Συνεχίζεται η τραγωδία της Ι. Μονής Βισικού…

on .

 Τελική απόφαση και διαταγή: Η παρακράτηση των Ιερών Εικόνων της Ι. Μονής Βισικού από την Μητρόπολη Ιωαννίνων ολοκληρώθηκε. Παρά την έντονη αγανάκτηση, τις διαμαρτυρίες υπευθύνων αλλά και απλών προσκυνητών της Μονής, παρά την κατανόηση και συμπαράσταση του τοπικού Τύπου, αλλά και την προσωπική παράκληση στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, η Ιερά Μητρόπολη αγνόησε τους πάντες και τα πάντα, και οικειοποιήθηκε τα προσκυνήματα, για την ανεύρεση και τον επαναπατρισμό των οποίων κάποιοι αγωνίστηκαν επί χρόνια, ενώ η ίδια η Μητρόπολη ουδεμία συμμετοχή είχε στην προσπάθεια.

Πραγματικός της σκοπός δεν είναι η ασφάλεια, την οποία ισχυρίστηκε, άλλωστε αυτή είχε εξασφαλιστεί και εγγυηθεί, αλλά προφανώς, το Μουσείο της οδού Κουντουριώτη. Έτσι, σήμερα οι χωριανοί και φίλοι της Μονής δεν γνωρίζουν πού θα πάνε για να προσκυνήσουν την Γέννηση και την Βάπτιση του Κυρίου μας: Στο Μουσείο; Στα Γραφεία; Στα ράφια και τις αποθήκες της Μητρόπολης;

Στη σύγχρονη ιστορία και στα αρχεία της Μονής υπάρχουν αρκετά ονόματα Ευεργετών και Δωρητών. Σήμερα θα προστεθούν, δυστυχώς, μειωτικά και αρνητικά,  ονόματα κάποιων οι οποίοι είτε αδιαφόρησαν είτε την αδίκησαν και την έβλαψαν, ενώ έπρεπε να την υποστηρίξουν και να την προστατέψουν. Το Βισικό, παρά την αναστήλωση, τη συντήρηση και τη σημερινή του άριστη κατάσταση, μένει απομονωμένο και καταφρονημένο. 

Όμως, η Παναγία η Βισικιώτισσα τους δωρητές και τους ευεργέτες Της τους  μακαρίζει και τους ευλογεί, αλλά και τους άλλους, τους διώκτες Της, σαν Μεγαλόχαρη Μητέρα τους συγχωρεί.

* Ο Κωνσταντίνος Βίκας είναι Μοναστηριακός Επίτροπος.