Ανεπίδεκτος μαθήσεως…

on .

● Πολλές οι αρετές του Έλληνα, αλλά και τα κουσούρια του, δεν είναι λίγα… Από τη μία, φιλότιμος, ευαίσθητος, αλληλέγγυος και εργατικός! Κι από την άλλη, ευέξαπτος, ανυπόμονος, ενίοτε πονηρός, δολιχοδρόμος και… μόνιμα φτωχός! Με τα «συν» και τα «πλην» του, επιβιώνει στη δύσκολη εποχή που περνάμε! Δυσκολεύεται αρκετά, γιατί απέναντί του, έχει και ένα κράτος δυσκίνητο! Πολλές φορές το κράτος, «τρέχει» μόνο του και βγαίνει… δεύτερο! «Λειτουργεί» σε πολλά θέματα…κατόπιν εορτής! Ποιος δεν θυμάται την «παρουσία–απουσία του» στην Αττική οδό, όταν χιόνισε ένα μεσημέρι, αλλά το κράτος βρέθηκε απροετοίμαστο, γιατί… υπολόγιζε να χιονίσει τη νύχτα! (πιάστηκε βαθιά νυχτωμένο!) Και μετά από αυτό… το ατόπημα, νομοθετεί, για να βοηθήσει τους πολίτες!

Τώρα, με υπουργική απόφαση, θα πρέπει στο αυτοκίνητο να υπάρχουν αλυσίδες και να τοποθετούνται στη χιονόπτωση! Διαφορετικά θα υπάρχει πρόστιμο στον παραβάτη, ύψους 80 ευρώ! (άλλο χαράτσι και τούτο…)

Βέβαια ο οδηγός του οχήματος, θα πρέπει να γνωρίζει να… φοράει αλυσίδες (…όχι στο λαιμό του), αλλά στις ρόδες του αυτοκινήτου! Και επιπροσθέτως να υπάρχουν στο αυτοκίνητο και… χιονοκουβέρτες, εάν τυχόν εγκλωβιστεί κάποιος στην Εθνική οδό και όπου αλλού! 

Ήρθε λοιπόν ο νόμος και δίνει λύσεις…

Αλλά το ίδιο δεν συμβαίνει και σε δρόμους – καρμανιόλα, όπου γίνονται δεκάδες τροχαία δυστυχήματα και αποφασίζονται… εκ  των υστέρων παρεμβάσεις, για τη βελτίωσή του;

Ο μπαρμπα Μήτσος, λοιπόν, σαν υπεύθυνος και… νομοταγής πολίτης, συμμορφώθηκε αμέσως με την υπουργική απόφαση! Κατέβηκε από την Άνω Ραχούλα με το ντάτσουν και πήγε να αγοράσει αλυσίδες. «Ακούμπησε» 200 ευρώ, αλλά προέκυψαν και άλλα έξοδα! Έπρεπε να μάθει να τις… φοράει στις ρόδες! Πήγε σε ένα… γκαραζιέρη, για ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο! (φτηνό… 20 ευρώ!), επειδή όμως ήταν… ανεπίδεκτος μαθήσεως, χρειάστηκαν τέσσερα μαθήματα! (πάνε τα 80 ευρώ!)

Πάντως ο γκαραζιέρης του πρότεινε μια άλλη λύση: Αντί για αλυσίδες και να ξεμπλέξει από το «βάλε – βγάλε» να πάρει χιονολάστιχα, που στοιχίζουν 1000 ευρώ!

Και ο Μήτσος… οργισμένος του λέει: Τι είναι αυτά που λες μάστορα; Το ντάτσουν που έχω, αξίζει μόνο 500 ευρώ! Με τα 1.000 ευρώ, παίρνω… άλλα δύο ντάτσουν!

Δεν ακούγεται παράλογος… ο συλλογισμός του! 

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.