Δωδώνη, η κοιτίδα του Ελληνισμού… (Με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση στο αρχαίο Θέατρο)

on .

 Ξεχωριστή μέρα για τον ιερό χώρο της Δωδώνης και για την Ήπειρο γενικότερα η 16η Ιουλίου 2022.Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο το έργο της ποιήτριας Γιώτας Παρθενίου «Ύμνος εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης», σε σύνθεση Κώστα Λώλη, με την παρουσία των αρχών της πόλης και της περιοχής, καθώς επίσης και πλήθους κόσμου.

Επρόκειτο για εκδήλωση ιδιαίτερης τιμής και οφειλόμενου σεβασμού προς αυτόν τον Ιερό χώρο ο οποίος αποτέλεσε την αέναη πηγή που τροφοδοτούσε με τα νάματά της την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για την οποία διακρίθηκε η ιδιαίτερη πατρίδα μας, η Ήπειρος. Μια κληρονομιά που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, τότε που ο ευλογημένος αυτός χώρος της Ηπείρου, με επίκεντρο το Ιερό της Δωδώνης αποτέλεσε την πρώτη του Ελληνισμού κοιτίδα και συνταίριασε αρμονικά του πνεύματος τη σοφία με την ανδρεία του σώματος.

Αυτό το γεγονός βέβαια δεν έγινε τυχαία. Και τούτο γιατί η Ήπειρος υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, το λίκνο του πολιτισμού, οι δε κάτοικοί της υπήρξαν τα πρώτα ελληνικά φύλα, διατήρησαν τους αρχαίους οικονομικούς και πολιτιστικούς τρόπους οργάνωσης και άθικτα σχεδόν τα κοιτάσματα του Ελληνισμού.

Εδώ στην Ήπειρο, όπως είναι γνωστό, υπήρξε η αρχαία Ελλοπία, περιοχή γύρω από τη Δωδώνη και την κοιλάδα των Ιωαννίνων, όπου κατοικούσαν οι αρχαίοι Σελλοί ή Ελλοί, από τους οποίους, κατά τους γλωσσολόγους, προέρχεται η λέξη Ελλάς. Εδώ υπήρχε το Ιερό της Δωδώνης, με το αρχαιότερο Μαντείο στον ελληνικό χώρο, κοινό των Ελλήνων λατρευτικό κέντρο, αφιερωμένο στο « Δωδωναίο Δία τον Πελασγικό», που έκανε το φιλόσοφο Αριστοτέλη να θεωρήσει την Ήπειρο «πραγματική κοιτίδα του Ελληνισμού», και να απευθύνει προς αυτήν τον υπέροχο ύμνο του με τη φράση «Αρχαία Ελλάς εστίν η περί την Δωδώνην και τον Αχελώον χώρα».

Με αυτό ακριβώς το πνεύμα και με έντονες τις αναμνήσεις της από τα παιδικά της χρόνια που τα πέρασε σ’ αυτόν τον Ιερό Χώρο της Δωδώνης, παιδικά χρόνια που αγρυπνούν μέσα της και τη γεμίζουν από πλούτο συναισθηματικό, με αξεθύμαστη την έντασή του και γονιμοποιητική του ικανότητα, η γνωστή σε όλους μας ποιήτρια και επίλεκτο μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και ποιητική δημιουργία αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, η Γιώτα Παρθενίου συνέθεσε τον « Υμνον εις το Ιερόν και Μαντείον Διός Ναΐου και Διώνης», που ακούστηκε, για πρώτη φορά, το βράδυ της 16ης Ιουλίου 2022, στην απέραντη κοιλάδα της Δωδώνης και αντήχησε παντού «το Φως, το Φως το ανεκλάλητον το Κάλλος το ανέσπερον» που εκπέμπει, επί αιώνες, αυτή η «Μήτρα η ατελεύτητος, η τα πάντα δίδουσα, ύδωρ και καρπόν εύχυμον», κατά τον προσφυή χαρακτηρισμό της ποιήτριας, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.