Γιατί δύο μέτρα και σταθμά για τις εικόνες - προσκυνήματα;

on .

 Άγιε Πρωτοσύγκελε Θωμά Ανδρέου,

 Πρόσφατα, φίλοι γνώστες του αγώνα μου για τις εικόνες - προσκυνήματα της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου - Βισικού  στην Καλουτά Ζαγορίου, με ενημέρωσαν για ανάρτηση σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με επιστροφή Εικόνας στην Ι.Μ. Παντάνασσας – Στούπαινα Περιβλέπτου. Και αυτό γιατί τους εξέπληξε η διαφορετική σας απόφαση σε παρόμοιο θέμα. 

Αυτούσια η ανάρτηση σας την 4η Αυγούστου 2022 έχει ως κάτωθι:

Αυτόματα προκύπτουν τα παρακάτω ερωτήματα και σκέψεις: Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά για το ίδιο θέμα, όπως λέει ο λαός μας; Η Ι.Μ. Στούπαινας δικαιούται την επιστροφή των εικόνων της και η Ι. Μ. Βισικού όχι, ειδικά μετά τον τεράστιο αγώνα που έκανε για την ανεύρεση και επιστροφή τους, αγώνα στον οποίο ουδεμία συμμετοχή είχατε τόσο εσείς όσο και η επίσημη Εκκλησία; 

Στην πρώτη περίπτωση η εικόνα έπρεπε να επιστρέψει στην θέση της, με την βοήθεια του Θεού και στην δεύτερη να τοποθετηθεί στις βιτρίνες του Μουσείου σας, με την βοήθεια σας; Είναι πολύτιμες για την Στούπαινα και ασήμαντες για το Βισικό; Μήπως η απομονωμένη στο βουνό Μονή είναι πλέον ασφαλής από τον Κεντρικό Ναό του Καλουτά; Όπως γράφετε στη ανακοίνωση σας, και σωστά, η εικόνα γυρίζει στον τόπο της, στο Τέμπλο της, όπου πρέπει να υπάρχει. Το Τέμπλο όμως του Βισικού μένει ορφανό, αφού τις χάνει  για δεύτερη φορά με την απόφασή σας.

Εύλογα κάθε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα, πράξεις και γεγονότα, πιστεύει ότι η διαφορετική σας αυτή θέση και απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι πήρατε την Στούπαινα υπό την προστασία και κηδεμονία σας, καθιστώντας την ησυχαστήριο και προσκύνημά σας. Δικαίωμά σας. Το Βισικό ήταν απόμακρο, φτωχικό και περιφρονημένο από την Εκκλησία μας. Ευτυχώς, αντίθετα, η Επίσημη Πολιτεία, διαχρονικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, το προστάτεψε και το ανακαίνισε διασφαλίζοντας την κτηριακή του υποδομή, ως όφειλε.

Άγιε Πρωτοσύγκελε, γνωρίζοντας από αναπάντητα προηγούμενα ερωτήματα μου επί του θέματος αλλά και επί του  προ μηνών θλιβερού μεταξύ μας επεισοδίου, πιστεύω ότι θα απαξιώσετε και πάλι να απαντήσετε, όπως συνηθίζετε. Όμως πιστεύω ότι το πέρασμα σας από την Ιστορική Μητρόπολη Ιωαννίνων με την παραπάνω απόφαση σας, θα καταγραφεί στο ιστορικό αρχείο της Ι.Μ. Βισικού με τα κατάλληλα γράμματα και σίγουρα η Παναγία η Βισικιώτισσα θα σας κρίνει αναλόγως.

* Ο Κωνσταντίνος  Βίκας είναι Επίτροπος της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου - Βισικού στην Καλουτά Ζαγορίου.