθρώπων που ασχολούνται με την κοινωνική μέριμνα, για να ανταποκριθούν και να  καλύψουν τις βασικές και απαραίτητες ανάγκες των συμπολιτών τους. 

Παραδείγματα που διαφοροποιούνται από αυτόν τον κανόνα απογοητεύουν και πικραίνουν το κοινωνικό σύνολο, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη στη συνέχιση της κοινωνικής προσφοράς και του κοινωνικού έργου που επιτελούν ο κάθε πολίτης χωριστά και οι ανάλογοι κοινωνικοί φορείς.

Ο καθένας και η κοινωνία των πολιτών, στο σύνολό της, δεν πρέπει να χάσουν την εμπιστοσύνη της σε όλους αυτούς που καθημερινά στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στους συμπολίτες μας, οι οποίοι   αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλές και αξεπέραστες δυσκολίες. Έστω και αν σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις αποτυγχάνουμε στις κρίσεις και τις εκτιμήσεις μας, όλοι  γνωρίζουμε πρόσωπα και φορείς που αγωνίζονται πραγματικά και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν συμπαραστάτες και αρωγοί σε όλους όσοι έχουν πραγματικές ανάγκες. Μάλιστα δεν συμβαίνει μόνο να τους γνωρίζουμε, αλλά να είμαστε και υπερήφανοι για αυτούς και για το έργο που επιτελούν. Κανείς δεν επιτρέπεται να ακυρώσει ή να ατονήσει τον χαρακτήρα της κοινωνικής προσφοράς και ευεργεσίας στον τόπο μας.