Ενθουσιασμός και συγκίνηση στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρειο Ήπειρο

on .

 Θέλησε ο Θεός μετά από 31 χρόνια ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να επισκεφθεί περιοχές της Βορείου Ηπείρου. Το 1991, αμέσως μετά την κατάρρευση του προηγούμενου επαχθούς καθεστώτος, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τη Δερβιτσάνη. Δυο πρωθυπουργοί της χώρας, πατέρας και γιός, έδωσαν το «παρών» στον βορειοηπειρωτικό χώρο και εμψύχωσαν τους ταλαιπωρημένους και καταπτοημένους Έλληνες κατοίκους.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού ξεκίνησε την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 από τη Χιμάρα, μια περιοχή που βρίσκεται εκτός των λεγόμενων μειονοτικών ζωνών και οι Έλληνες κάτοικοι ασφυκτιούν από συνεχείς ψυχολογικούς εκβιασμούς και άλλες πιέσεις για την καταγωγή τους, το φρόνημά τους, τη μητρική τους γλώσσα και για τις συνεχείς και βασανιστικές  καταπατήσεις των ιδιοκτησιών τους από το επίσημο αλβανικό κράτος. Να μην ξεχνούμε την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούρα από τον Αλβανό «παλικαρά» για μόνο το λόγο που μιλούσε τη μητρική του γλώσσα, την ελληνική.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χιμάρα, πέρα από τον συμβολικό της χαρακτήρα, είναι ουσιαστική, ενθαρρυντική και ελπιδοφόρα για τους Χιμαριώτες και όλους του Βορειοηπειρώτες.

Ανεπανάληπτη ιστορική επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βορειοηπειρωτικές περιοχές Χιμάρας, Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου. Επίσκεψη που ανανέωσε τις ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον της Ελληνικής μειονότητας.

Στη Χιμάρα, στη Λιβαδειά, στη Δερβιτσάνη, υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό με συνθήματα και τραγούδια. Ενθουσιασμός, συγκίνηση και πατριωτική έξαρση από τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι έχοντας κοντά τους τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Πατρίδας, ένιωθαν δυο φορές Έλληνες. Στο πρόσωπό του έβλεπαν τον αδερφό, τον φίλο, τον συμπατριώτη, που τους στηρίζει και τους προστατεύει. Τον παρακαλούσαν να μην τους ξεχάσει. «Σκέπασέ μας, κύριε πρωθυπουργέ», αναφωνούσαν με δακρυσμένα μάτια.

Ο πρωθυπουργός, παρακολουθώντας τους Βορειοηπειρώτες που παραληρούσαν από χαρά και βλέποντας τις ανυψωμένες ελληνικές σημαίες και τους ανθρώπους να τον ικετεύουν να τους βοηθήσει, υποσχέθηκε να μην ξεχάσει το αποκομμένο και απομονωμένο αυτό κομμάτι του ελληνισμού: «Θα αγωνιστώ, είπε, για βελτίωση του βιοτικού σας επιπέδου». Είθε να πραγματοποιηθεί η υπόσχεση του Έλληνα Πρωθυπουργού. 

Από πολλά χρόνια περιμένουν τη στήριξη της Μητρόπολης. Έχουν ανάγκη από ηθική και υλική συμπαράσταση, γιατί, δυστυχώς, ζουν και επιβιώνουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Χρειάζεται να υποστηριχτούν οι εναπομείναντες στα πατρικά χώματα και να δοθούν κίνητρα στους ταξιδεμένους νέους να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

Στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού ελληνικές και αλβανικές σημαίες αδελφωμένες αποδεικνύουν τη φυλετική συγγένεια και την αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

Οι Βορειοηπειρώτες είναι Αλβανοί πολίτες, αλλά Έλληνες την καταγωγή. Από τη χώρα που κατοικούν δεν ζητούν παρά τον σεβασμό και την παραχώρηση των μειονοτικών δικαιωμάτων. Εκείνων δηλ. των δικαιωμάτων που προβλέπονται από το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας».

Ένα πανό έγραφε, πολύ σωστά: «Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας ισχύει, δεν αναιρέθηκε με άλλη απόφαση». Αυτό ζητούν οι Βορειοηπειρώτες και τίποτε άλλο. Οι Αλβανοί συγκρίνουν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου με τη μουσουλμανική της Δυτικής Θράκης. Λάθος. Συγκρίνουν δύο ανόμοια πράγματα. Η Ελληνική μειονότητα είναι αναγνωρισμένη ως Εθνική μειονότητα και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με εκείνη της Δυτικής Θράκης, που είναι θρησκευτική και αποτελείται από διαφορετικές ομάδες. Την αποτελούν Πομάκοι, Ρομά και Τουρκόφωνοι, ενώ η μειονότητα στην Αλβανία αποτελείται από συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς.

Ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του γνωριμία με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό συνοδευόταν από τον Έλληνα Χιμαριώτη Ολυμπιονίκη, τον Πύρρο Δήμα, που σήκωσε πολύ ψηλά την Ελλάδα και τη γενέτειρά του, την ηρωική Χιμάρα. Η παρουσία του πέρα από τον συμβολισμό ήταν ουσιαστική.

Στη Δερβιτσάνη υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, οι οποίοι από κοινού απευθύνθηκαν στους κατοίκους.

Σε μια αποστροφή των δηλώσεών του είπε και τα εξής: «Για μας η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη και άρρηκτη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών». Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε το αυτονόητο. Είπε εκείνο για το οποίο εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίας γράφαμε και υπενθυμίζαμε από τις στήλες του φιλόξενου «Πρωινού Λόγου».

Μακάρι να μην υποχωρήσει, ως συνήθως, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας και οι δηλώσεις αυτές να πραγματοποιηθούν, ώστε η Ελληνική μειονότητα να αποτελέσει πραγματική γέφυρα επαφής και επικοινωνίας ανάμεσα σε Έλληνες και Αλβανούς.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η μετάβαση και επίσκεψή σας στη Βόρειο Ήπειρο αποτελεί ορόσημο για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Οι Βορειοηπειρώτες σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε. Διατηρούμε βάσιμες ελπίδες ότι δεν θα είναι μια προσωρινή επίσκεψη, αλλά αρχή και για άλλες επισκέψεις σε ολόκληρο των βορειοηπειρωτικό χώρο, ώστε να γνωρίσετε σε βάθος τα χρονίζοντα προβλήματά τους και να δώσετε λύσεις