ΝΑΙ στην πληροφόρηση ΟΧΙ σε υπερβολές!

on .

Η πληροφόρηση, που παρέχουν τα αθηναϊκά, κυρίως, ΜΜΕ σε πολλά ζητήματα εμφανίζει υπερβολές, και μάλιστα συχνά ακραίες, που στην ουσία οδηγούν σε παραπληροφόρηση!

Και, δυστυχώς, η κοινή γνώμη διαμορφώνει πολλές φορές, λανθασμένη αντίληψη για διάφορα συμβάντα, ενώ και αρμόδιοι παράγοντες επηρεάζονται από τα «εντυπωσιακά» στοιχεία, που προβάλλονται, με σκοπό «ψάρεμα» τηλεθεατών από τα τηλεοπτικά κανάλια ή επισκεψιμότητα από τις ιστοσελίδες ή αναγνωσιμότητα από τις εφημερίδες.

Ναι στην ενημέρωση, όχι όμως στον αποπροσανατολισμό! Και πιο συγκεκριμένα: Προέκυψαν πρόσφατα δύο περιστατικά με κτηνοτρόφους στην Ήπειρο, ο ένας στη Θεσπρωτία (σε χωριό της Παραμυθιάς) και ο άλλος στα Ιωάννινα (σε χωριό της Ζίτσας), οι οποίοι κατηγορήθηκαν για κακοποίηση ζώων.

Και προτού καν προλάβουν να ασχοληθούν οι αρμόδιες αρχές με τα θέματα, τα ΜΜΕ των Αθηνών είχαν... εντοπίσει τους ενόχους, τους είχαν δικάσει και τους είχαν καταδικάσει! Αποτέλεσμα; Η διαπόμπευσή τους, πριν την τελική κρίση της δικαιοσύνης. 

Στην υπόθεση του κτηνοτρόφου της Παραμυθιάς προκλήθηκε σάλος, γιατί, λέει, ψοφούσαν από την πείνα οι αγελάδες του και μάλιστα «βρωμούσε» ο τόπος από τα κουφάρια! Έγινε μια καταγγελία από Φιλοζωική Οργάνωση, υιοθετήθηκε άκριτα και της δόθηκε «μυθική» διάσταση. 

Τι προέκυψε από την έρευνα των αρχών; Είχε δηλώσει ο κτηνοτρόφος 40 αγελάδες, βρέθηκαν και οι 40, άρα καμία δεν ψόφησε, ενώ τέσσερις βρέθηκαν αδύνατες, λόγω ασθένειας, όπως υποστήριξε ο κτηνοτρόφος και βεβαίωσε κτηνίατρος... Άνθρακες ο «θησαυρός», που προέβαλαν κάποιοι, κατά τα άλλα έγκριτοι δημοσιογράφοι των Αθηνών και τους ακολούθησαν με αναδημοσιεύσεις και τοπικές ιστοσελίδες!

Στην υπόθεση του κτηνοτρόφου από χωριό της Ζίτσας, που φέρεται ότι κακοποίησε το γάιδαρό του, είχαμε περιγραφές εκτεταμένες και κάπως «τραβηγμένες». Όλο το βάρος δόθηκε στο γεγονός ότι ήταν αντιδήμαρχος του δήμου Ζίτσας. 

Το τι πραγματικά συνέβη, θα το βρει η δικαιοσύνη, το «σούσουρο», όμως, που προκάλεσαν τα μέσα ενημέρωσης, κινητοποίησε ακόμη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος με επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου, ζήτησε την παύση του αντιδημάρχου από τα καθήκοντά του. 

Ούτως ή άλλως το έκανε ο δήμαρχος Ζίτσας, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα στα δικαστήρια. 

Δυστυχώς, όπως πολλά πράγματα στη χώρα μας, έτσι και η δημοσιογραφία, περνά κρίση. Εκτεταμένη μάλιστα...

Το δικαίωμά του να πληροφορείται ο πολίτης ελεύθερα, είναι αναφαίρετο. Η πληροφόρηση, όμως, είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας ή έκφραση προσωπικής άποψης, που χρησιμοποιεί ως εργαλεία τη διαστρέβλωση, την απόκρυψη, την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση των πραγματικών περιστατικών.

Ο περιφερειακός τύπος αντιστέκεται ακόμη στην παρακμή και παρουσιάζει νηφάλια τα γεγονότα. Το στοίχημα είναι να επιμείνει και να μην παρασυρθεί σε μια δημοσιογραφία, που κραυγάζει, αλλά σε μια δημοσιογραφία, που ενημερώνει ψύχραιμα και ουσιαστικά...

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ