Η βαθιά κρίση του πολιτικού λόγου…

on .

Από τα «άντρα των κακοποιών», στα οποία είχαν μετατραπεί, επί δεκαετίες, οι Φοιτητικές Εστίες του Ζωγράφου και «κανένας» δεν είχε πάρει χαμπάρι, στην τραγική υπόθεση της δωδεκάχρονης μαθήτριας. Κι αυτή, όπως ήταν επόμενο, «συγκλόνισε» το πανελλήνιο και, όπως θα έγραφε αν ζούσε σήμερα ο Γρυπάρης, «όλοι (πολίτες και πολιτικοί) δρομούν φορά, τυφλοί μέσα στη νύχτα (την πνευματική, κοινωνική και πολιτική, που βρισκόμαστε), μέσα στην πολιτεία την κοιμισμένη, να προφτάσουν, όχι μ’ ελπίδα πως μπορεί να’ ν ψεύτρα η συμφορά, παρά να δουν τα μάτια τους και τη χορτάσουν».

Γιατί για «συμφορά» πρόκειται ή αν θέλετε για «κατάντια», όπως άλλωστε αποφάνθηκαν οι πολιτικοί μας. Ας δούμε όμως τα γεγονότα, όπως οι Επιμηθείς, προς Επιμηθείς απευθυνόμενοι, τα παρουσίασαν: Ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στον Κολωνό, άνθρωπος, μέχρι πρότινος, «υπεράνω πάσης υποψίας» εκβίαζε και εξέδιδε -ακόμα και σε οίκο ανοχής- σε γνωστούς και αγνώστους τη δωδεκάχρονη μαθήτρια -και μέλος πολυμελούς οικογένειας. 

Η μητέρα της εργαζόταν στο κατάστημα του βιαστή και μαστροπού καταστηματάρχη, χωρίς, όπως λέει, να γνωρίζει τα όσα συνέβαιναν με το αφεντικό της και με την κόρη της. Πάντως, προς το παρόν, η μητέρα «συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπίας», ο δε πατέρας «συνελήφθη προσωρινά διότι βρέθηκε στο σπίτι του μικρή ποσότητα ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος». 

«213 συμπολίτες μας, αρκετοί των οποίων ήταν και αυτοί υπεράνω πάσης υποψίας, ανέμεναν στη λίστα του βιαστή -προαγωγού», έως ότου έλθει η σειρά τους, για να ικανοποιήσουν τη σεξουαλική τους διαστροφή, βιάζοντας τη δωδεκάχρονη μαθήτρια και καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο. «48χρονος συνελήφθη, διότι εβίαζε την 13χρονη κόρη της συντρόφου του». «Δυο αστυνομικοί εν ενεργεία συνελήφθησαν και κρατούνται, διότι παρέσυραν και εβίασαν 19χρονη, μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας». 63χρονος συνελήφθη και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για σεξουαλική καταπίεση ανηλίκων. 29χρονος ποδοσφαιριστής συνελήφθη, διότι ασελγούσε σε ένα τετράχρονο αγόρι, την επίβλεψη του οποίου είχε αναλάβει, με αμοιβή, η μητέρα του ποδοσφαιριστή.

«Η Αντιδήμαρχος Αθηναίων», προφανώς υπεύθυνη για την προστασία ανηλίκων του Δήμου, αναφέρει δημόσια πως «λαμβάνει συνεχώς κλήσεις και καταγγελίες που έχουν σχέση με την προστασία ανηλίκων». Σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν από τα Μ.Μ.Ε., κατά τους τελευταίους 8 μήνες κακοποιήθηκαν 300 ανήλικα παιδιά. Λάβετε υπόψη σας και τις κακοποιήσεις που για πολλούς λόγους δεν καταγγέλθηκαν και σχηματίστε μια εικόνα του «κοινωνικού κράτους» στο οποίο βρισκόμαστε.

Κοινωνία ώρα μηδέν! Και ο πολιτικός κόσμος, πώς αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση»; Ας δούμε μερικά περιστατικά: 

-Βουλευτής της αντιπολίτευσης και υπουργός της κυβέρνησης συζητούν -τρόπος του λέγειν- σε τηλεοπτικό παράθυρο το θέμα του βιασμού της 12χρονης.Το λόγο παίρνει ο βουλευτής ο οποίος αποφαίνεται, μεταξύ των άλλων, ότι: «Οι Αρχές ακόμα αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία των 213 υποψήφιων βιαστών, κάθε καθυστέρηση ισοδυναμεί με συγκάλυψη». Και ο υπουργός απαντά: «Είστε ένας άθλιος συκοφάντης, βρωμερός, τρισάθλιος». Δεν χρειάζεται συνέχεια! 

-Βουλευτής της αντιπολίτευσης κατηγορεί τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι καθυστερεί την ανακοίνωση των ονομάτων των βιαστών και χαρακτηρίζει τη στάση του «κατάντια». Και ο Υπουργός απαντάει ότι «κατάντια είναι να θέλεις να εκμεταλλευτείς το δράμα μιας 12χρονης για αντιπολιτευτικούς λόγους». Αξιολογήστε το χαρακτηρισμό «κατάντια».

-Κάποια βουλευτής της αντιπολίτευσης απευθύνεται σε βουλευτή της συμπολίτευσης και εις ώτα ακουόντων του λέει: «πώς νιώθεις που ανήκεις στο κόμμα των Παιδεραστών»; Και εκείνος της απαντά: «Τι είναι αυτά που λες», χωρίς να υπάρχει συνέχεια. Ειπώθηκε πως παρενέβη η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της βουλευτού, και, αν αληθεύει, η βουλευτής ζήτησε συγγνώμη.

Βουλευτής της αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο σημειώνει: «Ν.Δ. παιδεραστές». Εκ των υστέρων διαπιστώνει ότι έκανε λάθος και αποσύρει την ανάρτηση.

Προσθέστε στα παραπάνω τα όσα διαδραματίζονται στη Βουλή με τους αρχηγούς των κομμάτων κατά τις «εκτός ημερήσιας διάταξης «συζητήσεις» και σκεφθείτε αν έχει δίκιο ή άδικο ο γνωστός συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος ήδη από το 1983 διαπίστωνε ότι υπάρχει: «βαθιά κρίση του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα». Και συμπλήρωνε: «Η γενική αυτή κρίση συνεπάγεται τις πολλές ειδικές της μορφές: την κρίση στην παιδεία, την κρίση στη δικαιοσύνη, την κρίση στον πολιτισμό, την κρίση στην κομματική ζωή, την κρίση στη διοίκηση, τελικά τη βαθιά κρίση που περνά η σχέση του πολίτη με την πολιτεία».

Και όταν μιλάμε για πολιτεία δεν εννοούμε μόνο το κράτος, αλλά όλους του παράγοντες που είναι συγκαθοριστικοί για τη συμβίωση μέσα σε έννομη τάξη. Σημαίνει κράτος και κοινωνία. Σημαίνει κυβέρνηση, Βουλή, δικαστήρια, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διοίκηση, σημαίνει παράλληλα, εκτός από τα παραπάνω, κόμματα, συνδικαλισμό, τύπο, επιστήμη, εκκλησία, πολίτες. Προπαντός σημαίνει πολίτες! Μόνο άνθρωποι με πολιτική σκέψη -όχι με κομματική υποταγή και εξάρτηση-κερδισμένη από μια κατάλληλη παιδεία (όχι με υπνοπαιδεία σαν κι αυτή που προσφέρεται όλα αυτά τα χρόνια στα παιδιά μας) μπορούν να είναι συνειδητοί και υπεύθυνοι πολίτες: Να συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να έχουν τη δύναμη και την τόλμη (θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία) να αμφισβητούν και, όπου χρειάζεται, να καταγγέλλουν το πολιτικό και παραπολιτικό κατεστημένο που έχει τον τρόπο και τα μέσα να εξασφαλίζει στους κοινωνικούς χώρους τους οποίους καθοδηγεί και ελέγχει την κυριαρχία των κατεστημένων δυνάμεων, των λίγων με τη μεγάλη δύναμη. 

Μας ειδοποίησε για τούτο, πριν από 2500 χρόνια ο Πλάτων ο οποίος έγραψε: «Κάθε Λαός είναι άξιος των ανθρώπων που τον κυβερνούν».

ΣΠΥΡΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ