Τα έργα και τα χρήματα του Δήμου Ιωαννιτών…

on .

 Είθισται η κοινή γνώμη κάθε Δήμου να αξιολογεί τον εκάστοτε Δήμαρχο με τα εκτελούμενα έργα στα όρια του Δήμου του. Αυτή η κρίση ρυθμίζει και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής. Και είναι διαπιστωμένο ότι ο κόσμος βαθμολογεί αντικειμενικά και αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Με αναφορά λοιπόν στα σχόλια των δημοτών του Δήμου Ιωαννίνων είναι υψηλή η βαθμολόγηση της τωρινής Δημοτικής Αρχής ανεξάρτητα από παραταξιακές αντιλήψεις ή από τη σχέση του πολίτη με τον Δήμαρχο. Πράγματι από μέρα σε μέρα εδραιώνεται η συλλογική εκτίμηση ότι ο Δήμος σήμερα παρά τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις γενικότερα της χώρας εκτελεί πολλά και σημαντικά έργα σε όλο το εύρος του, στην πόλη και στα χωριά. Τούτο είναι ορατό από όλους και παντού.

Έτσι εξηγείται και το λογικό ερώτημα του κόσμου: «Πού βρίσκει τόσα χρήματα και πώς εκτελούνται τόσα έργα μαζί;». Βεβαίως η απάντηση βρίσκεται στις ικανότητες του Δημάρχου και των συνεργατών του. Και θα ήταν παράλειψη να μην τονίζεται ότι το όλο έργο φέρει και την υπογραφή του συνόλου των συνεργατών και των συνεργαζομένων με τον Δήμαρχο.

Επίσης είναι γεγονός ότι εντυπωσιάζει ο οργασμός των έργων σήμερα, επειδή τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί εξέλιξης έργων στα Γιάννενα ήταν αργοί και μάλλον στάσιμοι. Κυριαρχούσε περισσότερο ο υποσχετικός λόγος με δόσεις λαϊκισμού και η απόκρυψη οράματος και προγράμματος. Αλλά και ο παραγοντισμός κάποιων «επωνύμων» καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή, όπου θα γίνονταν κάποιες μικροεπεμβάσεις.

Αντίθετα σήμερα με την καθοδήγηση του Δημάρχου υπάρχει ένας σοβαρός, μελετημένος και ολοκληρωμένος προγραμματισμός έργων με βάση τις υπαρκτές ανάγκες κάθε περιοχής και με ρεαλιστική κοστολόγηση. Έτσι ερμηνεύεται και η κατανόηση εκ μέρους των δημοτών και η ικανοποίηση των πολιτών από τα εξελισσόμενα έργα. Όλες οι επεμβάσεις βελτιώνουν τις υποδομές, καλυτερεύουν την ποιότητα της καθημερινότητας και γενικά δημιουργούν συνθήκες ευνοϊκές με σεβασμό στις ποιοτικές και ουσιαστικές απαιτήσεις του πολίτη.

Όσο για τα ερωτήματα από πού αντλούνται τόσα χρήματα, γίνεται φανερό ότι, όταν μια Δημοτική Αρχή γνωρίζει τι χρειάζεται ο Δήμος και διεκδικεί με αρχές και χωρίς σκοπιμότητες, τότε η Κυβέρνηση και πόρτες ανοίγει και ακούει πρόθυμα τις προτάσεις για εξεύρεση πόρων από ευρωπαϊκά ταμεία.

Οπωσδήποτε το κύρος της προσωπικότητας του Δημάρχου ασκεί ανάλογη επιρροή στα κέντρα των αποφάσεων, αφού η αξιοπιστία και η σοβαρότητα διαμορφώνουν και τις σχέσεις στα διάφορα επίπεδα εξουσίας. Και είναι ευτύχημα για τον Δήμο των Ιωαννίνων που τρεις παρατάξεις συνεργάζονται και ξεπερνάνε τις αγκυλώσεις και τις παθογένειες της απλής αναλογικής.

Όσο για την Αντιπολίτευση του Δήμου, εκτιμώ πως έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Και αυτό οφείλεται στο ότι ο κ. Μπέγκας και η κ. Καλογιάννη «καίγονται» για την μελλοντική τους παρουσία, αφού το έργο της Δημοτικής Αρχής όλο και στενεύει τα όρια της προσωπικής τους ματαιοδοξίας.

Και έχει την αξία του να σκεφτούμε το πώς αντιμετώπισαν ακόμα και το ζήτημα με το παλαιό Πανεπιστήμιο: Αντί να εκφράσουν την ικανοποίηση για την παραχώρηση του Πανεπιστημίου και τη χρηματοδότηση με έντεκα εκατομμύρια για την ανακατασκευή του, καταφεύγουν σε παραληρήματα του τύπου «δεν έγινε διαβούλευση κ.α.»! Όμως οι συμπολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο Δήμος δεν θα πληρώνει 500.000 ευρώ ενοίκια και θα υπάρχει διοικητική εξυπηρέτηση από τον Δήμο.

Από το σύνολο των δράσεων της Δημοτικής Αρχής υπό τον κ. Ελισάφ γίνεται φανερό σε όλους ότι πέραν των θεσμών και των παρατάξεων και τα πρόσωπα δίνουν το πρόσημο για την πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων. Επομένως είναι αξίωμα η άποψη ότι οι αιρετοί άρχοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας περιοχής, εφόσον προτάσσουν το καθήκον και είναι απαλλαγμένοι από συμπλέγματα σκοπιμότητας και εξάρτησης.