Όλοι υποτακτικοί της «αυθεντίας» Καχριμάνη!

on .

 ΑΚΟΥΜΕ συνεχώς ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης δεν αφήνει κανέναν εκ των συνεργατών του «να σηκώσει κεφάλι» και πως κανένας τους δεν ασκεί στην πραγματικότητα τις αρμοδιότητες που τους έχει εκχωρήσει! Έτσι ακριβώς είναι και χειρότερα, οι δε υπάλληλοι τον τρέμουν ακόμη περισσότερο. Αυτή η τακτική του κ. Καχριμάνη, σε συνδυασμό με τον υπερσυγκεντρωτισμό που τον διακρίνει και την τάση του να δείχνει ότι εξυπηρετεί τους πολίτες, δημιουργεί μιά ασφυκτική κατάσταση αφ’ ενός, αλλά και οδηγεί σε κατάργηση της ιεραρχίας, δυσλειτουργία των υπηρεσιών έως και συχνά λάθη - σκάνδαλα κατά τη διαχείριση δημοσίων υποθέσεων, αφ’ ετέρου.

ΑΥΤΗ είναι η μιά όψη του νομίσματος. Η άλλη (αφήνοντας τώρα στην άκρη τους υπαλλήλους, που ας πούμε δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς) αφορά τους αιρετούς συνεργάτες του και χωρίς περιστροφές θα πούμε ότι με μιά- δυό εξαιρέσεις (κι αυτές, αν υπάρχουν) είναι πιόνια στη σκακιέρα του Περιφερειάρχη! Τους περισσότερους, που σχεδόν οι πολίτες δεν γνωρίζουν κανέναν, τους χρησιμοποιεί εναλλάσοντάς τους κάθε χρόνο σε ρόλους αντιπεριφερειαρχών, έτσι ώστε σχεδόν όλοι οι Περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης να γίνουν μισθοδοτούμενοι (δηλαδή, πάρε ένα μισθό και σκάσε...), με αρμοδιότητες που όμως επί της ουσίας δεν ασκούν. 

ΚΑΠΟΙΟΙ άλλοι, οι πιό γνωστοί, που θα αναμένονταν ότι μπορούσαν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να διαφωνήσουν, να βάλουν φρένο στη φαυλότητα, να παράξουν έργο, συμπεριφέρονται κι αυτοί ως τα υπάκουα σκυλάκια στον αφέντη τους, στον οποίο άλλωστε οφείλουν και επιπρόσθετη χάρη, αφού τους εντάσσει σε διάφορα προγράμματα, χρηματοδοτώντας τους! Υπενθυμίζουμε όμως την περίπτωση της κ. Τατιάνας Καλογιάννη, που ως αντιπεριφερειάρχης είχε άποψη, θέσεις, έπαιρνε αποφάσεις και δεν μπόρεσε ο κ. Καχριμάνης να την «μαντρώσει».

ΑΥΤΑ και πολλά άλλα, δεν τα ακούμε μόνο από όσους γνωρίζουν τα πράγματα, αλλά το διαπιστώσαμε οι ίδιοι. Θέλοντας να ερευνήσουμε ένα θέμα, απευθυνθήκαμε σε υπηρεσίες εντός και εκτός του Περιφερειακού μεγάρου και σε δύο αντιπεριφερειάρχες- από τα πιό γνωστά ονόματα και όποτε θέλουν να πούμε ποιοί. Θλιβεροί! Υποτακτικοί του κ. Καχριμάνη και στα πιό απλά! Άβουλοι και φοβισμένοι, χωρίς «τσαγανό». Μην τυχόν και θυμώσουν την Αυτού Μεγαλειότητα και χάσουν την εύνοιά του! Δε θα μας φαίνονταν δε παράξενο αν και κάθε πρωί τους τραβάει κι ένα καλό «μπερντάχι», όπως ο καραγκιόζης στη γυναίκα του, έτσι ...διά παν ενδεχόμενο και για να μην ξεθαρρέψουν! 

ΚΑΙ για να μην πολυλογούμε· ούτε ένας εξ όλων των συνεργατών του, στελεχών της παράταξής του, αφού δεν μπορεί να αντισταθεί, να τον συνετίσει, να τον πείσει ότι σε τούτο ή στο άλλο κάνει λάθος και «να του μαζέψει τα λουριά», δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να ηγηθεί ως διάδοχός του στη θέση του κ. Καχριμάνη, όπως κάποιοι εξ αυτών αιθεροβάμονες ανοήτως αφήνουν να εννοηθεί, ενώ καταφέρνει να κουμαντάρει και την αντιπολίτευση- με τον κ. Ριζόπουλο να του ξεφεύγει συχνά. 

ΚΑΛΑ κάνει, αφού μπορεί; Θα μπορούσαμε να το πούμε, έστω κι αν είμαστε στα μαχαίρια! Αλλά πάλι όχι, δεν κάνει καλά, αφού ασκεί μιά πολιτική που μόνο σε παρηκμασμένη χώρα ή τόπο  βρίσκει απήχηση, όπως δυστυχώς συμβαίνει εδώ. Η επιβεβαίωση π.χ. έρχεται από τον κ. Γιώργο Ζάψα (Κοινό των Ηπειρωτών) που σε πολλές συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας διαφωνεί, με τη σημείωση ότι... «πρέπει να μη γίνεται κατάχρηση της πρόνοιας του νομοθέτη σε ό,τι αφορά τις απευθείας αναθέσεις», δηλαδή να μη γίνεται κατάτμηση των έργων και να δημοπρατούνται.

Ε, ΚΑΙ; Ο Περιφερειάρχης αδιαφορεί, για να μην πούμε κάτι βαρύτερο και συνεχίζει την τακτική του. Καλά, ο κ. Δημητρίου  του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί συχνά μιά συναινετική τακτική, γιατί όμως δεν πάει ο κ. Ζάψας ή οι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που δήθεν ωρύονται, απέναντι στο Δικαστικό Μέγαρο να καταγγείλουν τις παρανομίες που διαπιστώνουν, όπως έκανε έστω και μιά φορά ο κ. Ριζόπουλος για τον Λούρο; Θυμίζουν Πόντιο Πιλάτο και δεν συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας. Μεταβλήθηκαν σε δεκανίκια του Περιφερειάρχη, που χορεύουν ανάλογα πως βαράει το ντέφι και στο ρυθμό που εκείνος θέλει! 

ΘΑ μας πείτε ότι είναι μιά μορφή διοίκησης με σιδερένια πυγμή, ότι μόνο έτσι μπορεί κάτι  να γίνει. Αλήθεια είναι αυτό, άλλο πυγμή όμως κι άλλο αυθαιρεσία, αυτό που λέμε «έτσι γουστάρω κι αν σας αρέσει», φράση που εκστομίζει συχνά ο Περιφερειάρχης, ακόμη και σε συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου! Γενικότερα τώρα, η Περιφέρεια και ο ασκών καθήκοντα ως τοπάρχης, δε βρίσκονται και στα καλύτερά τους. Όσο δε θα πλησιάζουν οι εκλογές τόσο και θα επιδεινώνεται το κλίμα. Είμαστε όμως ρεαλιστές και για αυτό δεν σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε το τέλος της Καχριμάνειας παρουσίας. Είναι παμπόνηρος, έφτιαξε ένα τεράστιο πελατειακό σύστημα, θα παλαίψει μέχρι το τέλος, αλλά ευλόγως ανακύπτει το ερώτημα: τι είναι αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει στις τρεις θητείες ως Περιφερειάρχης και θέλει να του δοθεί κι άλλη μία;