Περιφερειακός Τύπος και Εξουσία…

on .

Αντί να επιδιώκεται η πραγματική αναβάθμιση του Τύπου της Περιφέρειας, υποστηρίζεται, δυστυχώς, η υποβάθμισή του! Είτε με άμεσους, είτε με έμμεσους τρόπους. Και κάπως έτσι ο επαρχιακός Τύπος, τραβάει συνεχώς την κατηφόρα...

Μια τέτοια υποβάθμιση συνιστά και το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, που τίθεται από σήμερα προς διαβούλευση στη Βουλή. Και αυτό γιατί επαναφέρει ένα καθεστώς ανομίας, αυτό, που για χρόνια επικρατούσε δημιουργώντας ανεξέλεγκτες καταστάσεις!

Ευνοούνται οι «εκδότες» μιας «φυλλάδας», χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς άλλους εργαζόμενους και κυρίως χωρίς αναγνώστες!

Και αδικούνται κατάφωρα οι εφημερίδες, που λειτουργούν με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και απασχολούν προσωπικό, σε μια περίοδο μάλιστα παρατεταμένης ανεργίας. Πληρώνουν μισθούς και ασφάλιστρα, σε καιρούς, όπου τα οικονομικά είναι πολύ στενά, και γενικά ανήκουν στην υγιή επιχειρηματικότητα, προσφέροντας και στην Κοινωνία και στην Πολιτεία. 

Η αδικία προκύπτει από το γεγονός ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξισώνονται οι πραγματικές εφημερίδες με τις μαϊμού «εφημερίδες» (!) για να λαμβάνουν ισόποσα τις διάφορες κρατικές δαπάνες (επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, διαφημίσεις κ.λπ.). 

Έτσι, όμως, απαξιώνεται ο ρόλος, η σημασία και η αξία του Περιφερειακού Τύπου, που καλείται σε εποχές δύσκολες, νηφάλια και με σοβαρότητα να ενημερώνει το αναγνωστικό κοινό. 

Σε μια περίοδο, που οι εφημερίδες δεν έχουν ιδιαίτερα έσοδα, αφού και οι περισσότερες διακηρύξεις έργων γίνονται (μέχρι και 70.000 ευρώ) με απευθείας αναθέσεις -χωρίς να είναι υποχρεωτική η δημοσίευσή τους-  έρχεται το νομοσχέδιο να βάλει «ταφόπλακα» στις οργανωμένες περιφερειακές εφημερίδες, διευκολύνοντας έτσι τους πειρατές «εκδότες»!

Είναι απορίας άξιον, με τι κριτήρια καταρτίστηκε αυτό το Νομοσχέδιο. Και μπορεί να υποθέσει κανείς ότι αυτά εξυπηρετούν καθαρά σκοπιμότητες και μάλιστα ενόψει εκλογών.

Ωστόσο οι ευκαιριακοί «εκδότες» δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τους πολίτες, αφού κρίνονται, αξιολογούνται και αποδεδειγμένα απορρίπτονται από τους αναγνώστες!

* * * 

Οφείλει λοιπόν η Κυβέρνηση να ενσκήψει με υπευθυνότητα, και όχι πρόχειρα, περιστασιακά και ανεύθυνα, στα ζητήματα του Περιφερειακού Τύπου.

Ευθέως μιλάμε και… δεν στρογγυλεύουμε τα αστρογγύλευτα! Με αυτό το Νομοσχέδιο, όσοι επιμένουν στην πραγματική δημοσιογραφία και επιχειρηματικότητα, ή θα αναγκαστούν «προγραφόμενοι» να βάλουν λουκέτο ή θα επιβιώσουν οριακά!..

Ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» δεν θα πάψει, όποιο και αν είναι το κόστος, να υπερασπίζεται τη χαμένη τιμή του Τύπου της Περιφέρειας, υπηρετώντας την ελεύθερη έκφραση, απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι αποστολή του Τύπου είναι να υπηρετεί τους κυβερνώμενους, δηλαδή το λαό, όχι τους κυβερνώντες...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ