Εισαγγελική διάταξη - σταθμός για την ελευθερία της έκφρασης!

on .

 ΕΙΝΑΙ από αυτά που δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι και δε θα κρύψουμε ότι είναι από εκείνα που μας ενόχλησαν περισσότερο. Κατά καιρούς εδώ και δεκαετίες, ανάλογα με το θέμα και ποιοί «θίγονταν», μας έχουν πει φασίστες, ακροδεξιούς, αριστεριστές, κομμουνιστές, εξτρεμιστές, αναρχικούς και πάει λέγοντας. Βλέπετε αν δεν υπάρχει σοβαρή και πειστική επιχειρηματολογία, το πιό εύκολο είναι οι «ετικέτες» σε μιά απέλπιδα προσπάθεια να αποδυναμώσουν την κριτική και τα ρεπορτάζ με ντοκουμέντα. Ματαιοπονούν φυσικά. ΑΥΤΟ, όμως, που διέπραξε η δικηγόρος των Αθηνών κ. Γεωργία Τατάγια, που επί σειρά ετών πληρώνουν ακριβά οι Ηπειρώτες για τις υπηρεσίες της στην Περιφέρεια Ηπείρου με τα πακέτα των απευθείας αναθέσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολιτικά άτιμη πράξη. Επειδή αποκαλύψαμε με στοιχεία αυτές τις αναθέσεις και ασκήσαμε δριμύτατη κριτική στον Περιφερειάρχη, στον Μητροπολίτη και στον Δήμαρχο, εκείνη για να μας αναγκάσει να σταματήσουμε, σε εξώδικες και μη επιστολές της σε εμάς, τον «Τύπο Ηπείρου», αλλά και προς τον «Πρωινό Λόγο», μας προσήψε την απίστευτη μομφή ότι ...αμφισβητούμε το Πολίτευμα και το Σύνταγμα της χώρας, ενημερώνοντας για αυτή την ανακάλυψη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους με επιστολή της!!! 

ΜΑΛΙΣΤΑ δεν δίστασε να καταλογίσει ευθύνες και στον «Πρωινό Λόγο» που δημοσιεύει άρθρα και ρεπορτάζ, εμμέσως δε πλην σαφώς ότι κι αυτός συμμερίζεται αυτές τις περίπου ...«προδοτικές» απόψεις! Και πάλι θα πούμε ότι σε μιά αντιπαράθεση θα ακουστούν και θα γραφούν ίσως και υπερβολές, αλλά η νομικός αρωγός (εργολαβικώς) της Περιφέρειας Ηπείρου, υπερέβη τα εσκαμμένα. Ένα από αυτά τα εξωφρενικού περιεχομένου εξώδικα το κοινοποίησε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ζητώντας την... «ποινική αξιολόγηση και περαιτέρω έρευνα, σχετικά με την τυχόν διάπραξη αυτεπάγγελτα διωκόμενων αξιόποινων πράξεων», όταν μάλιστα δεν το ζήτησε ο κ. Καχριμάνης που τον ενδιέφερε άμεσα- αλλά δεν την εμπόδισε κιόλας.

ΟΥΤΕ λίγο, ούτε πολύ, η κ. Τατάγια (που και σε «δικόγραφο» χρησιμοποίησε την ίδια σαθρή και κατάπτυστη επιχειρηματολογία), ήθελε την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή μας, με τις  κατηγορίες της ... αμφισβήτησης του Πολιτεύματος, της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια! Δυστυχώς όμως για εκείνη και ευτυχώς για την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία, ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πελοπίδας Ανδρέου, με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Εφετών, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο (Α.Β.Μ. Α2021-1154/ αριθ. πρωτ. 49/2022) και μάλιστα χωρίς να ασκήσει καμιά δίωξη ή να κλητεύσει για «απολογίες». Έκρινε ότι «ανεξαρτήτως της οξύτητας του γλωσσικού ύφους και του περιεχομένου των άρθρων, αυτά δεν υπερβαίνουν το όριο της πολιτικής κριτικής» κι ακόμη πως «δεν προκύπτει πρόκληση ή διέγερση των αναγνωστών σε τέλεση αξιόποινων πράξεων, ούτε υφίσταται κίνδυνος για τη δημόσια τάξη».

ΝΑ απαιτήσουμε την έκφραση της συγγνώμης της αψικόρου Θεμιστοπόλου, είναι μάταιο. Ούτε και θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη εναντίον της, αφήνοντας τους αναγνώστες, τους πολίτες της Ηπείρου να  βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πολύ δε περισσότερο όταν η κ. Τατάγια εξακολουθεί να παρέχει υπηρεσίες στην Περιφέρεια Ηπείρου, προσφάτως δε -πέραν των άλλων- και για ...«νομική υποστήριξη της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων» έναντι των 12.000 ευρώ κι όταν μάλιστα η Περιφέρεια έχει νομική υπηρεσία. Κι ακόμη χειρότερα που η κ. Τατάγια οδήγησε τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για τις προς αυτή αναθέσεις.

 ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι θεωρείται κι από την αντιπολίτευση ότι εκείνη τον εγκλώβισε σε περιπετειώδεις αντιπαραθέσεις και ατελέσφορες δικαστικές περιπέτειες για διάφορα θέματα, αλλά ο κ. Καχριμάνης επιμένει στη μοναδικότητα των ικανοτήτων της- τόσο ικανή που δεν μπόρεσε ούτε την αξιοπιστία μιάς μηνυτήριας αναφοράς να στηρίξει. Φυσικά και μετά ταύτα τίθεται θέμα για το κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να αμείβεται  και από τα δικά μας χρήματα για την παροχή αμφιβόλου αποτελεσματικότητας νομικές υπηρεσίες προς την Περιφέρεια, «για το καλό της Ηπείρου», όπως διατείνονταν και στα ακατανόητα εξώδικά της, «παραμυθιάζοντας» και τους Περιφερειακούς συμβούλους.