Πώς έγινε αυτό;

on .

Πού το βρήκε τόσο χρήμα ο Μήτσος, ήταν η απορία «όλου του καφενείου» στο χωριό! Ήρθε στην αυλή του ένα μεσημέρι… ένα φορτηγό και κατέβασε: καινούριο ψυγείο, κουζίνα, τηλεόραση, ένα κλιματιστικό και ένα… πιστολάκι για τα μαλλιά της γριάς! (αυτός… δεν έχει!)…

Είχε ακούσει στην τηλεόραση πως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές είναι πολύ ενεργοβόρες, όταν είναι παλιές! Και τα άλλαξε όλα… Τον πήρε στο λαιμό του… ο Αυτιάς! Βέβαια, είχε να αλλάξεις ηλεκτρικές συσκευές σχεδόν μισό αιώνα!

Θέλησε να βελτιώσει τη ζωή του έχοντας λίγη κατανάλωση ρεύματος και αρκετή ζέστη το χειμώνα!

Τον είχαν τρομοκρατήσει και «οι ειδικοί» επί του θέματος, που… κατοικοεδρεύουν στην τηλεόραση, τον έβαλε και ο εγγονός του στο «εξοικονομώ» και με… ανακούφιση δήλωσε: Τώρα θα σωθώ!

Και όταν πήγε στο καφενείο… βήχοντας, παρήγγειλε ένα ζεστό τσάι…

- Ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται, του είπαν όλοι με μια φωνή!

- Αλήθεια, τους είπε ο Μήτσος, έχω βήχα, αλλά… το χρήμα πού το είδατε;

- Να εσύ αγόρασες όλα τα ηλεκτρικά είδη! Πώς έγινε αυτό;

- Πούλησα… το κοπάδι, χωριανοί μου, γι’ αυτό! Όλα τα «ζωντανά» τα έδωσα στον τσέλιγκα, στο διπλανό χωριό!

Ο φίλος του ο Θύμιος, που του έχει και περισσότερο θάρρος, του «τα έψαλλε»!

- Τι «εγκλήματα» είναι αυτά που κάνεις Μήτσο; Για να εξασφαλίσεις φτηνό ρεύμα και λίγη ζέστη παραπάνω, πούλησες το κοπάδι σου; Και τα ζώα σου τώρα… βελάζουν στο διπλανό χωριό! Όμως τώρα θα πεινάσεις φουκαρά μου και… ο Αυτιάς κάνει ρεπορτάζ και όχι… μερίδες φαγητού! Βάλε λοιπόν μέσα στο καινούριο σου ψυγείο… αέρα κοπανιστό και στην κουζίνα… φαντάσου πως έχεις βάλει… το ψητό! Ευτυχώς που έχεις καλούς φίλους στο χωριό!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.