Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί στη γη θα είναι ελληνική…

on .

Την αλήθεια και βεβαιότητα αυτή διατύπωσε ο Γάλλος φιλόσοφος, ποιητής και λογοτέχνης Ζαν (Ιωάννης) Ρισπέν (1849-1926). Θαύμαζε πραγματικά την ελληνική γλώσσα (αρχαία και νέα). Ανάμεσα στα άλλα έργα του που έγραψε είναι και μια από τις καλύτερες ελληνικές Μυθολογίες. Οι αλήθειες που εκφράζει ο Ρισπέν έχουν τον τίτλο: «Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη».

Έτσι αρχίζει με ένα εκπληκτικό κείμενο να απαριθμεί όσα μπορούν να συμβούν: 1) Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων. 2) Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλο τον κόσμο. 3) Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλον τον πλανήτη.

Έπειτα, σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.

1. Από την ιατρική σας, τη… φαρμακευτική σας.

2. Από τα Μαθηματικά σας (Γεωμετρία, Άλγεβρα).

3. Από τη Φυσική σας, Χημεία.

4. Από την Πολιτική σας.

5. Από την Αστρονομική σας.

6. Από την καθημερινότητά σας.

Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάμετε το τρίγωνο – οκτάγωνο, την ευθεία καμπύλη, σβήστε τη Γεωμετρία από τα κτίριά σας, τους δρόμους σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε τη δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε τη βαρύτητα και φέρτε το πάνω – κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει έστω και μία ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητά σας κάθε ελληνική λέξη, αλλάξτε τα Ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομά του Χριστού, που και αυτό βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της Ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα Πανεπιστήμιά σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό, διαγράψτε τη φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε…

Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη…

Η πρόκληση, πάντως, ισχύει: «Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί στη γη θα είναι… Ελληνική…».

Είναι γνωστό ότι η ελληνική γλώσσα νομιμοποίησε τις περισσότερες ξένες γλώσσες. Ιδιαίτερα όμως τις Ευρωπαϊκές. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε οι Ευρωπαϊκές γλώσσες ονομάστηκαν κρυπτοελληνικές.

Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Ρισπέν, γι’ αυτό έγραψε τα παραπάνω. Αλλά και ο Will Durant συγγραφέας της μνημειώδους «Παγκόσμιας ιστορίας του Πολιτισμού», μεταξύ άλλων γράφει: Το ελληνικό πνεύμα πότισε τόσο ολοκληρωτικά το σύγχρονο πολιτισμό, ώστε όλα τα ανεπτυγμένα έθνη είναι σήμερα πνευματικές αποικίες της Ελλάδας.

Τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια, η Βουλή και οι Νόμοι, τα στάδια και οι Ολυμπιάδες, η ευγονία και η υγεία, η Χριστιανική Θεολογία, όλα μα όλα κατάγονται από την Ελλάδα. Η Λογοτεχνία μας δεν θα υπήρχε χωρίς την ελληνική παράδοση, το αλφαβητάρι μας ήρθε από την Ελλάδα. Οι γλώσσες μας βρίθουν ελληνικών λέξεων. Το ένα τέταρτο, του αγγλικού λεξιλογίου είναι ελληνικές λέξεις. Οι επιστήμες μας κατακλύζονται από ελληνικούς όρους. Άλλωστε και το όνομα Ευρώπη ελληνικό είναι.

Ευρώπη = Η έχουσα ευρείς ώπας, δηλαδή οφθαλμούς.

Αλλά, εκτός από εκείνες τις λέξεις που πήραν οι Ευρωπαίοι από την ελληνική και φαίνονται εξόφθαλμα ότι είναι ελληνικές, υπάρχει μεγάλος αριθμός λέξεων που έχουν ρίζα ελληνική, αλλά καλύφτηκαν με ευρωπαϊκές καταλήξεις ή παραμορφώθηκαν και δεν διακρίνονται εύκολα. Αυτό είναι πιο έντονο στην αγγλική γλώσσα. Όταν όμως γνωρίζει κανείς πολύ καλά, «εις βάθος», την αγγλική, μπορεί να διακρίνει την καταγωγή της κάθε λέξης.

Αυτό είδαμε στις ομιλίες δύο διακεκριμένων καθηγητών πανεπιστημίου. Ο Ξενοφών Ζολώτας και ο Παναγιώτης Σουκάκος μίλησαν σε διεθνή συνέδρια στην αγγλική γλώσσα. Στις ομιλίες τους, όμως, οι λέξεις ήταν αγγλικές, αλλά ήταν παρμένες από την ελληνική και τις είχαν καμουφλάρει. Στο τέλος της ομιλίας τους καταχειροκροτήθηκαν από όρθιο το ακροατήριο και παρατεταμένα…

Όταν η Ελλάδα μπλέχτηκε στα δίκτυα των μνημονίων και κινδύνευε να καταρρεύσει η οικονομία της, κυκλοφόρησε το βιβλίο της Γερμανίδας ιστορικού της επιστήμης Λεονόρας Ζέελινγκ με τον τίτλο: «Μια πεντάρα για να σωθεί η Ελλάδα». Το μήνυμα που θέλει να περάσει η Ζέελινγκ δεν είναι να σώσουμε την Ελλάδα συγκεντρώνοντας ποσά, πέντε λεπτά (του ευρώ) την κάθε λέξη από τα εκατομμύρια των ελληνικών λέξεων που κυκλοφορούν στην υφήλιο σ’ όλες τις γλώσσες του κόσμου, πληρώνοντας έτσι έναν δίκαιο πολιτιστικό φόρο.

Έτσι, έμμεσα η Ζέελινγκ αναδεικνύει το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε όχι μόνον τις Ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και άλλες γλώσσες του κόσμου. Η συλλογή και η ανάδειξη των ελληνικών λέξεων, που επιχειρεί, είναι φόρος τιμής στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική επιστήμη, αλλά κυρίως και προπάντων έχει το νόημα.

Ζούμε και κινούμαστε στον διανοητικό χώρο της Ελλάδας χωρίς να το συνειδητοποιούμε μιλάμε ελληνικά χωρίς να το ξέρουμε. Το όνομά μας, το νόμισμά μας, η θρησκεία μας, οι επιστήμες μας, οι ιδέες μας ηχούν Ελληνικά!

Το μήνυμα της Λεονόρας Ζέελινγκ βρίσκεται στο τέλος του δοκιμίου: Ζούμε και κινούμαστε στο διανοητικό χώρο της Ελλάδας. Η Ευρώπη να ξυπνήσει, πρέπει να πάψει να είναι σκλάβα του χρήματος και των κερδοσκόπων. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι λαοί της αποτελούν μία οικογένεια πολιτισμική και όχι απλώς έναν οικονομικό συνεταιρισμό. Ως Ευρωπαίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι είμαστε αδέλφια και σαν αδέλφια πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Αυτό σημαίνει κατανόηση και αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη δεν πραγματώνεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλληλεγγύη, επειδή όλοι ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια, της οποίας προπάτορας είναι η Ελλάδα, στην επιστήμη στην τέχνη, στην τεχνολογία. Δεν μπορούμε λοιπόν να απορρίψουμε τον άρρωστο (εννοεί την Ελλάδα) προπάτορα, γιατί τότε η οικογένεια (δηλαδή, η Ευρ. Ένωση) θα διαλυθεί. Πρέπει να την σώσουμε!

Στη συνέχεια η Ζέελινγκ απευθύνεται στους Έλληνες πολίτες: «Αγαπητοί Έλληνες πολίτες, εσείς που μας εκάνατε όλους Έλληνες: Επειδή φαίνεται να σας έχει εγκαταλείψει προσωρινά η παροιμιώδης ελληνική εφευρετικότητα, επιτρέψτε μου να σας βοηθήσω εγώ. Το κάνω, εκτός των άλλων, και γιατί με ντροπιάζει το αίσχος που οι Γερμανοί συμπατριώτες μου «έφεραν» στον πολιτισμό μας: σας βρίζουν καθημερινά για τις οικονομικές σας δυσκολίες και σας απειλούν, ότι η χορήγηση των χρημάτων του Ευρ. Ταμείου δεν θα εγκριθεί.

Έχουν ξεχάσει οι ταλαίπωροι τι σας χρωστάνε; Όπως και οι άνθρωποι προφανώς ολόκληρου του κόσμου, ολόκληρου του πλανήτη έχουν ξεχάσει τι σας χρωστούν. Πολύ ευχαρίστως θα άρχιζα με το κατηγορητήριο των συμπατριωτών μου, αλλά ξέρω ότι ο χρόνος πιέζει, γι’ αυτό καλύτερα να έλθω κατ’ ευθείαν στο θέμα.

Είμαι όμως και λίγο σε απορία: Γιατί εγώ και όχι εσείς, να φτάσω σ’ αυτήν τη λύση, την απλούστερη των λύσεων; Έχετε ξεχάσει τι σας χρωστάει η Δύση και ολόκληρος ο κόσμος; Κανένα αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να πετάξει, κανένα αυτοκίνητο να κινηθεί, καμία τηλεόραση να εκπέμψει, κανέναν πλυντήριο να λειτουργήσει, αν δεν είχε υπάρξει ο πολιτισμός σας, ο πιο χαρισματικός πολιτισμός, με τον οποίο μας ευλόγησε ο Θεός.

Γιατί εσείς είσαστε οι εφευρέτες των Μαθηματικών (αίμα και σκελετό κάθε επιστήμης και προπάντων της τεχνολογίας) αλλά και της φιλοσοφίας εφευρέτες είσαστε, δηλαδή των βάθρων πάνω στα οποία εδράζεται το σύνολο του πολιτισμού μας. Ζούμε, αναζωογονούμαστε και κερδίζουμε χρήματα από εσάς κι εσείς βυθίζεστε στη φτώχια; Αυτό είναι άδικο, πολίτες της Ελλάδας, γι’ αυτό σκέφτηκα το ακόλουθο σχέδιο διάσωσης των οικονομικών σας.

Να ανταμειφθείτε Έλληνες για την υπέροχη προσφορά των προγόνων σας, χωρίς την οποία εμείς εδώ στη Δύση δεν θα υπήρχαμε καν. Από εδώ και πέρα, ο καθένας που χρησιμοποιεί αρχαίες ελληνικές έννοιες και ονόματα θα πρέπει να πληρώνει για κάθε έννοια, για κάθε όνομα, πέντε λεπτά του ευρώ. Οι πρόγονοί σας δημιούργησαν έναν πολιτισμό και μας άφησαν μία κληρονομιά, χωρίς την οποία εμείς σήμερα θα ζούσαμε ακόμη στα δέντρα…

Από όσα είδαμε στα παραπάνω, φαίνεται καθαρά ότι ο Ζαν Ρισπέν είχε απόλυτο δίκιο όταν έγραφε: «Η τελευταία λέξη που θα ακουστεί στη γη θα είναι Ελληνική»…