Εθνική σύνταξη στους Βορειοηπειρώτες…

on .

 Στον «Πρωϊνό Λόγο» (9-8-2022) διαβάσαμε ότι, με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή εθνικής σύνταξης και στους ομογενείς εξ Αλβανίας από 40 σε 30 έτη. Πρόκειται για σωστή και δίκαιη απόφαση γιατί δεν είναι δυνατό να θεμελιώνει κάποιος σύνταξη μετά από 40 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, αφού η επικοινωνία των Βορειοηπειρωτών με την Ελλάδα επανήρχισε  το 1990, χρονιά που κατέρρευσε το προηγούμενο καθεστώς στην Αλβανία. Οι άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί με τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και η επικοινωνία και επαφή είχαν παγώσει για σχεδόν μισόν αιώνα.

Για τους όρους της απονομής της σύνταξης, για την απόδειξη της ιδιότητας του ομογενούς, για τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται και για άλλες λεπτομέρειες, έχουν γίνει ανακοινώσεις και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται.

Η Βορειοηπειρωτική οργάνωση «Ομόνοια» για τον νέο νόμο που ρυθμίζει το ζήτημα των συντάξεων στους υπερήλικες δήλωσε ότι πρόκειται για «πράξη έμπρακτης στήριξης της Ελληνικής Μειονότητας». Θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές ενισχύουν τους Βορειοηπειρώτες να παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες και να έχουν οι υπερήλικες μια αξιοπρεπή διαβίωση. Η ευχαριστήρια δήλωση των διοικούντων την «Ομόνοια» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να γνωρίζει ο πρόεδρος και οι αποτελούντες το Συμβούλιο της «Ομόνοιας» ότι χρειάζεται να ενοχλούμε συνέχεια τις ελληνικές και τις αλβανικές Αρχές για τη στήριξη του βορειοηπειρωτικού κόσμου. Ας έχουμε πάντοτε υπόψη τη θυμοσοφία του λαού μας: «Εάν δεν κλάψει το παιδί δεν το βυζαίνει η μάνα».

Οι Βορειοηπειρώτες για χρόνια παρακαλούσαν να μειωθεί ο χρόνος της απονομής σύνταξης, αλλά δεν εισακούονταν. Ας είναι, έστω και τώρα. Η λύση που δόθηκε θα ανακουφίσει τους ομοεθνείς μας και τις οικογένειές τους και θα συντελέσει στην παραμονή τους στον γενέθλιο τόπο. Θα σταματήσουν και οι ειρωνείες των Αλβανών. Όπως μας μεταφέρουν πολλοί Βορειοηπειρώτες οι Αλβανοί τους ειρωνεύονται λέγοντάς τους ότι τους εγκατέλειψε η Ελλάδα ενώ αντιθέτως βοηθιούνται από την αλβανική κυβέρνηση.

Υπάρχουν, βέβαια και οι μεμψιμοιρούντες, οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι την παροχή σύνταξης στους Έλληνες που ζουν στην Αλβανία και αποτελούν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Σ’ αυτούς είναι εύκολη η απάντηση. Οι Βορειοηπειρώτες είναι γνήσιοι, καθαροί Έλληνες με ελληνική συνείδηση. Για εκατό χρόνια αγωνίζονται, σε ένα εχθρικό περιβάλλον, να κρατήσουν την ορθόδοξη πίστη τους και το ελληνικό τους φρόνημα. Οι Βορειοηπειρώτες είναι ομοεθνείς, όμαιμοι και ομόθρησκοι. Κυρίως, στα δίσεκτα και πέτρινα χρόνια της χοτζικής λαίλαπας, για σχεδόν πενήντα χρόνια, λοιδορήθηκαν, ταπεινώθηκαν, κατήντησαν αναξιοπρεπείς για μόνο τον λόγο ότι ήταν Έλληνες. Πολλοί φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέθαναν στις απάνθρωπες φυλακές του Χότζα.

Σ’ αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον μπόρεσαν να διατηρήσουν τη μητρική τους γλώσσα και το ελληνικό τους φρόνημα. Οι ελληνοδάσκαλοι, με όσες γνώσεις διέθεταν, δίδαξαν στα βορειοηπειρωτόπουλα την ελληνική γλώσσα και με φόβο την ελληνική ιστορία.

Είναι συγκλονιστικές οι μαρτυρίες εκείνων που καταδικάζονταν σε πολυετείς φυλακίσεις. Τους καταδίκαζαν ως «φιλέλληνες» και εκείνοι φώναζαν από τα έδρανα του κατηγορούμενου: «Δεν είμαστε φιλέλληνες είμαστε Έλληνες». Γι’ αυτούς και για εκείνους που ζούσαν με το φόβο και μεγάλωσαν τα παιδιά τους με τα ελάχιστα τρόφιμα του συνεταιρισμού δεν αξίζει μια πενιχρή συνταξούλα; Η νέα ρύθμιση ανακούφισε πολλούς υπερήλικες, οι οποίοι δεν θα γίνονται βάρος στα παιδιά τους.

Καλώς λοιπόν ελαττώθηκαν τα χρόνια για την απονομή της εθνικής σύνταξης στους υπερήλικες. Όμως, έχουμε τη γνώμη και διερμηνεύουμε τις σκέψεις του συνόλου των Βορειοηπειρωτών ότι το πιο σωστό και εθνικό ωφέλιμο είναι η πενιχρή σύνταξη στους υπερήλικες Βορειοηπειρώτες να δίνεται στον τόπο που κατοικούν στην Βόρειο Ήπειρο και όχι στην Ελλάδα, που αναγκάζονται να εκπατρίζονται. Η ομαδική φυγή από τα πατρικά χώματα αποψίλωσε τους ελληνικούς πληθυσμούς. Είναι κρίμα να ερημώνεται συνεχώς ο τόπος και να συρρικνώνεται επικίνδυνα ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός. Η συνεχής πληθυσμιακή μείωση εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους.

Προς αυτή την κατεύθυνση να τείνει η ελληνική κυβέρνηση. Να δίνεται η σύνταξη δηλ. στους υπερήλικες στη γενέτειρά τους, εκεί που ζουν. Έτσι και οι ηλικιωμένοι θα παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες και οι χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα θα πηγαίνουν με τα παιδιά τους στα ελληνοχώρια της καταγωγής τους και θα επισκέπτονται τους γονείς και παππούδες τους. Η ρύθμιση αυτή θα έχει για όλη τη Μειονότητα ευεργετικά αποτελέσματα. Με το χρόνο παιδιά και εγγόνια θα επαναπατρίζονται. Η επιστροφή τους θα ξαναδώσει ζωή και θα βοηθήσει να παραμένει ο τόπος στους Έλληνες κατόχους τους και δε θα καταπατείται από επήλυδες Αλβανούς.

Αυτό είναι το εθνικό συμφέρον.

*Ο Νίκος Υφαντής είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών