Θα καεί… το πελεκούδι!

on .

● Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και… φωτιά! Ήδη ξεκίνησαν στην ορεινή Ελλάδα, να καίνε τα τζάκια! (με τον πρατηριούχο της περιοχής, δεν μπήκαν καν στον κόπο και να ρωτήσουν, πόσο πάει το λίτρο πετρελαίου!)

Η μάχη των μαχών έχει ήδη ξεκινήσει… Η φράση, το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, δεν ισχύει πλέον…

Το ξύλο… βγήκε από την αποθήκη, νωρίς-νωρίς, μήνα Οκτώβρη!

Και αν δεν επαρκεί, «πέφτουν στο τζάκι του φτωχού» και… γυψοσανίδες και φορμάικες και ό,τι άλλο! (οι παλιές ρόδες αυτοκινήτου, παραμένουν… στην εφεδρεία!)

Με δύο λόγια, φέτος θα καεί… το πελεκούδι!

Έχουν «ανάψει» πολλές φωτιές παντού!

Μια «μεγάλη φωτιά» που δεν λέει να σβήσει κι ας γίνονται «πυροσβεστικές κινήσεις», είναι στα σούπερ μάρκετ!

Σαν καταναλωτής, στέκεσαι στα ράφια τους και απλώς… κοιτάζεις εκστασιασμένος, λες και βρίσκεσαι στην έκθεση… ενός μεγάλου ζωγράφου! Ωραίες συσκευασίες… υψηλών προδιαγραφών και… απίθανων τιμών! Τις παρακολουθείς με δέος και στρίβεις ύστερα… προς το καλάθι των προσφορών, το καλάθι των φτωχών!

Μάχες λοιπόν επιβίωσης…

Στα σπίτια, υπάρχει κλίμα δυσφορίας! Ο πατέρας «κλείνει» τα φώτα για οικονομία και τα παιδιά του τα «ανάβουν», δείχνοντας αδιαφορία! (άλλος πληρώνει…)

Στις πολυκατοικίες, συγκεντρώνονται όλοι για… να διαφωνήσουν για τη θέρμανση, λόγω οικονομικής στενότητας! Κυριαρχεί η άρνηση και η… αυταπάρνηση για το κρύο!

Ο μπάρμπα Μήτσος, στη μονοκατοικία του χωριού, θα το παλέψει με κάθε τρόπο!

Αλλά ρίχνει και τις «μπηχτές» του στο μπατζανάκη του, που πήγε εν μέσω κρίσης στην Αθήνα, με γυναίκα και παιδιά, για καλύτερη ζωή, μένοντας σε μια… μεγάλη γκαρσονιέρα!

Ήθελες μεγάλη ζωή, στο… κλεινόν άστυ, του είπε.

Τώρα, έλα στο χωριό, να πάρεις τα… κλινοσκεπάσματα, απ’ το πατρικό σου, αλλιώς σε βλέπω να γίνεσαι… παγοκολόνα! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.