Οσπρίων…το ανάγνωσμα!

on .

Πάντα η μεσογειακή διατροφή ήταν μία από τις κορυφαίες στον κόσμο! Υπήρξε η πλέον υγιεινή, αρκετά θρεπτική και… σούπερ οικονομική! Τα όσπρια καταλάμβαναν το μεγαλύτερο χώρο, στο…μεσογειακό τραπέζι!

Οι Έλληνες, παρότι μεσογειακός λαός, τα τελευταία χρόνια… σνόμπαραν αυτή τη διατροφή! Είχαν μία σχετική οικονομική άνεση και το «είχαν ρίξει» στο… κοκορέτσι, στις γαρδούμπες και στο γουρουνόπουλο! Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει ο Έλληνας… «ειδικό βάρος», με τη… γαστρονομική πάντα έννοια! (Πολλά κιλά, μεγάλο στομάχι, αχρείαστη ζώνη…).

Στην κανονικότητα… τη διατροφική επανήλθε ο Έλληνας για άλλους λόγους… Στριμώχτηκε οικονομικά απ’ τα μνημόνια και την ακρίβεια και μπήκε αναγκαστικά στους ρυθμούς της… φασολάδας!

«Κέρδισαν έδαφος» στο τραπέζι του όλα τα όσπρια, αλλά ο Άδωνις, παραδόξως, δεν τα συμπεριέλαβε αρχικά στα 51 προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού! Αργότερα… διόρθωσε το λάθος του, μετά την… κατακραυγή των οικονομικά ασθενέστερων!

Σήμερα, οι εταιρίες που ασχολούνται με την εμπορία οσπρίων στην Ελλάδα διαγράφουν… μεγάλες επιδόσεις πωλήσεων! Λογικό είναι να υπάρχουν… αντίστοιχες μεγάλες επιδόσεις και του Έλληνα καταναλωτή, καθ’ όλο το 24ωρο!

Το γεγονός αυτό, της μεγάλης κατανάλωσης οσπρίων στη χώρα μας… κινητοποίησε όλες τις «αλυσίδες» σούπερ – μάρκετ και αύξησαν την τιμή τους κατακόρυφα, με σκοπό το μεγάλο κέρδος! (Μόνο γι’ αυτό νοιάζονται…) Έτσι όλα τα όσπρια που «μπαινόβγαιναν» στη λίστα των 51 φτηνών προϊόντων, τώρα έχουν ακριβύνει πάρα πολύ! Σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπέρασαν και το κρέας! Και ο Έλληνας… βρήκε την ευκαιρία να αλλάξει διατροφικές συνήθειες και… το γύρισε στο κρέας! Άλλο… που δεν ήθελε! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.